Οι αξιωματούχοι στην Καταλονία έκλεισαν τα νυχτερινά κέντρα, ανέστειλαν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις για δύο εβδομάδες και απαγόρευαν τις συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων λόγω νέας διασποράς του κορωνοϊού.

 

Ο Ισπανός επιδημιολόγος Andrea Buron είπε στο BBC ότι υπήρχε υψηλό ποσοστό μόλυνσης μεταξύ των νέων στην Ισπανία λόγω των συγκεντρώσεων σε διάφορα μέρη.

 

Ο Buron δήλωσε δε, ότι τα κρούσματα σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Σαραγόσα και η Μαδρίτη συνδέονται με μεγάλες συγκεντρώσεις νέων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

«Όχι μόνο σε επίσημα μέρη όπως είναι οι ντίσκο και ούτω καθεξής, αλλά και σε συγκεντρώσεις στο δρόμο, στις παραλίες κ.λπ» διευκρίνισε.

 

Ένας άλλος επιδημιολόγος, ο δρ Daniel Lopez-Acuna, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχει κίνδυνος οι νέοι να μεταδώσουν τον ιό σε ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες αλλά και στον θάνατο λόγω του κορωνοϊού.

 

«Αρχίζουμε να παρατηρούμε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων αυξάνεται επειδή η μετάδοση ξεκινά από τους νέους και φτάνει στις υπόλοιπες ηλικίες, και σίγουρα στους ηλικιωμένους», είπε χαρακτηριστικά.

 

Την Παρασκευή, λιγότερο από ένα μήνα μετά την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε περισσότερα από 900 νέα κρούσματα.

 

Με πληροφορίες του BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr