Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες Τουρκάλες στους δρόμους παρά τις απαγορεύσεις Ερντογάν για την Ημέρα της Γυναίκας

Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες Τουρκάλες στους δρόμους παρά τις απαγορεύσεις Ερντογάν για την Ημέρα της Γυναίκας Facebook Twitter
0

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στo Πέραν (Μπέγιογλου) της Κωνσταντινούπολης στις 8 Μαρτίου για την ετήσια νυχτερινή φεμινιστική πορεία, παρά την απαγόρευση που επέβαλε το γραφείο του καϊμακάμη (τοπικός αντιπεριφερειάρχης που διορίζεται από την κυβέρνηση) της Κωνσταντινούπολης.

Η διαδήλωση αντιμετώπισε ισχυρούς αστυνομικούς περιορισμούς νωρίς το πρωί, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ και τις γύρω περιοχές στην ιστορική συνοικία της Πόλης με μεταλλικά οδοφράγματα, επιτρέποντας μόνο την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο.

Παρά τον αποκλεισμό, χιλιάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην παράλληλη από τη Μεγάλη Οδό του Πέραν (τη λεωφόρο Ιστικλάλ), φωνάζοντας συνθήματα όπως «Jin, jiyan, azadi» (Γυναίκα, ζωή, ελευθερία στα κουρδικά), «Δεν θα μείνουμε σιωπηλές, δεν θα φοβηθούμε, δεν θα υπακούσουμε».

Η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι τα συνθήματά τους ήταν «παράνομα», αλλά οι διαδηλωτές απάντησαν με σφυρίγματα σε πείσμα. Καθώς το πλήθος άρχισε να κινείται προς τα εμπρός, συνέχισαν τα συνθήματά τους, συμπεριλαμβανομένου του «δεν θα περπατήσετε ποτέ μόνες», ολοκληρώνοντας την πορεία παρά την παρουσία της αστυνομίας.

Μετά την πορεία, διαβάστηκε δήλωση τύπου στα αραβικά, κουρδικά και τουρκικά. Η δήλωση έδινε έμφαση στον αντίκτυπο των φεμινιστικών κινημάτων παγκοσμίως, αναφέροντας: «Σήμερα βρισκόμαστε στους δρόμους ως φεμινίστριες που πιστεύουμε στη δύναμη να αλλάξουμε τόσο τις ζωές μας όσο και τον κόσμο. Οι φεμινιστικοί αγώνες έχουν ήδη αλλάξει τον κόσμο, ωστόσο οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθημερινά την ανισότητα, τη βία και την καταπίεση».

Η δήλωση καταδίκασε τις αυταρχικές πολιτικές που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, επέκρινε τον αυξανόμενο κυβερνητικό έλεγχο της δημόσιας ζωής και υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες αδικίες, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά των γυναικών και της καταπίεσης των μέσων ενημέρωσης. Οι διαδηλωτές δήλωσαν: «Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να οικοδομήσουμε έναν ελεύθερο κόσμο».

«Αντλούμε τη δύναμή μας από αιώνες φεμινιστικής ιστορίας, από τις κοινές εμπειρίες των γυναικών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και ηπείρους. Αντλούμε τη δύναμή μας από τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Αργεντινή που βγαίνουν στους δρόμους κατά εκατοντάδες χιλιάδες παρά τις αντιξοότητες, από τις Κούρδισσες στη Μέση Ανατολή που κάνουν δυνατή μια κοσμική εναλλακτική λύση, από τις γυναίκες στην Παλαιστίνη και τη Γάζα που μετατρέπουν το πένθος τους σε αντίσταση και συνεχίζουν να στηρίζουν τη ζωή ό,τι κι αν συμβεί. Αντλούμε τη δύναμή μας από τις γυναίκες στη Συρία που, ενάντια σε όλα τα εμπόδια, έχουν το θάρρος να πουν: «Δεν μπορείτε να οικοδομήσετε ένα καθεστώς χωρίς εμάς», και από τα τρανς άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες που υπερασπίζονται την ύπαρξή τους ενάντια στη δύναμη της τρανσφοβίας. Υψώνουμε τις φωνές μας μαζί με τις δικές τους και επαναστατούμε ενάντια στον κόσμο που ξαναχτίζεται μέσω του πολέμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν από την πορεία στο τέλος μέσω ενός αστυνομικού διαδρόμου, αρκετές γυναίκες περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε πολλές πέρασαν χειροπέδες και τέθηκαν υπό κράτηση, σηματοδοτώντας άλλη μια περίπτωση παρέμβασης της αστυνομίας στην ετήσια πορεία. Σε βίντεο που μοιράστηκαν οι διοργανωτές, μία από τις διαδηλώτριες δήλωσε ότι η αστυνομία περικύκλωσε τουλάχιστον 200 από αυτές κατά την αποχώρησή τους από την περιοχή. Ως αποτέλεσμα, περίπου 112 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία της Ρουμέισα Οζτούρκ: Πώς η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε φοιτητές - Η «Tiger Team»

Διεθνή / Η ιστορία της Ρουμέισα Οζτούρκ: Πώς η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε φοιτητές

Η Τουρκάλα φοιτήτρια οδηγήθηκε βιαστικά σε ένα ανεπίσημο όχημα, χωρίς να έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, σε μια υπόθεση που αποδείχθηκε προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Νέα επίθεση σε σκάφος ανοιχτά της Βενεζουέλας, «φόρτωμενο με ναρκωτικά» σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέα επίθεση σε σκάφος ανοιχτά της Βενεζουέλας, «φορτωμένο με ναρκωτικά» σύμφωνα με τον Τραμπ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το σκάφος ήταν «φορτωμένο με αρκετά ναρκωτικά για να σκοτώσουν 25 έως 50 χιλιάδες ανθρώπους» και άφησε να εννοηθεί πως κατευθυνόταν προς «αμερικανικό έδαφος»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Το άγχος σε μικρή ηλικία σε επηρεάζει πολύ αργότερα» - Η αναφορά του στην πριγκίπισσα Νταϊάνα

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Το άγχος σε μικρή ηλικία σε επηρεάζει πολύ αργότερα» - Η αναφορά του στην πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μίλησε για τον χωρισμό των γονιών του, όταν εκείνος ήταν 8 ετών, αλλά και στο πώς προσπαθεί να μεγαλώνει τα παιδιά του μαζί με την Κέιτ
LIFO NEWSROOM
Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τη Γάζα «παρέλυσαν» την Ιταλία - Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους 

Διεθνή / Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τη Γάζα «παρέλυσαν» την Ιταλία - Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους 

Η ιταλική κυβέρνηση επέκρινε έντονα την κινητοποίηση, με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να υποστηρίζει ότι πολλοί εργαζόμενοι εκμεταλλεύθηκαν την απεργία για να παρατείνουν το Σαββατοκύριακό τους
LIFO NEWSROOM