Το Ισραήλ καλεί ξανά τους αμάχους να φύγουν από τη Γάζα: «Περνάμε στην επόμενη φάση του πολέμου»

Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους Παλαιστίνιους να πάνε στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε ξανά τους αμάχους να μετακινηθούν από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως το Ισραήλ προχωρά στη δεύτερη φάση του πολέμου με τη Χαμάς. 

«Οι άμαχοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν προσωρινά νότια, προς πιο ασφαλή ζώνη, όπου θα μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Σήμερα οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, που γίνονται από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο οποίος βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.

«Οι IDF επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους. Προχωράμε στην επόμενη φάση του πολέμου μας εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, από αέρος, θαλάσσης και στην ξηρά», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι.  

«Το Ισραήλ είναι σε έναν πόλεμο που δεν τον ξεκίνησε και δεν τον επιδίωξε», συμπλήρωσε και κατηγόρησε ξανά τη Χαμάς για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πως χρησιμοποιεί τους αμάχους στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες. 

Ο Χαγκάρι δήλωσε ξανά ότι η Χαμάς επιχειρεί από τζαμιά, νοσοκομεία και σχολεία, επειδή «ξέρουν ότι οι IDF διαχωρίζουν τους τρομοκράτες από τους αμάχους».  

Την ίδια ώρα, παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι τηλεπικοινωνίες –οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο– έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά στην περιοχή. 

«Ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχτεί αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας»

«Ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί» αυτό που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε χθες Σάββατο η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, η Μιριάνα Σπόλιαριτς, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν άμεσα σε «αποκλιμάκωση».

«Είναι απαράδεκτο το ότι οι άμαχοι δεν έχουν καμιά ασφαλή τοποθεσία να πάνε στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω μαζικών βομβαρδισμών, ενώ με τη στρατιωτική πολιορκία που επιβάλλεται, δεν είναι εφικτή καμιά επαρκής ανθρωπιστική αντίδραση. Πρόκειται για καταστροφική αποτυχία, που ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί», τόνισε η κυρία Σπόλιαριτς, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της ΔΕΕΣ στη Γενεύη.

Επανέλαβε την έκκληση που έχει απευθύνει επανειλημμένα να «απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι όμηροι». Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε 230 ομήρους στην άνευ προηγουμένου επίθεσή του στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Άλλοι 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.

Ανθρωπιστική βοήθεια, που όμως είναι εντελώς ανεπαρκής, φθάνει με το σταγονόμετρο την τελευταία εβδομάδα, αποκλειστικά μέσω της διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, με συναίνεση του Ισραήλ, που έχει επιβάλει σχεδόν απόλυτη πολιορκία στον θύλακα.

Ενώ εκατοντάδες φορτηγά καθημερινά εγγυώνταν στον εφοδιασμό της Λωρίδας της Γάζας προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, έκτοτε μόλις μερικές δεκάδες μπόρεσαν να μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα την τελευταία εβδομάδα.

Η διακοπή του εφοδιασμού με καύσιμα –προϊόντος με πολιτικές αλλά και στρατιωτικές χρήσεις– έχει αναγκάσει νοσοκομεία, αρτοποιεία, όπως και σταθμούς αφαλάτωσης να πάψουν να λειτουργούν.

Η κυρία Σπόλιαριτς απαίτησε να δοθούν εγγυήσεις ότι «τα νοσοκομεία θα είναι σε θέση να λειτουργούν με κάθε ασφάλεια» και ότι «κρίσιμες υπηρεσίες όπως αυτές της υγείας, της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως» στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που αποτελεί «προτεραιότητα» για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για διώξεις εναντίον επικριτών του, με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών
LIFO NEWSROOM
Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διεθνή / Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει σχέδιο για επιθεωρήσεις στα πλοία του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία.

Διεθνή / Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία

Σάλο προκαλεί η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε από τον Ουκρανό ηγέτη να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien είχε προηγουμένως αναφέρει ότι το αντικείμενο που ανακτήθηκε στο μουσείο ήταν το στέμμα της συζύγου του Ναπολέοντα Γ', της αυτοκράτειρας Ευγενίας, και ότι ήταν σπασμένο
LIFO NEWSROOM
Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Διεθνή / Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Πώς ο Νικολάς Μαδούρο ανέπτυξε ένα «ακλόνητο» καθεστώς: προαγωγές, οικονομικά ανταλλάγματα και κουβανική αντικατασκοπεία που αποτρέπουν το στρατιωτικό πραξικόπημα
LIFO NEWSROOM
«Active Club»: Νέες νεοναζιστικές λέσχες μάχης σε 27 χώρες - Υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες

Διεθνή / «Active Club»: Νέες νεοναζιστικές λέσχες μάχης σε 27 χώρες - Υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για τις «Active Club» – Νεοφασιστικές λέσχες μάχης που εξαπλώνονται σε 27 χώρες, οργανώνοντας διασυνοριακή δράση
LIFO NEWSROOM