Κοροναϊός: Η μετάδοση, τα συμπτώματα, η εξάπλωση - Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Κοροναϊός: Η μετάδοση, τα συμπτώματα, η εξάπλωση - Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε Facebook Twitter
2

Τα χαρακτηριστικά του νέου κοροναϊού, που εμφανίστηκε στην Κίνα Δεκέμβριο του 2019 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους, μέσα από δώδεκα ερωταπαντήσεις. 

 

Ποιος είναι ο νέος ιός;


Ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κοροναϊό, ο οποίος ονομάζεται πλέον «2019-nCoV» και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS.


Τι είναι οι κοροναϊοί;


Είναι συχνοί ιοί και τυπικά προκαλούν ήπια αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα και καταρροή, αλλά μερικοί είναι πιο επικίνδυνοι, όπως ο SARS και ο MERS πριν μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με πιο ήπιους κοροναϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Σε λίγες περιπτώσεις οι συνήθεις κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα. Είναι κοινοί στα ζώα παγκοσμίως και μόνο λίγοι από αυτούς είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Σπάνια κάποιος κοροναϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τους ιούς SARS και MERS.


Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού;


Οι ασθενείς έχουν πυρετό και βήχα, ενώ μερικοί έχουν και δύσπνοια. Τα συμπτώματα, που μοιάζουν πολύ με του SARS, εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό.


Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του;


Οι κινεζικές αρχές έχουν κάνει την αλληλούχιση (αποκωδικοποιήσει) του γονιδιώματος του νέου κοροναϊού και έχουν μοιραστεί την πληροφορία, επιτρέποντας έτσι σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να μελετήσουν τον ιό. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντιικές θεραπείες για τη λοίμωξη, συνεπώς οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία απλώς για τα συμπτώματα τους και θα ανακάμψουν μόνοι τους μετά από ένα διάστημα. Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κοροναϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του. Επίσης η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης μιας αντιικής θεραπείας.


Από πού προήλθε ο ιός;


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μια γενετική ανάλυση, που συνέκρινε το νέο ιό με περισσότερους από 200 κοροναϊούς και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Medical Virology", δείχνει ότι ο νέος κοροναϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Μια πιθανότητα είναι ότι ο «2019-nCoV» προέκυψε από το συνδυασμό ξεχωριστών ιών που μολύνουν αυτά τα δύο είδη ζώων. Αυτό μπορεί να συνέβη στη φύση ή στην αγορά της Γουχάν, όπου τα ζώα διατηρούνταν κοντά το ένα στο άλλο.


Πώς εξαπλώθηκε στους ανθρώπους;


Η ίδια γενετική ανάλυση δείχνει πως ο ιός πιθανώς ανέπτυξε την ικανότητα να «πηδά» από τα ζώα στους ανθρώπους χάρη σε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο μιας πρωτεΐνης. Αν ο ιός εκκρίθηκε μαζί με τα κόπρανα των ζώων, τότε μέσω του αέρα θα εισπνεύστηκε από κάποιους ανθρώπους, όπως πιστεύουν μερικοί επιστήμονες.


Πού έχει εξαπλωθεί έως τώρα;


Εκτός από την Κίνα, περιστατικά έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες της Ασίας (Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη), στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στη Ευρώπη (έως τώρα μόνο στη Γαλλία).


Πόσο κολλητικός είναι μεταξύ των ανθρώπων;


Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού φαίνεται να είναι από τα ζώα στον άνθρωπο. Είναι ακόμη νωρίς για να βγει συμπέρασμα πόσο εύκολα περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και μπορεί όντως να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων. Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του ΠΟΥ, προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).


Πώς μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων;


Από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.


Πόσο φονικός είναι;

Μέχρι τώρα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, περίπου 4% (δηλαδή πεθαίνουν τέσσερις ανά 100 ασθενείς με τον κοροναϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Τα περισσότερα θύματα ήσαν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου. Συνεπώς ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη φονικότητα του νέου κοροναϊού. Υπάρχουν φόβοι, σύμφωνα με το New Scientist και την «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι μελλοντικά μπορεί να γίνει πιο φονικός, αν υποστεί περαιτέρω μετάλλαξη.


Πώς συγκρίνεται με τον SARS και τον MERS;


Οι δύο αυτοί προηγούμενοι ιοί προκαλούσαν σοβαρά συμπτώματα. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς ο νέος συγκρίνεται μαζί τους, όσον αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε μερικούς ασθενείς έχει προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα και θάνατο, αλλά στους περισσότερους πιο ήπια συμπτώματα. Ο SARS που άρχισε το 2003 στη νότια Κίνα και πιστεύεται ότι πήγασε από νυχτερίδες, μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε 774, δηλαδή περίπου έναν στους δέκα ασθενείς. Ενώ ο MERS που εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012 και «πήδηξε» από τις καμήλες στους ανθρώπους, ήταν ακόμη πιο φονικός, καθώς σκότωσε έναν στους τρεις ανθρώπους που μόλυνε (το 34%).


Μπορεί ο νέος ιός να προκαλέσει πανδημία;


Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους, να αναπαράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πληρούνται και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Διεθνή / Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαφίζ στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί τη μετατόπιση της Τουρκίας προς ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, απομακρυνόμενη από τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Διεθνή / ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Σε διακομματική επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν τους κινδύνους που εγείρει μια πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία πλησιάζει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter

Διεθνή / Eurofighter Typhoon: Η Τουρκία κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά μαχητικών

Η Τουρκία πλησιάζει σε συμφωνία για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και επαναπροσδιορίζοντας τις στρατιωτικές της συμμαχίες
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Διεθνή / Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί: Τα ορυκτά καύσιμα φτάνουν στο τέλος τους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη φθηνότερες και αποτελούν τη μόνη βιώσιμη λύση για σταθερή, καθαρή και προσιτή ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι κερδοσκόποι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Διεθνή / Γάζα: Οι κερδισμένοι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Σε τέσσερις πρόχειρες αποθήκες στη Γάζα, το Gaza Humanitarian Foundation μοιράζει τρόφιμα υπό αυστηρή ασφάλεια – αλλά οι νεκροί και οι ρίψεις ευθυνών θέτουν ερωτήματα για τον ρόλο Ισραήλ, ΗΠΑ & Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Διεθνή / Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει τους συνοριοφύλακες σε πόλεις μακριά από τα σύνορα, αλλά η πρακτική αυτή προκαλεί ανησυχίες για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"Τα περισσότερα θύματα ήσαν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, ΟΜΩΣ υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου"Αυτό το ΟΜΩΣ... Δισεκατομμύρια υγιείς άνθρωποι σε πανικό ενώ γνωρίζουμε ότι σε όλο τον πλανήτη έχει πεθάνει από αυτόν μόνο ένας. Ένας στα πόσα δις...Καμία λογική βασισμένη στα μέχρι τώρα δεδομένα.Τίθεται σοβαρό θέμα ψυχικής υγείας το οποίο είναι σαφώς πιο επώδυνο από τον ιό.
Στα 7 δις του πλανητη, ισως τα 2,5 ειναι δευτεροτριτης ηλικιας κ ειδικα οι τριτης εχουν σιγουρα χρονια συνοδα προβληματα υγειας (ναι η «πιεσουλα» της μαμας κ το «ζαχαρακι» του μπαμπα). Αν σε τετοιες κατηγοριες πληθυσμου εχει σχετικα υψηλη θνητοτητα, τι ακριβως δεν καταλαβες;;