To Ισραήλ θα κατασκευάσει 2.500 νέους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

To Ισραήλ θα κατασκευάσει 2.500 νέους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη Facebook Twitter
Οι εποικισμοί είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα για τη διαδικασία επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, που πάγωσαν το 2014. (EPA/JIM HOLLANDER)
2

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να ζητήσει άδεια την επόμενη εβδομάδα για την κατασκευή περίπου 2.500 νέων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν έγραψε στο Twitter ότι ένα περιφερειακό συμβούλιο σχεδιασμού θα κληθεί να ορίσει 1.400 οικιστικές μονάδες για άμεση κατασκευή.

Οι εποικισμοί είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα για τη διαδικασία επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, που πάγωσαν το 2014.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν τη Δυτική Όχθη για μελλοντικό τους κράτος μαζί με την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους εβραϊκούς οικισμούς που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στα εδάφη τα οποία κατέλαβε κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Το Ισραήλ αμφισβητεί ότι οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι και υποστηρίζει ότι το μέλλον τους θα πρέπει να καθοριστεί μέσα από ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

«Θα προωθήσουμε τους εποικισμούς σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, από τα βόρεια ως τα νότια, σε μικρές κοινότητες και σε μεγάλες», έγραψε ο Λίμπερμαν χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι οποίοι επί μακρόν υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινοί οικισμοί μπορούν να τους στερήσουν ένα βιώσιμο, όμορο κράτος.

Περίπου 500.000 Ισραηλινοί διαμένουν στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές όπου κατοικούν και περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Διεθνή / Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαφίζ στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί τη μετατόπιση της Τουρκίας προς ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, απομακρυνόμενη από τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Διεθνή / ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Σε διακομματική επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν τους κινδύνους που εγείρει μια πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία πλησιάζει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter

Διεθνή / Eurofighter Typhoon: Η Τουρκία κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά μαχητικών

Η Τουρκία πλησιάζει σε συμφωνία για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και επαναπροσδιορίζοντας τις στρατιωτικές της συμμαχίες
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Διεθνή / Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί: Τα ορυκτά καύσιμα φτάνουν στο τέλος τους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη φθηνότερες και αποτελούν τη μόνη βιώσιμη λύση για σταθερή, καθαρή και προσιτή ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι κερδοσκόποι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Διεθνή / Γάζα: Οι κερδισμένοι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Σε τέσσερις πρόχειρες αποθήκες στη Γάζα, το Gaza Humanitarian Foundation μοιράζει τρόφιμα υπό αυστηρή ασφάλεια – αλλά οι νεκροί και οι ρίψεις ευθυνών θέτουν ερωτήματα για τον ρόλο Ισραήλ, ΗΠΑ & Χαμάς
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το Ισραήλ κάνει εθνική εκκαθάριση, με ορίζοντα δεκαετιών. Προφανής στόχος του (μέσω των εποικισμών), είναι να περιλάβει και τη Δυτική Οχθη στο κράτος του. Κάτι που αντιβαίνει σε κάθε συμφωνία, που έχει υπογράψει με τους Παλαιστίνιους.