Το Ισραήλ αναγνώρισε κράτος που καμία άλλη χώρα δεν έχει αναγνωρίσει

ΙΣΡΑΗΛ ΣΟΜΑΛΙΛΑΝΔΗ ΣΟΜΑΛΙΑ Facebook Twitter
Φωτ: Χ
0

Το Ισραήλ αναγνώρισε τη Σομαλιλάνδη, την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας, ως «ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι υπεγράφη κοινή δήλωση με τον πρόεδρο της Σομαλιλάνδης και τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών.

Ο Νετανιάχου συνέδεσε την κίνηση με το πνεύμα των Συμφωνιών του Αβραάμ, τις οποίες χαρακτήρισε βασικό επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία. Με την αναγνώριση αυτή, το Ισραήλ γίνεται η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει επισήμως τη Σομαλιλάνδη ως ανεξάρτητο κράτος.

Η Σομαλιλάνδη αποσχίστηκε de facto από τη Σομαλία το 1991 και έκτοτε επιδιώκει διεθνή αναγνώριση, χωρίς να την έχει λάβει μέχρι σήμερα από ξένη κυβέρνηση. Παρά την απουσία αναγνώρισης, θεωρείται πιο σταθερή από τη Σομαλία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει επενδυτικές συμφωνίες με εξωτερικούς παράγοντες, μεταξύ άλλων με την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γεγονός που έχει οξύνει τις σχέσεις με το Μογκαντίσου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Τελ Αβίβ επιδιώκει άμεση συνεργασία με τη Σομαλιλάνδη σε τομείς όπως η γεωργία, η υγεία, η τεχνολογία και η οικονομία. Παράλληλα, συνεχάρη τον πρόεδρό της, Αμπντιραχμάν Μοχάμεντ Αμπντουλάχι, και τον κάλεσε να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης χαρακτήρισε την αναγνώριση «ιστορική στιγμή» και δήλωσε ότι η περιοχή προτίθεται να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ, παρουσιάζοντάς το ως βήμα προς την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη. Τόνισε ακόμη ότι η Σομαλιλάνδη επιδιώκει νέες συνεργασίες και «σταθερότητα» σε Μέση Ανατολή και Αφρική.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ αφορούν τη σταδιακή εξομάλυνση σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει αναπτύξει σχέσεις, μεταξύ άλλων, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν, ωστόσο η διεύρυνση του πλαισίου έχει επιβραδυνθεί. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι στη δεύτερη θητεία του επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των χωρών που θα ενταχθούν.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης, υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σομαλίας και της Τουρκίας καταδίκασαν την αναγνώριση, προειδοποιώντας ότι η αποδοχή αποσχιστικών οντοτήτων υπονομεύει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, οι συνομιλητές επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας.

Με πληροφορίες από DW

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ