Ισπανία: Στη φυλακή κουκλοπαίκτες για τρομοκρατία μέσω της παράστασης

Ισπανία: Στη φυλακή κουκλοπαίκτες για τρομοκρατία μέσω της παράστασης Facebook Twitter
0

Δυο κουκλοπαίκτες κατηγορούνται με το νόμο για τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Ισπανία, επειδή στο παιδικό έργο που ανέβασαν εξυμνούσαν, σύμφωνα με τις αρχές, την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ. Οι κουκλοπαίκτες συνελήφθησαν, προφυλακίστηκαν για πέντε ημέρες και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού πρώτα τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Σήμερα παρέδωσαν τα διαβατήρια τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση στα ΜΜΕ.

Ισπανία: Στη φυλακή κουκλοπαίκτες για τρομοκρατία μέσω της παράστασης Facebook Twitter

Διεθνείς οργανώσεις, ο όπως η Διεθνής Αμνηστία και οι Δικαστές για τη Δημοκρατία, αντιδρούν σε αυτή τη δίωξη δηλώνοντας ότι η παράστασή τους προστατεύεται ως πνευματική δουλειά, από την ελευθερία της έκφρασης. Στην παράσταση εμφανίζεται ένα πανό που οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι εξυμνεί την ΕΤΑ, ωστόσο όπως σημειώνουν οι Δικαστές για τη Δημοκρατία «όταν αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά στην πλοκή ενός έργου σε κουκλοθέατρο, δεν ανιχνεύεται (...) αιτιολόγηση των επιδόσεων της τρομοκρατίας. "

Σημειώνουν επίσης ότι το κουκλοθέατρο δεν είναι ένα παιχνίδι που προωθεί τη βία, την εχθρότητα και τις διακρίσεις σε βάρος ομάδων ή ατόμων. Το σενάριο του έργου που προκάλεσε την αντίδραση θεατών στην περιοχή του Τετουάν όπου παίχτηκε, δείχνει τη σύγκρουση μιας μάγισσας με διάφορους εκπροσώπους κοινωνικών δυνάμεων (ιδιοκτησία, θρησκεία,  αστυνομία).

Η μάγισσα σκοτώνει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει, δολοφονεί μια καλόγρια που θέλει να πάρει το μωρό της και ένα δικαστή που την κατηγορεί για τρομοκρατία. Ένας διεφθαρμένος αστυνομικός προσπαθεί να κατηγορήσει  τη μάγισσα βάζοντας στο σπίτι της διάφορα ενοχοποιητικά αντικείμενα. Μεταξύ αυτών μια βόμβα και το επίμαχο πανό που οδήγησε τελικά στη δικαιοσύνη όχι τη μάγισσα αλλά τους κουκλοπαίκτες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM