Τα χρόνια
της Ανί Ερνό
Για πρώτη φορά ανεβαίνει στην ελληνική σκηνή, στο θέατρο Θησείον, το εμβληματικό έργο της Ανί Ερνό «Τα χρόνια» σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου. Σε μια ζωντανή αναμέτρηση με τον χρόνο και τη μνήμη, η παράσταση αντλεί από την αποστασιοποιημένη γραφή της Γαλλίδας συγγραφέως, μετασχηματίζοντας την προσωπική της ιστορία σε ένα πολυφωνικό χρονικό της μεταπολεμικής Ευρώπης, ένα ταξίδι στις δεκαετίες, όπου το ατομικό βιώνεται ως κοινωνική μαρτυρία. Η ικανότητα του έργου να συνομιλεί με το παρόν κάθε εποχής επιβεβαιώνει την καθολικότητα και την ανθεκτικότητα μιας γραφής που μεταμορφώνει το προσωπικό βίωμα σε συλλογικό στοχασμό.
Παίζουν: Αγγελική Στελλάτου, Δέσποινα Κούρτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κατερίνα Παπανδρέου, Διαμαντής Αδαμαντίδης
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ
Η συναρπαστική εξέγερση του Χούλιο Τόγκα
του Suyako
Στο θέατρο Προσκήνιο ο Βασίλης Μαγουλιώτης σκηνοθετεί το κείμενο του alter ego του, Suyako, φωτίζοντας με τρέλα και τρυφερότητα την αμηχανία μας σε μια εποχή που καλούμαστε να πάρουμε θέση απέναντι στο σύστημα που μας ταΐζει και μας εξαγριώνει εξίσου. Η έξυπνη δράση του έργου τοποθετείται στην Αργεντινή μετά την κρίση, με τον πρωταγωνιστή Χούλιο Τόγκα, περφόρμερ, εικονοκλάστη και ακτιβιστή, να τιμάται από ένα ιδιωτικό ίδρυμα που του αναθέτει τα εγκαίνια του πολυτελούς πολιτιστικού κέντρου του. Στο απόγειο της επιτυχίας του ο Τόγκα και σε κρίση μέσης ηλικίας, βλέποντας να τον προσπερνούν με ταχύτητα οι νεότεροι καλλιτέχνες και τα γεγονότα, ζει με την αγωνία να παρουσιάσει κάτι συναφές με την εποχή του, ενώ το μανιφέστο του περί ελευθερίας και αυτονομίας καταρρέει.
Παίζουν: Δημήτρης Δρόσος, Άρης Μπαλής, Μαρία Αποστολακέα, Μελίνα Πολυζώνη, Μικές Γλύκας
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ
Taverna Miresia
του Mάριο Μπανούσι
Κάνοντας διάλειμμα από την παγκόσμια περιοδεία της η «Taverna Miresia» του Mάριο Μπανούσι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι στην Πειραιώς 260. Η παράσταση που ξεκίνησε το 2023 από το Φεστιβάλ Αθηνών είναι μια συγκινητική επιστροφή του σκηνοθέτη στην ταβέρνα του πατέρα του, στη χώρα καταγωγής του, για να τον αποχαιρετήσει για μια τελευταία φορά, βάζοντας στις αποσκευές του την έννοια του οριστικού τέλους.
Ο Μάριο και οι αδελφές του, Μπέλα και Αναστασία, επιστρέφουν στις ρίζες τους για ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζι, με τον κόσμο των νεκρών να συνδέεται με τον κόσμο των πενθούντων συνδαιτυμόνων. Μέσα από μια περφόρμανς ο Μπανούσι καλωσορίζει τις μνήμες και τη νοσταλγία προκειμένου να αντιμετωπίσει την απώλεια και να αναμετρηθεί με την ενηλικίωση.
Παίζουν: Χρυσή Βιδαλάκη, Σαβίνα Γιαννάτου, Πηνελόπη Τσούτσουβα, Κατερίνα Κρίστο, Ευτυχία Στεφάνου, Mάριο Μπανούσι
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ
ΓΕΡΜΑ (η ανεκπλήρωτη)
του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
Η Γέρμα του Λόρκα ζωντανεύει ξανά στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης με τη νέα σκηνοθετική ματιά της Μαρίας Πρωτόπαππα που ενσαρκώνει την θρυλική ηρωίδα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του ισπανικού θεατρικού ρεπερτορίου που πραγματεύεται την αγωνιώδη αναζήτηση της μητρότητας ως εκπλήρωση ενός εαυτού γεννημένου μέσα από τις κοινωνικές συμβάσεις και το τίμημα της επιθυμίας. Μέσα στο έργο του ο Λόρκα φυτεύει την αγωνία της δικής του ανεκπλήρωτης πραγματικότητας σε μια χρονική στιγμή που όλα τα στηρίγματα γύρω του έχουν καταρρεύσει. Ο Λόρκα φτιάχνει μια ηρωίδα γεμάτη αντινομίες και αντιφάσεις, ακριβώς όπως ο ίδιος, πολύ μακριά από την αγιότητα, που μέσα της παλεύει το πανάρχαιο αίτημα για ζωή και η απαγόρευση του απόλυτου θρησκευτικού και κοινωνικού «πρέπει».
Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Σίμος Κακάλας, Ηλέκτρα Μπαρούτα, Νώντας Δαμόπουλος
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ
Εκείνος που έκλεψε τη μέρα και πλήρωσε τη νύχτα
του Γκέοργκ Κάιζερ
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος διασκευάζει το αριστούργημα του εξπρεσιονιστικού θεάτρου «Von morgens bis mitternachts» του Γκέοργκ Κάιζερ και μας παραδίδει το έργο «Εκείνος που έκλεψε τη μέρα και πλήρωσε τη νύχτα» στο θέατρο Βασιλάκου. Ένας ταμίας τράπεζας βλέπει τη ζωή του να ανατρέπεται όταν μια μυστηριώδης γυναίκα τον κάνει να συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο της καθημερινότητάς του. Οδηγημένος από μια ξαφνική παρόρμηση, κλέβει ένα τεράστιο ποσό και εγκαταλείπει τη δουλειά και την οικογένειά του, αποφασισμένος να «ζήσει» επιτέλους. Ξεκινά ένα ξέφρενο ταξίδι αναζητώντας μέσα από το χρήμα, τον έρωτα και τη θρησκεία κάποιο ίχνος αλήθειας ή λύτρωσης. Όμως, η μέρα που «έκλεψε» μετατρέπεται σε μια σκοτεινή νύχτα εσωτερικής απογύμνωσης, καθώς ο ίδιος συνειδητοποιεί πως τίποτα δεν μπορεί να τον σώσει από την ίδια του την κενότητα.
Παίζουν: Ορφέας Αυγουστίδης, Ευγενία Σαμαρά, Βαλεντίνος Κόκκινος, Άλκης Μπακογιάννης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Γιάννης Σαμψαλάκης
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ
Ο Φονιάς – Έγκλημα και αθώωση
του Βασίλη Κατσικονούρη
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ζωντανεύει μια συγκλονιστική ιστορία γυναικοκτονίας που σημάδεψε τη μεταπολεμική Ελλάδα – πρόκειται για το νέο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη που σκηνοθετεί ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης. Το έργο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν τον Αύγουστο του 1960 σε ένα χωριό της Ηλείας. Ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος –σκότωσε τη γυναίκα του επειδή είχε εξωσυζυγική σχέση– αθωώθηκε ομόφωνα από το Μικτό Κακουργιοδικείο Πατρών, αφού κρίθηκε ότι «ενήργησε εν βρασμώ ψυχικής ορμής, εν συγχύσει». Στη δίκη κατέθεσε υπέρ του σχεδόν όλο το χωριό. Ο συγγραφέας αξιοποιεί τα γεγονότα για να ανιχνεύσει και να αναδείξει σκοτεινούς και τρομακτικούς μηχανισμούς της ελληνικής πατριαρχίας, όπως φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, με ακόμα πιο τρομακτικά αποτελέσματα.
Παίζουν: Μιχάλης Σαράντης, Άννα Καλαϊτζίδου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Φώτης Θωμαΐδης, Φωτεινή Ντεμίρη, Γεωργία Συφιανού, Στέργιος Αντούλας, Γιώργος Παράσχος, Γιώργος Λάμπρης, Γιώργος Ζαφειρόπουλος, Πάνος Βαβάμης, Αναΐς Έλληνα
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ
COW | DEER
των Kείτι Μίτσελ, Nίνα Σιγκάλ και Mέλανι Γουίλσον
Σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Royal Court Theatre παρουσιάζεται το πρωτοποριακό έργο των Kείτι Μίτσελ, Nίνα Σιγκάλ και Mέλανι Γουίλσον, μια πρόσκληση στους θεατές να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία ακρόασης και εξερεύνησης του «πέρα από τον άνθρωπο» κόσμου. Ο διάλογος ανάμεσα στο θέατρο, τη φύση και τον ήχο ξεπερνά την αφήγηση, με ένα κουαρτέτο ερμηνευτών/-τριών και μουσικών να ζωντανεύει τη ζωή μιας αγελάδας κι ενός ελαφιού, στρέφοντας την προσοχή μας στο περιβάλλον όπου ζώα, έντομα και στοιχεία της φύσης δεν αποτελούν πια σκηνικό αλλά ισότιμους συμμέτοχους σε ένα εύθραυστο οικοσύστημα. Η παράσταση εξελίσσεται χωρίς λόγια, αλλά με τον ήχο ως κεντρικό αφηγητή, μια εμπειρία που επιτρέπει στο κοινό να «ακούσει» τον κόσμο όπως τον αντιλαμβάνεται ένα ζώο και να βιώσει μια πρωτόγνωρη εγγύτητα με τη φύση.
Παίζουν: Αλέξανδρος Ζοτάι, Χρήστος Θάνος, Κορίνα Κόκκαλη, Ιωάννα Τουμπακάρη
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ
Killing Godot
του Nίκολας Καζάν
Στο θέατρο Τόπος Αλλού παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο «Killing Godot» του Νίκολας Καζάν σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή. Σε έναν τολμηρό διάλογο με τη μνήμη, το θέατρο και τον ίδιο τον χρόνο το έργο είναι μια μετα-μπεκετική φαντασίωση για δύο ηθοποιούς που παίζουν τον Εστραγκόν και τον Βλαντίμιρ επί 70 χρόνια στο ίδιο θέατρο, στην ίδια αναμονή. Οι δύο αυτοί ηθοποιοί υπάρχουν σε αυτό το σύμπαν, μετατρέποντας την αιώνια αναμονή τους σε μια συγκλονιστική, σχεδόν επαναστατική πράξη, δίνοντας υπόσταση σε ένα είδος υπαρξιακής μνήμης που δεν διαγράφεται. Η ερμηνεία τους μοιάζει με τελετή. Μια σπαρακτικά χιουμοριστική κατάδυση στο τέλος μιας αναμονής που δεν τελειώνει ποτέ.
Παίζουν: Νίκος Καμτσής, Δημήτρης Φραγκιόγλου. Μαζί τους η περφόρμερ Ναταλί Φλουρή
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ
Η Πύλη της Κόλασης
του Γιάννη Καλαβριανού
Η «Πύλη της Κόλασης» του Γιάννη Καλαβριανού παρουσιάζεται στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, έχοντας ως αφετηρία δύο θυελλώδεις ερωτικές ιστορίες. Η πρώτη συνέβη τον 19ο αιώνα και συντάραξε το Παρίσι. Δύο από τους σημαντικότερους γλύπτες του κόσμου, ο Αύγουστος Ροντέν και η Καμίγ Κλοντέλ, ερωτεύονται, ενώ ο Ροντέν έχει σύντροφο. Τη σχέση τους στοιχειώνει η ιστορία ενός άλλου παράνομου ζευγαριού, του 13ου αιώνα, του Πάολο και της Φραντσέσκα, που έζησαν έναν κρυφό έρωτα για εννιά χρόνια, μια και η Φραντσέσκα ήταν παντρεμένη με τον αδερφό του Πάολο, ο οποίος τελικά θα τους δολοφονήσει. Τέσσερις ερμηνευτές δημιουργούν, στην πιο εικαστική μέχρι τώρα παράσταση του σκηνοθέτη, έναν κόσμο όπου το ανθρώπινο πνεύμα αφυπνίζεται στην προσπάθειά του να νικήσει τον χρόνο, χάρη στην ασταμάτητη αναζήτηση του έρωτα.
Παίζουν: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Παναγιώτης Παυλίδης
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ
Μέχρι να σβήσουν τ’ άστρα
της Μπεθ Στιλ
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί στο θέατρο Χώρα ένα έργο της βραβευμένης Αγγλίδας συγγραφέως Μπεθ Στιλ, στο οποίο εκπρόσωποι τριών γενεών της εργατικής τάξης συγκεντρώνονται μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα για να γιορτάσουν τον γάμο της νεότερης από τις τρεις αδερφές. Μέσα στη γιορταστική ατμόσφαιρα έρχονται στην επιφάνεια κρυμμένα συναισθήματα, οικογενειακά μυστικά και παλιές πληγές από την εποχή της Θάτσερ – η μακρόχρονη απεργία των μεταλλωρύχων και το τελικό κλείσιμο των ορυχείων που έριξε στην ανέχεια τους κατοίκους μεγάλων περιοχών και σημάδεψε τα παιδικά χρόνια των τριών αδερφών. Το έργο αγγίζει θέματα όπως η αγάπη, το πένθος, ο ρατσισμός και ο αγώνας των ανθρώπων να τα βγάλουν πέρα σε μια πραγματικότητα που δεν έπαψε να είναι δύσκολη.
Παίζουν: Χάρης Γρηγορόπουλος, Άννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Κατσιαδάκη, Σύρμω Κεκέ, Υακίνθη Κωνσταντοπούλου, Δαυίδ Μαλτέζε, Μαντώ Μιχαλιού, Ελίνα Ρίζου, Χρίστος Στυλιανού, Κώστας Φλωκατούλας
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ
Το άρθρο δημοσιεύηκε στην έντυπη LiFO.
Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.
