Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν και τι θα ακολουθήσει

Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν και τι θα ακολουθήσει Facebook Twitter
Πανηγυρισμοί στη Νότια Κόρεα/ ΕΡΑ
0

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας τάχθηκε σήμερα υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου της χώρας Γιουν Σοκ-γελ, μετά το φιάσκο της 3ης Δεκεμβρίου, όταν αποπειράθηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, μέτρο που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω έξι ώρες αργότερα.

Από τους 300 βουλευτές, οι 204 τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του Γιουν και οι 85 καταψήφισαν τη σχετική πρόταση. Τρεις βουλευτές απείχαν και οκτώ ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας που είναι βασισμένη στη συμμαχία της με τις ΗΠΑ θα παραμείνει η ίδια, μετά την ψηφοφορία που έγινε στο κοινοβούλιο για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν.

Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της Νότιας Κορέας συναντήθηκαν με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, και της Κίνας εξηγώντας την κατάσταση που οδήγησε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την καθαίρεση του Γιουν, ανέφερε το ίδιο υπουργείο σε ξεχωριστές ανακοινώσεις.

Νότια Κορέα: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί μετά το «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Εθνοσυνέλευση αναμένοντας την ψηφοφορία, ξέσπασαν σε επευφημίες με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν εκεί.

Πλέον τίθεται σε αναστολή η άσκηση των καθηκόντων του Γιουν, έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει ότι επικυρώνει ή όχι την καθαίρεσή του. Γι’ αυτό θα χρειαστούν 180 ημέρες. Στο ενδιάμεσο, ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου.

Νότια Κορέα: Τι ακολουθεί για τη χώρα

Το κοινοβούλιο επέδωσε την ανακοίνωση για την ψηφοφορία που διενεργήθηκε για την καθαίρεση του Γιουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο και το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει εάν τελικά θα εγκρίνει ή όχι την αποπομπή του Γιουν, ενώ η επίδοση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο γραφείο του Γιουν σηματοδοτεί την αναστολή της εξουσίας του ως προέδρου. Ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας.

Εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο επικυρώσει την αποπομπή του, ο Γιουν θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Νότιας Κορέας που έχει αυτή την τύχη, μετά την Παρκ Γκιουν-χιέ το 2017.

Νότια Κορέα: Η πρώτη αντίδραση του προέδρου Γιουν στην καθαίρεσή του

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουν-γελ, υπέρ της καθαίρεσης του οποίου τάχθηκε το κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ότι «σταματά προσωρινά το ταξίδι του».

«Αν και σταματάω για την ώρα, το ταξίδι προς το μέλλον που κάνω τα τελευταία δυόμισι χρόνια δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει. Ποτέ δεν θα τα παρατήσω. Θα λάβω σοβαρά υπόψιν την κριτική σας, τον έπαινο και τη στήριξη και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τη χώρα μέχρι τέλους».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Νότιας Κορέας Χαν Ντονγκ-χουν δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ.

Παρά το κάλεσμα μερικών βουλευτών του κόμματος για την παραίτησή του, ο Χαν δήλωσε ότι θα συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων του.

Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός πρόεδρος

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ-σου δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει να προκληθεί κενό στα ζητήματα του κράτους.

Σε ένα διάγγελμα του, μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιο της καθαίρεσης του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ, ο Χαν τόνισε ότι όλη η κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, αλλά κι άλλων συμμάχων της Νότιας Κορέας.

Επίσης, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ-σου κάλεσε σήμερα τη χώρα του να διατηρήσει μία «αδιαμφισβήτητη στάση ετοιμότητας» για να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα μπορέσει να σχεδιάσει οποιαδήποτε προβοκάτσια, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις του.

Σε μία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, ο Χαν δήλωσε επίσης, ότι η χώρα του θα πρέπει να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντά της, μέσω της ενεργούς διπλωματίας πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές των ΜΜΕ.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM