Κατηγορούμενοι για τρομοκρατία και αντιμέτωποι με ισόβια οι δύο πρώτοι ύποπτοι για τη σφαγή στη Μόσχα

Κατηγορούμενοι για τρομοκρατία και αντιμέτωποι με ισόβια οι δύο πρώτοι ύποπτοι για τη σφαγή στη Μόσχα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι δύο πρώτοι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, κατά την οποία 137 σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 150 τραυματίστηκαν, κατηγορούνται για τρομοκρατία και αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Μπασμάνι στη Μόσχα κατονόμασε τους υπόπτους ως Νταλερντζόν Μπαρότοβιτς Μιρζόγιεφ και Σαϊντακράμι Μουροντάλι Ρασαμπαλιζόντα.

Για τον πρώτο ύποπτο το δικαστήριο αποφάσισε να τεθεί υπό κράτηση τουλάχιστον για δύο μήνες εν αναμονή της δίκης, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Αυτός ο πρώτος φερόμενος ως δράστης τέθηκε υπό κράτηση έως τις 22 Μαΐου -- περίοδος που μπορεί να παραταθεί εν αναμονή της δίκης του, ανακοίνωσε το δικαστήριο του Μπασμάνι.

Ο ύποπτος που φέρεται να είναι γεννημένος στο Τατζικιστάν «παραδέχθηκε πλήρως την ενοχή του». Συνολικά, οι ρωσικές αρχές έχουν ανακοινώσει τη σύλληψη 11 ατόμων, εκ των οποίων τέσσερις έχουν χαρακτηριστεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας «άμεσα εμπλεκόμενοι» στη σφαγή στο Crocus City Hall, το βράδυ της Παρασκευής (22/3).

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, ή αλλιώς ISIS-K, μία από τις σημαντικότερες εναπομείνασες θυγατρικές του Ισλαμικού Κράτους που μέχρι πρότινος στοχοθετούσε τη σιιτική κοινότητα σε Αφγανιστάν,Ιράκ και Πακιστάν. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι τέσσερις δράστες της σφαγής της τρομοκρατικής επίθεσης φαίνεται να είναι υπήκοοι του Τατζικιστάν, του φτωχότερου κράτους της Κεντρικής Ασίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «φωτογράφισε» την Ουκρανία παρά την ανάληψη της ευθύνης, δηλώνοντας ότι οι τέσσερις άνδρες που πραγματοποίησαν το χτύπημα κατευθύνονταν προς την Ουκρανία, όταν συνελήφθησαν. Το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε μάλιστα μέσω της πλατφόρμας Telegram ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού και 31 δευτερολέπτων, στο οποίο καταγράφονται σοκαριστικές εικόνες από τη στιγμή που οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως μέσα στο Crocus City Hall του Κρασνογκόρσκ, σκορπώντας παντού τον θάνατο.  

«Η Ρωσία θα στοχοποιήσει αυτούς που βρίσκονται πίσω από τους πυροβολισμούς από όπου κι αν προέρχονται και όποιοι κι αν είναι» δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ την Παρασκευή -μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη ρωσική πρωτεύουσα- ανέφερε πως αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση πρέπει να κυνηγηθούν και να σκοτωθούν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM