Ιταλία: Αυξήθηκαν οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες – Χιλιάδες εκκενώσεις

Ιταλία: Αυξήθηκαν οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες – Χιλιάδες εκκενώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Αυξήθηκε σε οκτώ ο αριθμός των νεκρών από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την ιταλική περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, ενώ τουλάχιστον ένα άτομο συνεχίζει να αγνοείται. 

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των αρχών, «η περιοχή που έχει πλημμυρίσει, με ανυπολόγιστες καταστροφές, είναι τεράστια και στη φάση αυτή κινδυνεύουν ακόμη και τα μέλη των σωστικών συνεργείων».

Παράλληλα με τις πλημμύρες, υπάρχουν πολλές κατολισθήσεις που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο και για όσους οδηγούν σε μικρούς επαρχιακούς δρόμους. Λόγω των κατολισθήσεων, έχουν αποκοπεί πλήρως ορεινά χωριά.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μεταβαίνει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που διεξάγεται στην Ιαπωνία, δήλωσε από την Αλάσκα ότι θα συγκληθεί το συντομότερο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη στήριξη των πληγέντων.

«Ουσιαστικά, ζούμε έναν νέο σεισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές μας» δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια.

Την ίδια ώρα, άτομα παραμένουν παγιδευμένα στα σπίτια του. Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στα social media και στα οποία ακούγονται οι φωνές των παγιδευμένων στη Φαένζα, μια πόλη στην επαρχία Ραβέννα, να φωνάζουν για βοήθεια. 

«Είχαμε μια νύχτα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ τέτοιες πλημμύρες στην πόλη μας, είναι κάτι αδιανόητο» είπε ο δήμαρχος της πόλης. 

Ο δήμαρχος της Τσεζένα, όπου πολίτες κολύμπησαν μέσα από τις πλημμύρες για να σώσουν άλλους, δήλωσε: «Η κατάσταση είναι καταστροφική, είναι μια καταστροφή, και η βροχή δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Πέντε χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στη Ραβέννα. «Είναι ίσως η χειρότερη νύχτα στην ιστορία της Ρομάνια», δήλωσε, δήμαρχος της περιοχής. «Η Ραβέννα είναι αγνώριστη για τις ζημιές που έχει υποστεί».

Οι καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αυξημένα τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

Το 2022, η πιο θερμή χρόνια στην ιστορία της χώρας, κατεγράφησαν 310 ακραία καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν στον θάνατο 29 ατόμων. Μόνο τον Νοέμβριο έχασαν τις ζωές τους 12 άτομα, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, μετά από κατολίσθηση στην Ίσκια. 

Έκθεση του 2021 ενημέρωνε πως 7.424 περιφέρειες - το 93,4% της επικράτειας της χώρας δηλαδή - κινδυνεύουν από κατολισθήσεις, λόγω διάβρωσης του εδάφους. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Με πληροφορίες από Guardian/Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
«Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Διεθνή / «Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Κεντρικό στοιχείο του αμερικανικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, που προβλέπεται να στηριχθεί κυρίως σε ευρωπαϊκά στρατεύματα
LIFO NEWSROOM