Microsoft: Το «μπλακ άουτ» επηρέασε 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows παγκοσμίως

Microsoft: Το «μπλακ άουτ» επηρέασε 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows παγκοσμίως Facebook Twitter
Μαζική διακοπή ΙΤ/ Φωτ.: Getty Images
0

Η Microsoft εκτιμά ότι η ενημέρωση της CrowdStrike που προκάλεσε μια μαζική διακοπή IT παγκοσμίως επηρέασε 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows.

Η τεχνολογική γιγαντιαία εταιρεία, η οποία δεν ευθύνεται για το τεχνολογικό πρόβλημα, αναφέρει ότι αυτός ο αριθμός είναι λιγότερο από το ένα τοις εκατό όλων των συσκευών Windows παγκοσμίως. Το πρόβλημα προέκυψε επειδή σε ένα υποχρεωτικό update των συσκευών, το αρχείο της Crowdstrike άρχισε να επηρεάζει τα Windows, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί το «μπλακ άουτ» τους, ώστε να βρεθεί λύση, χωρίς να κινδυνεύσουν αρχεία και προσωπικά δεδομένα. 

Πρόκειται πιθανώς για το μεγαλύτερο «μπλακ άουτ» που έχει συμβεί ποτέ, ξεπερνώντας όλες τις προηγούμενες επιθέσεις και διακοπές. Η πιο κοντινή σε αυτό είναι η κυβερνοεπίθεση WannaCry το 2017, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάσε περίπου 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες. Υπήρξε μια παρόμοια κοστοβόρα και αναστατωτική επίθεση που ονομάζεται NotPetya έναν μήνα αργότερα.

Υπήρξε επίσης μια μεγάλη διακοπή έξι ωρών το 2021 στη Meta, η οποία διαχειρίζεται τα Instagram, Facebook και WhatsApp – αλλά αυτή περιορίστηκε κυρίως στη γιγαντιαία κοινωνική πλατφόρμα και σε κάποιους συνδεδεμένους εταίρους.

Ενώ ο περισσότερος κόσμος πάλευε με την «οθόνη μπλε θανάτου» την Παρασκευή, μια χώρα που κατάφερε να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις ήταν η Κίνα. Ο λόγος είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλός: η CrowdStrike χρησιμοποιείται ελάχιστα εκεί.

Ελάχιστες οργανώσεις θα αγοράσουν λογισμικό από μια αμερικανική εταιρεία που, στο παρελθόν, έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της για την κυβερνοασφάλεια που σχετίζεται με το Πεκίνο.

Επιπλέον, η Κίνα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη Microsoft όσο ο υπόλοιπος κόσμος. Εγχώριες εταιρείες όπως η Alibaba, η Tencent και η Huawei είναι οι κυρίαρχοι παροχείς σύννεφου.

Έτσι, οι αναφορές για διακοπές στην Κίνα, όταν υπήρξαν, αφορούσαν κυρίως ξένες εταιρείες ή οργανισμούς. Σε κινεζικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, μερικοί χρήστες παραπονέθηκαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν check-in σε διεθνή ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπως τα Sheraton, Marriott και Hyatt σε κινεζικές πόλεις.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM