ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

To Ισραήλ θα κατασκευάσει 2.500 νέους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

To Ισραήλ θα κατασκευάσει 2.500 νέους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη Facebook Twitter
Οι εποικισμοί είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα για τη διαδικασία επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, που πάγωσαν το 2014. (EPA/JIM HOLLANDER)
2

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να ζητήσει άδεια την επόμενη εβδομάδα για την κατασκευή περίπου 2.500 νέων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν έγραψε στο Twitter ότι ένα περιφερειακό συμβούλιο σχεδιασμού θα κληθεί να ορίσει 1.400 οικιστικές μονάδες για άμεση κατασκευή.

Οι εποικισμοί είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα για τη διαδικασία επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, που πάγωσαν το 2014.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν τη Δυτική Όχθη για μελλοντικό τους κράτος μαζί με την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους εβραϊκούς οικισμούς που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στα εδάφη τα οποία κατέλαβε κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Το Ισραήλ αμφισβητεί ότι οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι και υποστηρίζει ότι το μέλλον τους θα πρέπει να καθοριστεί μέσα από ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

«Θα προωθήσουμε τους εποικισμούς σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, από τα βόρεια ως τα νότια, σε μικρές κοινότητες και σε μεγάλες», έγραψε ο Λίμπερμαν χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι οποίοι επί μακρόν υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινοί οικισμοί μπορούν να τους στερήσουν ένα βιώσιμο, όμορο κράτος.

Περίπου 500.000 Ισραηλινοί διαμένουν στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές όπου κατοικούν και περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
2

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΙΝΑ ΤΑΪΒΑΝ ΤΥΦΩΝΑΣ

Διεθνή / Κίνα, Ιαπωνία και Ταϊβάν προετοιμάζονται για τον «πιο καταστροφικό τυφώνα» των τελευταίων ετών

Οι αρχές της Ταϊβάν προειδοποίησαν ότι ο τυφώνας Μπάβι ενδέχεται να φέρει έως και ένα μέτρο βροχής, ενώ εκτείνεται σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα στο μεγαλύτερο πλάτος του
THE LIFO TEAM
ΚΙΡ ΣΤΑΡΜΕΡ ΑΝΤΙ ΜΠΕΡΝΑΜ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Βρετανία: Ξεκίνησε η διαδικασία διαδοχής του Στάρμερ στους Εργατικούς - Μοναδικός υποψήφιος ο Μπέρναμ

«Μόλις υπέβαλα υποψηφιότητα... ελπίζω η τρίτη φορά να είναι η τυχερή», έγραψε ο Άντι Μπέρναμ στο X, ο οποίος είχε επιχειρήσει να γίνει ηγέτης του κόμματος το 2010 και το 2015
THE LIFO TEAM
ΠΟΥΤΙΝ-ΠΟΛΕΜΟΣ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΡΩΣΙΑ-REUTERS

Διεθνή / Reuters: Πιο πιθανή η κλιμάκωση του πολέμου από τον Πούτιν, παρά η ειρήνη

Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε διυλιστήρια πετρελαίου, λιμάνια και αποθήκες καυσίμων στη Ρωσία, καθώς και σε εδάφη της Ουκρανίας υπό ρωσική κατοχή, έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Το Ισραήλ κάνει εθνική εκκαθάριση, με ορίζοντα δεκαετιών. Προφανής στόχος του (μέσω των εποικισμών), είναι να περιλάβει και τη Δυτική Οχθη στο κράτος του. Κάτι που αντιβαίνει σε κάθε συμφωνία, που έχει υπογράψει με τους Παλαιστίνιους.