Κίνα: Οι ΗΠΑ ο «κύριος υποκινητής» της κρίσης στην Ουκρανία

Κίνα: Οι ΗΠΑ ο «κύριος υποκινητή» της κρίσης στην Ουκρανία Facebook Twitter
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο, 4 Φεβρουαρίου 2022. - Φωτ.: EPA/ALEXEI DRUZHININ/KREMLIN/SPUTNIK/POOL
0

Η Κίνα, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ακόμα και μετά την εισβολή στην Ουκρανία, κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «τον κύριο υποκινητή» της ουκρανικής κρίσης.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Κινέζος πρέσβης στη Μόσχα, Ζανγκ Χανούι, κατήγγειλε την Ουάσινγκτον ότι βάζει τη Μόσχα στη γωνία με τις συνεχείς επεκτάσεις της νατοϊκής συμμαχίας και στήριξη δυνάμεων που θέλουν να ευθυγραμμίσουν την Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι με τη Μόσχα.

«Ως εμπνευστής και κύριος υποκινητής της ουκρανικής κρίσης, η Ουάσινγκτον, ενώ επιβάλλει πρωτοφανείς συνολικές κυρώσεις στη Ρωσία, συνεχίζει να προμηθεύει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία» ανέφερε ο διπλωμάτης. 

«Απώτερος στόχος τους είναι να εξαντλήσουν και να συντρίψουν τη Ρωσία με έναν παρατεταμένο πόλεμο και το ρόπαλο των κυρώσεων» συμπλήρωσε. 

Το σκεπτικό του πρέσβη ακολούθησε, πιστά, μια από τις δικαιολογίες της ίδιας της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους και την καταστροφή ολόκληρων πόλεων, καθώς και την εκδίωξη περισσότερων από το ένα τέταρτο του πληθυσμού από τα σπίτια τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ταξίδεψε την Κίνα τον Φεβρουάριο για να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, καθώς ρωσικά τανκ συγκεντρώνονταν κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Και οι δύο πλευρές, Μόσχα και Πεκίνο, είχαν κηρύξει, τότε, μία «συνεργασία άνευ όρων».

Στη συνέντευξη, ο Ζανγκ δήλωσε ότι οι σινορωσικές σχέσεις έχουν εισέλθει «στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας, που χαρακτηρίζεται από το υψηλότερο επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τον υψηλότερο βαθμό αλληλεπίδρασης και τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία».

Ο ίδιος καταφέρθηκε κατά της επίσκεψης της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν και σημείωσε πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να εφαρμόσουν εκεί τις τακτικές που εφήρμοσαν στην Ουκρανία. «Να αναβιώσουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να περιορίσουν την Κίνα και τη Ρωσία και να προκαλέσουν αντιπαλότητα και αντιπαράθεση μεγάλων δυνάμεων». 

«Η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις είναι η πιο θεμελιώδης αρχή για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο μας» δήλωσε ο Ζανγκ.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ