Μουσικοί διαμαρτύρονται ζητώντας «δικαιοσύνη στο Spotify»

Μουσικοί διαμαρτύρονται ζητώντας «δικαιοσύνη στο Sportify» Facebook Twitter
EPA
0

Οι μουσικοί προχώρησαν σε διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Spotify στο πλαίσιο της εκστρατείας «Justice At Spotify».

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια στην πολιτική απόδοσης πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και αλλαγές στο μοντέλο πληρωμής.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από την νεοϊδρυθείσα Ένωση Μουσικών και Συναφών Εργαζομένων (Union of Musicians and Allied Workers) που μεταξύ άλλων επισήμανε το εξής: για να λαμβάνει ένας μουσικός ένα μηνιαίο εισόδημα αντίστοιχο μιας εργασίας που θα του απέφερε 15 δολάρια την ώρα, έπρεπε να καταφέρει να ακουστούν τα τραγούδια του 657.895 φορές κάθε μήνα.

Από τότε που ξεκίνησε η καμπάνια, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 28.000 υπογραφές από καλλιτέχνες όπως οι Thurston Moore, King Gizzard, Lizard Wizard, Frankie Cosmos, Deerhoof, Julianna Barwick, JD Samson, DIIV, Alex Somers, Zola Jesus και άλλοι.

Σε μια δήλωση σχετικά με τις διαμαρτυρίες, η επικεφαλής της Ένωσης είπε: «Το Spotify εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό τους μουσικούς, αλλά η πανδημία τελικά επιδείνωσε την κατάσταση». 

Η επικεφαλής της Ένωσης, Mary Regalado, που είναι επίσης και μουσικός στο συγκρότημα Downtown Boys, πρόσθεσε: «Η εταιρεία έχει τριπλασιάσει την αξία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ απέτυχε να αυξήσει τα ποσοστά πληρωμών προς τους καλλιτέχνες. Οι μουσικοί σε όλο τον κόσμο είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή, ενώ οι τεχνολογικοί κολοσσοί που κυριαρχούν στη βιομηχανία βγάζουν δισεκατομμύρια. Η μουσική είναι δουλειά για εμάς, και ζητάμε να πληρωνόμαστε δίκαια για αυτήν την εργασία» είπε. 

Σημειώνεται ότι μέσα σε επτά χρόνια, το Spotify απέκτησε 75 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασε να αριθμεί 155 εκατομμύρια συνδρομητές.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι μουσικοί που προωθούν τη μουσική τους μέσω του Spotify θα πρέπει να έχουν 3.114 plays για να διασφαλίσουν το ωρομίσθιο, ύψους 8 δολαρίων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς την Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με τη Δανία

Διεθνή / Χωρίς την Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με τη Δανία

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνιση, μετά τη διάγνωση με καρκίνο, στις 15 Ιουνίου - Σε ποια εκδήλωση του καλοκαιριού υπάρχει πιθανότητα να παραβρεθεί;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Με αγωνία παρακολουθεί η βασίλισσα την εξέλιξη των ιπποδρομιών από το royal box - Η τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ είναι γνωστή ως «Ladies Day»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βραζιλία: Πρόταση νόμου καταδικάζει σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης τα θύματα βιασμού απ' τους βιαστές τους

Διεθνή / Βραζιλία: Πρόταση νόμου μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης απ' τους βιαστές τους

Νέος προτεινόμενος νόμος στη Βραζιλία μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού που προχωράνε σε εκτρώσεις σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκιση από τους βιαστές τους.
NEWSROOM