Λαβρόφ για εξαγωγές σιτηρών Ουκρανίας: Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων, σε συνεργασία με την Τουρκία

Λαβρόφ για εξαγωγές σιτηρών Ουκρανίας: Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων, σε συνεργασία με την Τουρκία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL
0

Στην Άγκυρα βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν μετά τη συνάντησή τους, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο ζήτημα των εξαγωγών των σιτηρών της Ουκρανίας.

Όπως τόνισε, το Κίεβο φέρει την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με την επανέναρξη των αποστολών. Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αποναρκοθέτηση των λιμανιών της.

Η Ρωσία δεν οφείλει να κάνει καμία κίνηση, καθώς έχει ήδη εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της, τόνισε ο Λαβρόφ. 

 

«Λέμε καθημερινά πως είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε για την ασφάλεια των πλοίων που φεύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια και κινούνται προς τον Κόλπο του Βοσπόρου. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε σε συνεργασία με τους Τούρκους συνεργάτες μας» τόνισε. 

«Για την επίλυση του προβλήματος, το μόνο απαραίτητο είναι οι Ουκρανοί να επιτρέψουν από τα πλοία να βγουν από τα λιμάνια, είτε με την αποναρκοθέτησή τους είτε με τη χάραξη ασφαλών διαδρόμων, δεν απαιτείται τίποτε άλλο». 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, παράλληλα, δήλωσε πως το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για διάνοιξη διαδρόμου για την επανεκκίνηση των εξαγωγών είναι λογικό και απαιτεί συζητήσεις μεταξύ όλων των πλευρών. 

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για κλοπή των σιτηρών της από πόλεις λιμάνια που έχουν πέσει στα χέρια της από την έναρξη της εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ