Λαϊκό προσκύνημα για τον Ζακ Σιράκ σήμερα στο Παρίσι - Αύριο η επίσημη τελετή

Λαϊκό προσκύνημα για τον Ζακ Σιράκ σήμερα στο Παρίσι - Αύριο η επίσημη τελετή Facebook Twitter
0

Οι Γάλλοι αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρό τους Ζακ Σιράκ, σημαίνουσα μορφή της πολιτικής ζωής της χώρας για 40 χρόνια. O Σιράκ, ο οποίος πέθανε την Πέμπτη χαρακτηρίζεται από πολλούς «βαθιά Γάλλος», με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του.

Το λαϊκό προσκύνημα οργανώνεται στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι μία ημέρα πριν το εθνικό πένθος και την επίσημη τελετή με την παρουσία πολλών ξένων προσωπικοτήτων.

Ο θάνατος του Σιράκ σε ηλικία 86 ετών, του «ουμανιστή», λάτρη της καλής ζωής, κυρίαρχης φυσιογνωμίας της γαλλικής δεξιάς, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για πολλά χρόνια, προκάλεσε συγκίνηση στη χώρα της οποίας υπήρξε πρόεδρος για 12 έτη (1995-2007) αφού θήτευσε ως δήμαρχος του Παρισιού από το 1977 ως και το 1995.

Από την Πέμπτη, εκατοντάδες Γάλλοι, μεταξύ των οποίων και νέοι, έσπευσαν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ που θα παραμείνει ανοικτό έως σήμερα το βράδυ, γράφοντας επαινετικά σχόλια, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για έναν άνδρα που από το 2002 προειδοποιούσε ότι «Το σπίτι μας καίγεται» εξαιτίας του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, είπε «όχι» στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ, και αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού Κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα.

Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσοι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του, ο προαύλιος χώρος του Μεγάρου των Απομάχων, του μνημείου όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο τάφος του Ναπολέοντα, θα είναι ανοικτός στο κοινό από τις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας). «Μπορούν να έρθουν όλοι όσοι τον αγαπούσαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γαμπρός του Σιράκ, ο Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού.

Τριάντα ξένοι ηγέτες στην αυριανή τελετή

Η Δευτέρα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους και θα τελεστεί λειτουργία στην οποία θα παραστεί ο Μακρόν στις 12.00 (τοπική ώρα) στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι.

Πολλές ξένες προσωπικότητες θα παρευρεθούν στην τελετή. Ήδη περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν ανακοινώσει την προσέλευσή τους, μεταξύ αυτών ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. Στον κατάλογο των ηγετών περιλαμβάνονται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ιταλός ομόλογός του Σέρτζο Ματαρέλα και ο Κονγκολέζος πρόεδρος Ντενίς Σασού Νγκεσό, οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι και της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν καθώς και ηγέτες που υπηρέτησαν την ίδια περίοδο με τον Σιράκ, όπως ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και ο πρώην πρόεδρος της Σενεγάλης Αμπντού Ντιούφ.

Στις 15.00 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM