«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία Facebook Twitter
Το ιταλικό κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στο Γκιάντερ της Αλβανίας φέρεται να κατοικείται μόνο από σκύλους που έχουν υιοθετηθεί από τους 15 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που έχουν αναπτυχθεί εκεί/ Φωτ.: Getty
0

Η μεταναστευτική συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, που παρουσιάστηκε ως πρωτοποριακή λύση για τη διαχείριση των μεταναστών, προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

 Αν και το σχέδιο προέβλεπε τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου 3.000 μεταναστών μηνιαίως στην Αλβανία, η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική, με άδειες δομές, καταγγελίες για σπατάλη δημοσίων πόρων και έντονη πολιτική κριτική.

Δημοσιογράφοι της αλβανικής τηλεόρασης Piranjat, υποδυόμενοι τους τουρίστες, κατέγραψαν Ιταλούς αστυνομικούς να διαμένουν σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη Σενγκίν, την πόλη όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του κέντρου μεταναστών. «Ήρθαμε για δουλειά, είμαστε υπεύθυνοι ασφαλείας για το κέντρο μεταναστών... αλλά δεν υπάρχουν μετανάστες. Μας πληρώνουν να ζούμε σαν τουρίστες: πρωινό, δείπνο και σάουνα, όλα πληρωμένα από την ιταλική κυβέρνηση», δήλωσαν οι αστυνομικοί.

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος.

Πολιτική και οικονομική κριτική

Η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας, που προβλέπει κόστος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε πενταετή βάση, έχει χαρακτηριστεί «οικονομική καταστροφή» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιταλία. Σε μια περίοδο περικοπών στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, το κόστος μεταφοράς οκτώ μεταναστών στην Αλβανία με ιταλικό στρατιωτικό πλοίο ανήλθε σε 250.000 ευρώ – δηλαδή πάνω από 31.000 ευρώ ανά άτομο.

«Γιατί να σπαταλάμε τα χρήματα των Ιταλών έτσι; Γιατί να αφήνουμε τις δυνάμεις ασφαλείας σε διακοπές στην Αλβανία όταν χρειάζονται προσωπικό στις πόλεις μας;» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ματέο Ρέντσι, προτείνοντας να μεταφερθούν Αλβανοί κρατούμενοι από τις ιταλικές φυλακές στις εγκαταστάσεις στην Αλβανία.

Άδειες εγκαταστάσεις και φιλοξενία αδέσποτων σκύλων

Οι δομές κράτησης στη Γκιάτερ, μια άλλη περιοχή της Αλβανίας, έχουν καταληφθεί από αδέσποτους σκύλους, όπως αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα Domani. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φροντίζουν τους σκύλους «με αγάπη και υπομονή», προσφέροντάς τους τροφή, νερό και ιατρική περίθαλψη.

Η συμφωνία έχει εγείρει νομικές και ηθικές ανησυχίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικούς, που την έχουν χαρακτηρίσει απάνθρωπη και πιθανώς παράνομη. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι καμία χώρα εκτός ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής εάν δεν είναι ασφαλές ολόκληρο το έδαφός της.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, υπερασπίστηκε τη συμφωνία, δηλώνοντας: «Τα κέντρα μεταναστών στην Αλβανία θα λειτουργήσουν, ακόμα κι αν χρειαστεί να μένω εκεί κάθε βράδυ μέχρι το τέλος της θητείας μου».

Ωστόσο, η επιτυχία της συμφωνίας παραμένει αβέβαιη, με την ιταλική κυβέρνηση να αναζητά λύσεις που συμμορφώνονται με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM