Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ Facebook Twitter
Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα χαιρετούν τα πλήθη από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ / Φωτ: Getty
0

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ, η επίσημη κατοικία του βασιλιά Καρόλου στο Λονδίνο, έχει βρεθεί στο επίκεντρο ιστορικών γεγονότων και έχει κατά καιρούς υποδεχτεί στις αίθουσες του βασιλείς και αρχηγούς κρατών.

Όμως η πιο διάσημη αίθουσα είναι αναμφίβολα το «Centre Room» (Κεντρική Αίθουσα), που οδηγεί κατευθείαν στο περίφημο μπαλκόνι του παλατιού.

Στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ ο εκάστοτε μονάρχης και τα πρωτοκλασάτα μέλη της βασιλικής οικογένειας συγκεντρώνονται σε επίσημες εκδηλώσεις, όπως ήταν το Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, ή σε περαλάσεις, όπως η ετήσια στρατιωτική παρέλαση Trooping The Colour, για να χαιρετήσουν τα πλήθη και συχνά για να παρακολουθήσουν τις εντυπωσιακές αεροπορικές επιδείξεις της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF).  Μετά την στέψη του στις 6 Μαΐου του 2023 ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα χαιρέτισαν τα συγκεντρωμένα πλήθη από το μπαλκόνι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Μετά από πέντε χρόνια ανακαινίσεων η ανατολική πτέρυγα του παλατιού, στην οποία ανήκει το ιστορικό «Centre Room», θα είναι για πρώτη φορά επισκέψιμη για το κοινό από την προσεχή Δευτέρα 15 Ιουλίου. Οι επισκέπτες από τα τεράστια παράθυρα της αίθουσας που οδηγεί στο μπαλκόνι των ανακτόρων θα απολαύσουν την ίδια εντυπωσιακή θέα με τον βασιλιά Κάρολο, την βασίλισσα Καμίλα,τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον. Η ανατολική πτέρυγα είναι η κύρια πρόσοψη του παλατιού, όπου οι τουρίστες συγκεντρώνονται έξω για να παρακολουθήσουν την αλλαγή φρουράς.

Στους επισκέπτες δεν επιτρέπεται να βγουν στο ιστορικό μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Αν και οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να βγουν στο ιστορικό μπαλκόνι, ούτε να το φωτογραφίσουν, θα μπορέσουν να θαυμάσουν τα πολύτιμα έργα που κοσμούν το «Centre Room». Μια μεγάλη συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα και άλλα έργα τέχνης του βασιλιά Γεωργίου του Δ' διακοσμούν την μεγάλη αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ.

Η βασίλισσα Βικτώρια είναι εκείνη που τα μετέφερε στο Μπάκιγχαμ από την εξοχική κατοικία του βασιλιά Γεωργίου Δ' στο Μπράιτον, όταν πρόσθεσε την ανατολική πτέρυγα στο παλάτι, καθώς η οικογένειά της με τον πρίγκιπα Άλμπερτ μεγάλωνε. Η περίοδος της βασιλείας της διήρκεσε από το 1837 μέχρι το 1901 και με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Άλμπερτ, είχαν αποκτήσει εννέα παιδιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ Facebook Twitter
Φωτ: Royal Collection Trust

Στην ίδια αίθουσα τους τοίχους κοσμούν και δύο διακοσμητικά τοίχου από ύφασμα μεταξιού, τα οποία δόθηκαν δώρο στην βασίλισσα Βικτώρια για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο (60 χρόνια στο θρόνο) από τον προτελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας, Γκουανγκζού, το 1897. Το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά την βασιλεία της Βικτώριας για χαιρετισμό από την βασιλική οικογένεια το 1851, όταν οι γαλαζοαίματοι βγήκαν για να χαιρετήσουν τα βρετανικά στρατεύματα που επέστρεψαν από τον Κριμαϊκό πόλεμο (Οκτώβριος 1853 - Φεβρουάριος 1856).

Στην ανατολική πτέρυγα οι επισκέπτες θα θαυμάσουν επίσης και το «Yellow Drawing Room», του οποίου οι τοίχοι είναι επενδεδυμενοι με ταπετσαρία ζωγραφισμένη στο χέρι, ενώ στην διακόσμηση του περιλαμβάνονται βάζα από κινέζικη πορσελάνη και πολύτιμα φωτιστικά από μπρούτζο. Στην ίδια αίθουσα πάνω στο μαρμάρινο τζάκι δεσπόζει το περίφημο «Kylin' clock», ένα πολύτιμο κομμάτι της βασιλικής συλλογής (Royal Collection), το οποίο συνδυάζει κομμάτια ασιατικής πορσελάνης - δύο μεγάλα κινέζικα γαλάζια λιοντάρια - με ένα γαλλικό ρολόι.

Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ Facebook Twitter
Φωτ: Royal Collection Trust

Το εισιτήριο κοστίζει 75 λίρες το άτομο για οργανωμένη ξενάγηση - Sold out από τον Απρίλιο τα εισιτήρια

Η απόφαση η ανατολική πτέρυγα των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ να ανοίξει για το κοινό ανήκει στον βασιλιά Κάρολο, ο οποίος μετά την στέψη του, αποφάσισε να κάνει όλες τις βασιλικές κατοικίες προσβάσιμες στους επισκέπτες. Από τον περασμένο Απρίλιο που έγινε γνωστή η είδηση τα εισιτήρια για ξενάγηση στην ανατολική πτέρυγα του Μπάκιγχαμ είναι ήδη sold out.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, έχει γίνει προπώληση 6.000 εισιτηρίων με τιμή 75 λίρες έκαστο. Οι επισκέπτες θα συμμετέχουν σε οργανωμένη ξενάγηση, η οποία περιλαμβάνει το «Centre Room», που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, το «Yellow Drawing Room», τον κεντρικό διάδρομο μήκους 73 μέτρων και τα 19 «State Rooms» (κρατικές αίθουσες), τα οποία ήταν ήδη προσβάσιμα στο κοινό.

Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ Facebook Twitter
Φωτ: Royal Collection Trust

Με το ίδιο εισιτήριο οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουν και το νέο πορτρέτο του βασιλιά Κάρολου, που φιλοτέχνησε ο Βρετανός ζωγράφος Τζόναθαν Γέο. Το πρώτο επίσημο πορτρέτο μετά την στέψη του 75χρονου μονάρχη φιλοξενείται στην Αίθουσα Χορού (ballroom) των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ