Κίνα: Ο στρατηγός Λι Σανγκφού αναλαμβάνει νέος υπουργός Άμυνας– Οι ΗΠΑ του είχαν επιβάλει κυρώσεις

Κίνα: Ο στρατηγός Λι Σανγκφού αναλαμβάνει νέος υπουργός Άμυνας– Οι ΗΠΑ του είχαν επιβάλει κυρώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο στρατηγός Λι Σανγκφού αναλαμβάνει από σήμερα νέος υπουργός Άμυνας της Κίνας.

Στον Κινέζο στρατηγό είχαν επιβληθεί το 2018 κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, εξαιτίας του ότι είχε εγκρίνει την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Ο Τσιν Γκανγκ παρέμεινε στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Χε Ρονγκ διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Τσεν Γισίν παρέμεινε υπουργός Κρατικής Ασφαλείας και ο Γουάνγκ Σιαοχόνγκ υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας.

Ο Σι Τζινπίνγκ τοποθετεί ανθρώπους του σε θέσεις-κλειδιά, εν μέσω του σημαντικότερου ανασχηματισμού του κυβερνητικού, του κρατικού και του κομματικού μηχανισμού σε μια δεκαετία.

Ο πρόεδρος της Κίνας, σε ασυνήθιστα οξύ τόνο, πρόσαψε στις ΗΠΑ πως εφαρμόζουν και πιέζουν τους συμμάχους τους να τις ακολουθήσουν σε μια πολιτική «περικύκλωσης» και «καταστολής» της χώρας του, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Για ορισμένους αναλυτές, ο διορισμός του στρατηγού Λι είναι «ηθελημένη» αντίδραση στις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.

Για τον Μανότζ Κεβαλραμάνι, του ινστιτούτου Takshashila της Ινδίας, η απόφαση αυτή «δείχνει» πως το Πεκίνο έχει σκοπό «να τραβήξει το σκοινί», ενώ σημαίνει επίσης πως «θα προστεθεί νέο εμπόδιο στις επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα» σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας, που «ήταν ήδη πολύ περιορισμένες».

Αντιπαράθεση Κίνας-ΗΠΑ για το κινέζικο μπαλόνι

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα δεν σταματά να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, μετά την κατάρριψη μη επανδρωμένου κινεζικού αερόστατου από αμερικανικό μαχητικό.

Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «κατασκοπευτικό» μπαλόνι που επρόκειτο να φωτογραφίσει ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το Πεκίνο για σύστημα συγκέντρωσης μετεωρολογικών δεδομένων, που εισήλθε αθέλητα στον αμερικανικό εναέριο χώρο, επειδή το παρέσυραν άνεμοι.  

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα αλλάξει εάν επιβληθεί η επίδειξη ιστορικού των social media για την είσοδο στις ΗΠΑ

Διεθνή / Είσοδος τουριστών στις ΗΠΑ: Τι θα αλλάξει εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τον έλεγχο των social media

Τι θα ισχύει για του Έλληνες τουρίστες - Το 5ετές ιστορικό των social media και τα προσωπικά δεδομένα που θα απαιτεί η αρμόδια υπηρεσία, εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Τραμπ
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτείται από τη Βουλή των Λόρδων μετά τη διαρροή email

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτείται από τη Βουλή των Λόρδων μετά τη διαρροή emails

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ήταν «σωστό» να παραιτηθεί ο Μάντελσον, προσθέτοντας: «Όπως είπε ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, ο Πίτερ Μάντελσον απογοήτευσε τη χώρα του»
THE LIFO TEAM