Κλιματική κρίση στην Αρκτική: Στρατιώτες εκπαιδεύονται πλέον σε βάλτους, λάσπες και έντομα

Κλιματική κρίση στην Αρκτική: Στρατιώτες εκπαιδεύονται πλέον σε βάλτους, λάσπες και έντομα Facebook Twitter
φωτ.: Wikipedia
0

Λίγες εβδομάδες μετά το λιώσιμο των πάγων κοντά στον Αρκτικό κύκλο, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν σε ασυνήθιστα επίπεδα για την περιοχή, λόγω κλιματική κρίσης. Όμως η ζέστη, οι βάλτοι και τα σμήνη από κουνούπια κάνουν τον πόλεμο στον βορρά ακόμη πιο δύσκολο από τον χειμώνα.

Η Αρκτική φημίζεται για τους ακραίους της χειμώνες, με κινδύνους όπως η κρυοπαγήματα και η φωτοκερατίτιδα. Ωστόσο, λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως επισημαίνουν οι στρατιώτες που επιχειρούν σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη, η θερμή περίοδος μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο σκληρή. Οι βάλτοι πλημμυρίζουν μέσα σε λίγες ώρες, τα οχήματα κολλάνε στη λάσπη και τα έντομα κατακλύζουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα.

Οι δυτικοί στρατιωτικοί επιτελείς θεωρούν την ευρωπαϊκή Αρκτική πιθανό σημείο ανάφλεξης σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία. Για αυτόν τον λόγο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εκπαιδεύουν στρατεύματα σε χειμερινές συνθήκες. Η Σουηδία όμως τονίζει ότι η πραγματική πρόκληση μπορεί να είναι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, όταν το έδαφος μετατρέπεται σε παγίδα για ανθρώπους και μηχανήματα.

Στρατιώτες σε έναν «πέμπτο» καιρό

Από το 2021, το σουηδικό Κέντρο Υποαρκτικής Πολεμικής Εκπαίδευσης προσφέρει ειδικά μαθήματα φθινοπωρινού πολέμου. Εκεί, στρατιώτες από τη Βρετανία, τη Δανία, την Ισπανία και άλλες χώρες μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις ιδιαιτερότητες του βορρά. Όπως σημειώνει ο Σουηδός ανθυπασπιστής Fredrik Flink, «αν ξεσπάσει πόλεμος, δεν θα τελειώσει σε έναν χειμώνα. Χρειάζεται εντελώς διαφορετικός τρόπος μάχης, σχεδόν σαν σε ζούγκλα».

Οι συνθήκες είναι αδυσώπητες: βαλτώδη εδάφη που καταρρέουν κάτω από το βάρος του στρατιώτη, θερμοκρασίες που σε συνδυασμό με υγρασία προκαλούν υποθερμία, και συνεχείς πλημμύρες που αλλάζουν το τοπίο από μέρα σε μέρα. Στρατιώτες αναφέρουν ότι «στην Αρκτική, αν κάνει κρύο είναι πιο εύκολο, η ζέστη και η υγρασία χαλάνε τα πάντα».

Η Σουηδία έχει κάθε λόγο να επενδύει σε αυτή την εκπαίδευση. Αν η Ρωσία κινηθεί εναντίον της Φινλανδίας, οι σουηδικές δυνάμεις θα σπεύσουν ανατολικά, και στη θέση τους θα μπουν ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από Γερμανία και Πολωνία. Όμως, ένας στρατιώτης που δεν έχει ξαναβρεθεί σε τέτοιο περιβάλλον χρειάζεται έως και έναν μήνα για να προσαρμοστεί, χρόνος που σε μια πολεμική σύγκρουση δεν θα υπάρχει.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει επίσης ειδικά οχήματα παντός εδάφους, πλοήγηση χωρίς GPS που συχνά διαταράσσεται από την ηλιακή δραστηριότητα, και ασκήσεις απόκρυψης από drone και θερμικές κάμερες.

Μια νέα εποχή στρατιωτικής στρατηγικής

Ο στρατός των ΗΠΑ εξέδωσε φέτος για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα νέο δόγμα για την Αρκτική, αναγνωρίζοντας ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν. Η Ρωσία ήδη διαθέτει τουλάχιστον τρεις βάσεις κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία και οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι μπορεί να είναι σε θέση να κινηθεί εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η εκπαίδευση στον «υψηλό βορρά» δεν είναι απλώς μια πολυτέλεια, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα. Όπως εξηγεί ο Σουηδός διοικητής Αντερς Κίλμεϊ, «οι στρατιώτες δεν έρχονται εδώ για να επιβιώσουν. Πρέπει να μπορούν να συμβάλουν στη μάχη. Ο στόχος είναι να επικεντρώνονται στον εχθρό, όχι στον καιρό».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Λέων για τις αμβλώσεις: «Δεν είναι υπέρ της ζωής όποιος στηρίζει θανατική ποινή»

Διεθνή / Πάπας Λέων για τις αμβλώσεις: «Δεν είναι υπέρ της ζωής όποιος στηρίζει θανατική ποινή»

«Κάποιος που δηλώνει ότι είναι κατά των αμβλώσεων αλλά αποδέχεται την απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών στις ΗΠΑ, δεν ξέρω αν μπορεί να χαρακτηριστεί υπέρ της ζωής», πρόσθεσε
LIFO NEWSROOM
Τραμπ κοντά σε συμφωνία 500 εκατ. δολαρίων με το Χάρβαρντ για σχολές επαγγελματικής κατάρτισης

Διεθνή / Τραμπ κοντά σε συμφωνία 500 εκατ. δολαρίων με το Χάρβαρντ για σχολές επαγγελματικής κατάρτισης

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι είναι κοντά σε συμφωνία 500 εκατ. δολαρίων με το Χάρβαρντ για την υποστήριξη σχολών επαγγελματικής κατάρτισης και την εκπαίδευση σε τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση συνεχίζεται για ομοσπονδιακά κονδύλια και διεθνείς φοιτητές
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στις Φιλιππίνες: Χιλιάδες άστεγοι, δεκάδες νεκροί και φόβοι για νέες καταρρεύσεις

Διεθνή / Σεισμός στις Φιλιππίνες: Χιλιάδες άστεγοι, δεκάδες νεκροί και φόβοι για νέες καταρρεύσεις

Ένας ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ συγκλόνισε το νησί Σεμπού στις Φιλιππίνες, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 69 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες - Καταρρεύσεις κτιρίων, χάος στα νοσοκομεία και χιλιάδες άστεγοι επιτείνουν την τραγωδία, λίγες μόνο μέρες μετά από δύο τυφώνες που σάρωσαν τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Boeing προγραμματίζει νέο αεροσκάφος για να αντικαταστήσει το 737 MAX

Διεθνή / Η Boeing προγραμματίζει νέο αεροσκάφος για να αντικαταστήσει το 737 MAX

Η Boeing σχεδιάζει νέο αεροσκάφος για να αντικαταστήσει το 737 MAX, με κινητήρα Rolls-Royce και βελτιωμένη απόδοση καυσίμου - Η εταιρεία αντιμετωπίζει προκλήσεις από την Airbus και επικεντρώνεται στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών και των κανονιστικών αρχών
LIFO NEWSROOM
Καταρρέει το αφήγημα Ερντογάν για το ΚΑΑΝ: Απόπειρα να «μαζευτούν» οι δηλώσεις Φιντάν για τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Οι δηλώσεις Φιντάν αποκάλυψαν το πρόβλημα Ερντογάν με το μαχητικό KAAN αλλά και κάτι βαθύτερο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις CAATSA εμποδίζουν την παραγωγή του μαχητικού KAAN - Η Τουρκία επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα καθώς αποκαλύπτεται το πόσο ευάλωτη είναι η τουρκική αμυντική βιομηχανία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η ιστορία της Ζανγκ Γιαντί: Από τα ταξίδια στο Θιβέτ στη φυλακή στην Κίνα

Διεθνή / Ζανγκ Γιαντί: Η φοιτήτρια που έγινε φωνή για το Θιβέτ και χάθηκε στην Κίνα

Η υπόθεση της 22χρονης Ζανγκ Γιαντί συγκλονίζει: μετά από ταξίδι στο Θιβέτ και δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθη στην Κίνα με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανταρσία»
LIFO NEWSROOM
Σκωτία: Ξεχωριστές τουαλέτες για αγόρια και κορίτσια στα σχολεία με βάση το βιολογικό φύλο

Διεθνή / Σκωτία: Ξεχωριστές τουαλέτες στα σχολεία με βάση το βιολογικό φύλο - Η οδηγία για τους τρανς μαθητές

Τον Απρίλιο, δικαστής αποφάνθηκε ότι τα σχολεία στη Σκωτία οφείλουν να παρέχουν τουαλέτες χωριστές για κάθε φύλο, αφού ορισμένα διέθεταν αποκλειστικά ουδέτερες εγκαταστάσεις
LIFO NEWSROOM
Η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας Σανάε Τακαίτσι θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Διεθνή / Η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας Σανάε Τακαίτσι θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Η Σανάε Τακαίτσι, η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας, διεκδικεί την πρωθυπουργία, αντιμετωπίζοντας τον Σιντζίρο Κοϊζούμι - Οι πολιτικές της θέσεις, τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις της για την ηγεσία του LDP
LIFO NEWSROOM