Ιταλία: Αυξήθηκαν οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες – Χιλιάδες εκκενώσεις

Ιταλία: Αυξήθηκαν οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες – Χιλιάδες εκκενώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Αυξήθηκε σε οκτώ ο αριθμός των νεκρών από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την ιταλική περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, ενώ τουλάχιστον ένα άτομο συνεχίζει να αγνοείται. 

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των αρχών, «η περιοχή που έχει πλημμυρίσει, με ανυπολόγιστες καταστροφές, είναι τεράστια και στη φάση αυτή κινδυνεύουν ακόμη και τα μέλη των σωστικών συνεργείων».

Παράλληλα με τις πλημμύρες, υπάρχουν πολλές κατολισθήσεις που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο και για όσους οδηγούν σε μικρούς επαρχιακούς δρόμους. Λόγω των κατολισθήσεων, έχουν αποκοπεί πλήρως ορεινά χωριά.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μεταβαίνει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που διεξάγεται στην Ιαπωνία, δήλωσε από την Αλάσκα ότι θα συγκληθεί το συντομότερο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη στήριξη των πληγέντων.

«Ουσιαστικά, ζούμε έναν νέο σεισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές μας» δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια.

Την ίδια ώρα, άτομα παραμένουν παγιδευμένα στα σπίτια του. Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στα social media και στα οποία ακούγονται οι φωνές των παγιδευμένων στη Φαένζα, μια πόλη στην επαρχία Ραβέννα, να φωνάζουν για βοήθεια. 

«Είχαμε μια νύχτα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ τέτοιες πλημμύρες στην πόλη μας, είναι κάτι αδιανόητο» είπε ο δήμαρχος της πόλης. 

Ο δήμαρχος της Τσεζένα, όπου πολίτες κολύμπησαν μέσα από τις πλημμύρες για να σώσουν άλλους, δήλωσε: «Η κατάσταση είναι καταστροφική, είναι μια καταστροφή, και η βροχή δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Πέντε χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στη Ραβέννα. «Είναι ίσως η χειρότερη νύχτα στην ιστορία της Ρομάνια», δήλωσε, δήμαρχος της περιοχής. «Η Ραβέννα είναι αγνώριστη για τις ζημιές που έχει υποστεί».

Οι καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αυξημένα τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

Το 2022, η πιο θερμή χρόνια στην ιστορία της χώρας, κατεγράφησαν 310 ακραία καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν στον θάνατο 29 ατόμων. Μόνο τον Νοέμβριο έχασαν τις ζωές τους 12 άτομα, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, μετά από κατολίσθηση στην Ίσκια. 

Έκθεση του 2021 ενημέρωνε πως 7.424 περιφέρειες - το 93,4% της επικράτειας της χώρας δηλαδή - κινδυνεύουν από κατολισθήσεις, λόγω διάβρωσης του εδάφους. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Με πληροφορίες από Guardian/Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Άντριου: Τι ακολουθεί μετά τη σύλληψή του και ποιες οι επιπτώσεις στη βασιλική οικογένεια

Η σύλληψη του Άντριου προκαλεί τριγμούς στη βρετανική μοναρχία και επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση Έπσταϊν, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για τις συνέπειες στο κύρος της βασιλικής οικογένειας και τη στάση του Παλατιού απέναντι στην κρίση
THE LIFO TEAM
ΑΛΠΕΙΣ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΝΕΚΡΗ ΔΙΚΗ

Διεθνή / «Λυπάμαι βαθιά» λέει ο ορειβάτης για τον θάνατο της συντρόφου του στις Άλπεις, απορρίπτει όμως τις κατηγορίες

Η 33χρονη έχασε τη ζωή της από υποθερμία κατά την κοινή τους προσπάθεια να φτάσουν στην κορυφή - Ο άνδρας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια
THE LIFO TEAM