Τα αμερικανικά υπερκαταστήματα είναι ξακουστά τόσο για το μέγεθός τους, όσο και για την τεράστια ποικιλία στα ράφια τους. Όμως πλέον, αυτό που ξεχωρίζει εκ πρώτης όψεως είναι ο τεράστιος αριθμός αντικλεπτικών θυρίδων, που έχουν τοποθετηθεί από καταστηματάρχες για να προστατεύσουν τα προϊόντα τους.
Καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα περιστατικά κλοπής, πολλά καταστήματα βάζουν λουκέτα μπροστά από τα ράφια τους, ακόμη και όταν πρόκειται για όχι ιδιαίτερα ακριβά προϊόντα. Αν θέλουν να αγοράσουν, οι πελάτες πρέπει πρώτα να πατήσουν ένα κουμπί για να φτάσει στο σημείο ένας υπάλληλος, κάποιες φορές μετά από πεντάλεπτη αναμονή.
Ως αποτέλεσμα, αρκετοί νομοταγείς πελάτες που δεν έχουν τον χρόνο ή την υπομονή, επιλέγουν απλώς να μην αγοράσουν. Η αρνητική αυτή συνέπεια είναι γνωστή στους επιχειρηματίες, αλλά κρίνουν ότι έχουν περισσότερα να χάσουν αφήνοντας τα ράφια τους απροφύλαχτα.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι στην άλλη μεριά του Ατλαντικού για την έκταση ή την σημασία του προβλήματος, το οποίο πλέον έχει πάρει πολιτική χροιά. Για κάποιους που στέκονται στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος, οι κλοπές από τα καταστήματα είναι σε μεγάλο βαθμό άκακες, μίας και τα καταστήματα συνήθως έχουν υποχρεωτική ασφάλιση.
Την ίδια πεποίθηση είχε και ο Ντέιβιντ Κίμμελ, ένας άνδρας που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 ετών, που του επιβλήθηκε γιατί έκλεβε συστηματικά από καταστήματα από όταν ήταν 15 ετών και για πάνω από 20 χρόνια.
«Ξέρω ότι δεν είναι σωστό, αλλά δεν πληγώνεις κανέναν, είναι απλά μία μεγάλη εταιρεία», δηλώνει ο 39χρονος Κίμμελ προσπαθώντας να αιτιολογήσει τις κλοπές προϊόντων από μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων. Έπειτα από έφεση, ο Ντέιβιντ Κίμμελ κατάφερε να μειώσει την ποινή του στο μισό, στα 20 χρόνια φυλάκισης.
Η λύση του Ντόναλντ Τραμπ
Στο αντίθετο άκρο βρίσκονται ο Ντόναλντ Τραμπ και οι υποστηρικτές του, στις τάξεις των οποίων επικρατεί η ιδέα ότι η έξαρση στις κλοπές δεν είναι παρά άλλη μία ένδειξη της ηθικής κατάπτωσης των ΗΠΑ και απαιτούν τον παραδειγματισμό των δραστών.
Έτσι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει μία... ενδιαφέρουσα πρόταση για την πάταξη του φαινομένου. Σε προεκλογική του συγκέντρωση τον προηγούμενο μήνα, ο Τραμπ πρότεινε να καθιερωθεί μία συγκεκριμένη ημέρα ή ώρα κατά την οποία να υπάρχει ανοχή στην βία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κλέφτες.
«Βλέπετε αυτούς τους τύπους να βγαίνουν με κλιματιστικά με ψυγεία στην πλάτη, το πιο τρελό πράγμα. Και η αστυνομία δεν επιτρέπεται να κάνει τη δουλειά της. Τους λένε, αν κάνετε κάτι, θα χάσετε τη σύνταξή σας» είχε πει ο Τραμπ, προτού συνεχίσει.
«Δεν τους επιτρέπεται να το κάνουν γιατί η φιλελεύθερη αριστερά δεν τους αφήνει να το κάνουν. Η φιλελεύθερη αριστερά θέλει να τους καταστρέψει και θέλει να καταστρέψει τη χώρα μας. Αν είχαμε μια μέρα, μια δύσκολη ώρα και εννοώ πολύ δύσκολη, ο κόσμος θα εκτονωθεί και η εγκληματικότητα θα τελειώσει αμέσως».
Η δήλωση του 45ου προέδρου κέντρισε την προσοχή των διεθνών μέσων, καθώς φαινόταν να είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένη από την πλοκή της ταινίας «Τhe Purge».
Οι ταινίες «Purge» παρουσιάζουν τις ΗΠΑ, απαλλαγμένες πια από το έγκλημα και την ανεργία, ακολουθώντας μια πολιτική νομιμοποίησης όλων των εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, και καθιστώντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μη διαθέσιμες για 12 ώρες, μια ημέρα τον χρόνο.
Μέχρι πρότινος, η ιδέα του Τραμπ δεν έχει αποκτήσει περαιτέρω στήριξη, αλλά οι ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων καταστημάτων στις ΗΠΑ έχουν στραφεί στην τεχνολογία για να λύσουν το πρόβλημα.
Το AI και οι τα άλλα αντικλεπτικά συστήματα
Εκτός από τα κλασσικά λουκέτα και τις γυάλινες αντικλεπτικές θυρίδες, κάποιες αλυσίδες έχουν φτιάξει καταστήματα όπου ο πελάτης δίνει την λίστα με τα ψώνια του σε υπάλληλο, ο οποίος μετά συγκεντρώνει τα προϊόντα και τα δίνει στον πελάτη για να πληρώσει. Με αυτό τον τρόπο ένας επίδοξος κλέφτης δεν έχει καν την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του.
Σε ένα παράδειγμα που αναφέρεται σε άρθρο του The Atlantic, ένας καταστηματάρχης έχει εγκαταστήσει αντικλεπτικό σύστημα παρακολούθησης που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Οι κάμερες καταγράφουν κάθε κίνηση οποιουδήποτε ανθρώπου μπαίνει στο κατάστημα και ανιχνεύουν πιθανώς ύποπτες πράξεις. Όταν, λοιπόν, μία γυναίκα έψαχνε βιαστικά στο εσωτερικό της τσάντας της ψάχνοντας την πιστωτική κάρτα της, το σύστημα έστειλε ειδοποίηση στον καταστηματάρχη για «πολύ ύποπτη» συμπεριφορά.
RIP Shoplifting. pic.twitter.com/O8fPIZSPt8
— Aakash Gupta (@aakashg0) June 7, 2024
Όμως όσα μέτρα και να λάβουν οι επιχειρήσεις, πρέπει επίσης να εντοπιστεί και η αιτία της δραματικής αύξησης στις κλοπές από καταστήματα. Χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις, είναι γεγονός ότι η αυξητική αυτή τάση ξεκίνησε μετά την πανδημία του covid-19.
Ακόμη, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς τα social media και το διαδίκτυο συνεισφέρουν στο φαινόμενο, καθώς πλέον πολλοί από τους κλέφτες μεταπωλούν την λεία τους online και όχι στους δρόμους.
Με πληροφορίες από The Atlantic