Νότια Κορέα: «Ναι» στην καθαίρεση του προέδρου ψήφισαν οι βουλευτές για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου

Νότια Κορέα: Παύεται από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γεόλ με ψήφο καθαίρεσης Facebook Twitter
Έντονες διαμαρτυρίες κατά του Yoon Suk Yeol στη Νότια Κορέα/ Φωτ.: Getty
0

Η Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας ψήφισε την καθαίρεση του προέδρου Γιουν Σουκ Γιόλ, μετά την αποτυχημένη του απόπειρα να επιβάλει στρατιωτικό νόμο. 

Το γεγονός έχει προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενώ η απόφαση σηματοδοτεί ένα ιστορικό γεγονός στην πολιτική ιστορία της Νότιας Κορέας.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, με 300 μέλη της Εθνοσυνέλευσης να καταθέτουν τις ψήφους τους. Για να εγκριθεί η καθαίρεση, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών, πράγμα που έγινε. Με την έγκριση της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος τίθεται αυτονάτως σε άμεση αναστολή καθηκόντων.

Η Συνταγματική Δικαιοσύνη έχει περιθώριο έξι μηνών για να επικυρώσει την απόφαση, ενώ, σε περίπτωση επιβεβαίωσης, θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές εντός 60 ημερών. Δημοσιογράφοι και πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην καθαίρεση.

Πολλοί από τους δημοσιογράφους φορούσαν μαύρα ρούχα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απειλή κατά της ελευθερίας του Τύπου, που θα μπορούσε να είχε προκύψει από την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Ο Ραφαέλ Ρασίντ, ανταποκριτής της Guardian, ανέφερε ότι οι φωνές υποστήριξης προς την καθαίρεση ακούγονταν έντονα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Η απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου, που αναιρέθηκε εντός λίγων ωρών, οδήγησε την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας σε πολιτική κρίση.

Η απομάκρυνση του Γιουν θα είναι η δεύτερη στην ιστορία της Νότιας Κορέας μετά την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, πριν από περίπου 40 χρόνια.

Οι επόμενες κινήσεις των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων και της Συνταγματικής Δικαιοσύνης θα καθορίσουν το μέλλον της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM