Κολομβία: Δέκα αντάρτες του ELN σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των ένοπλων δυνάμεων

Κολομβία: Δέκα αντάρτες του ELN σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των ένοπλων δυνάμεων Facebook Twitter
EPA
0

Δέκα αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοδυτική Κολομβία, γνωστοποίησε την Τρίτη το κολομβιανό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο συνεχάρη τους άνδρες του στρατού ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας «για την επιχείρηση (...) που επέτρεψε να εξουδετερωθούν 13 μέλη του ELN», 10 από τα οποία είναι νεκρά, ενώ τα υπόλοιπα τρία τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν «με πολεμικό υλικό» στην κατοχή τους, με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Twitter.

Πρόκειται για πιο βαρύ πλήγμα που έχουν καταφέρει ως σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις στον ELN, την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, μετά την αναστολή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στα τέλη Ιανουαρίου, έπειτα από σειρά επιθέσεων των γκεβαριστών ανταρτών εναντίον αστυνομικών τμημάτων.

Ο βομβαρδισμός, στην επαρχία Αντιόκια, στοχοθέτησε μια μονάδα του ELN που είχε κατηγορηθεί από τις αρχές ότι προκάλεσε «εκατοντάδες εκτοπισμούς» πολιτών και ότι διέπραξε «επιθέσεις εναντίον πυλώνων του δικτύου ηλεκτροδότησης» στο βόρειο και το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και τον ELN, που υπολογίζεται από τις αρχές ότι διαθέτει ακόμη 1.500 μαχητές, πάγωσαν όταν αμέσως μετά τη λήξη της πρώτης αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε ποτέ ανάμεσα στα δύο μέρη, την 9η Ιανουαρίου, οι αντάρτες άρχισαν και πάλι να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον ανδρών των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων καθώς και εναντίον πετρελαϊκών υποδομών.

Στις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους επτά αστυνομικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Η κυβέρνηση διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν αντεπίθεση και στις επιχειρήσεις έκτοτε έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή συλληφθεί δεκάδες γκεριγέρος του ELN.

Ο Σάντος, ο οποίος θα αποχωρήσει από την εξουσία την 7η Αυγούστου, επιδίωκε να καταλήξει με τον ELN σε μια συμφωνία ειρήνης παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε το 2016 με την μέχρι τότε ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών στη χώρα, τη FARC, που πλέον έχει αφοπλιστεί και μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα.

Διαβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμος να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις, ο ELN ανακοίνωσε πως θα κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός από την 9η ως τη 13η Μαρτίου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Η Κολομβία σπαράσσεται επί μισό αιώνα και πλέον από έναν εμφύλιο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών που ανήκαν στην αριστερά, παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς, συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, ο στρατός και η αστυνομία.

Στον πόλεμο έχασαν τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι, πάνω από 60.000 θεωρούνται ως και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Διεθνή / Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Οι υπάλληλοι του οργανισμού καταγγέλλουν ότι η μακροχρόνια ρητορική του Κένεντι κατά των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον κορωνοϊό, έχει τροφοδοτήσει το κλίμα εχθρότητας απέναντι στη δημόσια υγεία
LIFO NEWSROOM
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ συμφωνεί να ξοδέψει $500 εκατ. σε εκπαιδευτικά προγράμματα για να αποκαταστήσει δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, κλείνοντας μήνες αντιπαράθεσης με τη διακυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Από «πασιφίστρια» η Ιαπωνία γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Διεθνή / Ιαπωνία: Από ειρηνευτική δύναμη γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Η συμφωνία Αυστραλίας-Mitsubishi ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για φρεγάτες είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής πώληση ιαπωνικού οπλικού συστήματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Ο Σέργκει Μοσούνωφ εξαγοράζει τη Fabergé έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Η Φαμπερζέ των αυτοκρατορικών αυγών περνά στα χέρια του Σέργκει Μοσούνωφ έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Ο επιχειρηματίας Σέργκει Μοσούνωφ απέκτησε το διάσημο brand Φαμπερζέ, γνωστό για τα πολυτελή κοσμήματα και τα περίφημα αυγά, σε μια συμφωνία ύψους 50 εκατ. δολαρίων, συνεχίζοντας την κληρονομιά της εμβληματικής μάρκας
LIFO NEWSROOM