Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε «παύση» της δικαστικής μεταρρύθμισης εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε «παύση» της δικαστικής μεταρρύθμισης εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων Facebook Twitter
Φωτ.: ABIR SULTAN/EPA
0

«Παύση» στη διαδικασία υιοθέτησης της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του ΙσραήλΜπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα επί του ζητήματος. 

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Νετανιάχου επεσήμανε πως δεν επιθυμεί να υπάρξει ρήξη του έθνους. «Θέλοντας να προλάβω μια ρήξη στο έθνος, αποφάσισα να καθυστερήσω την δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση (σ.σ. του νομοσχεδίου στην Κνεσέτ) ώστε να επιτύχουμε ευρεία συναίνεση» είπε.

Όπως είπε, η οριστική έγκριση των νομοσχεδίων θα αναβληθεί για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, μετά τη γιορτή του εβραϊκού Πάσχα (5-13 Απριλίου), υποχωρώντας έτσι εν μέρει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μια εξτρεμιστική μειονότητα, έτοιμη να διχάσει το έθνος μας» υποστήριξε ο Νετανιάχου. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να βρει μία λύση και προέτρεψε όλες τις πλευρές να δράσουν  με υπευθυνότητα.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το Histadrout, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ, ματαίωσε τη γενική απεργία που είχε κηρύξει νωρίτερα.

Επιφυλακτική η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν επιφυλακτικά την απόφαση, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα εργαστούν με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, εφόσον η κυβέρνηση είναι ειλικρινής.

Ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ είπε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο Νετανιάχου δεν «μπλοφάρει» και ότι στο παρελθόν είχε «κακή εμπειρία» μαζί του.

«Από την άλλη πλευρά, αν η κυβέρνηση ξεκινήσει έναν πραγματικό και ειλικρινή διάλογο, μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση –ισχυρότεροι και πιο ενωμένοι– και μπορούμε να το μετατρέψουμε όλο αυτό σε μια καθοριστική στιγμή για την ικανότητά μας να ζούμε όλοι μαζί» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την ανακοίνωση του Νετανιάχου για αναβολή, κάτι που «δίνει περισσότερο χρόνο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης» ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Εξακολουθούμε να καλούμε τους πολιτικούς αξιωματούχους του Ισραήλ να βρουν μια συμβιβαστική λύση το συντομότερο δυνατόν», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Από το Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επαίνεσε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα σύστημα «ελέγχου και ισορροπιών».

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM