Ιράν: Μαρτυρίες δεκάδων διαδηλωτών για άγρια καταστολή και «στοιβαγμένα πτώματα» σε νοσοκομεία

Ιράν: Μαρτυρίες δεκάδων διαδηλωτών για άγρια καταστολή και «στοιβαγμένα πτώματα» σε νοσοκομεία Facebook Twitter
Φωτ. από τις διαδηλώσεις στο Ιράν / X
0

Δεκάδες διαδηλωτές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, κάνουν λόγο για σκηνές πρωτοφανούς μαζικότητας αλλά και ακραίας βίας στους δρόμους της Τεχεράνης.

Μιλώνας στο CNN πολλοί από αυτούς όπως μία γυναίκα, ανέφερε ότι είδε «πτώματα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο» σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Ιράν.

Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι άνθρωποι κάθε ηλικίας, κατέκλυσαν τους δρόμους της Τεχεράνης την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ωστόσο, το βράδυ της Παρασκευής η κατάσταση κλιμακώθηκε δραματικά, όταν δυνάμεις ασφαλείας με στρατιωτικά όπλα άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας «πολλούς ανθρώπους», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ζητώντας ανωνυμία για λόγους ασφαλείας.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου από την Τεχεράνη, με αφορμή τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε περισσότερες από 100 πόλεις, αποτελώντας τη σοβαρότερη πρόκληση για το ιρανικό καθεστώς εδώ και χρόνια. Παρά το εκτεταμένο μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, διαδηλωτές από άλλη γειτονιά της Τεχεράνης δήλωσαν στο CNN ότι βοήθησαν έναν άνδρα περίπου 65 ετών, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την καταστολή. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, είχε δεχθεί περίπου 40 σκάγια στα πόδια και είχε σπασμένο χέρι.

Οι προσπάθειες να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε διαφορετικά νοσοκομεία έπεσαν στο κενό, καθώς η κατάσταση περιγράφηκε ως «εντελώς χαοτική». Άλλοι διαδηλωτές ανέφεραν ότι ο αριθμός των ανθρώπων στους δρόμους ήταν πρωτοφανής, περιγράφοντας το κλίμα πριν την καταστολή ως «απίστευτα όμορφο και γεμάτο ελπίδα».

Το κλίμα αυτό άλλαξε δραματικά μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ το βράδυ της Παρασκευής, το οποίο, σύμφωνα με μαρτυρίες, ακολούθησε εξαιρετικά βίαιη καταστολή.

«Δυστυχώς, ίσως πρέπει να αποδεχθούμε ότι αυτό το καθεστώς δεν θα αποχωρήσει χωρίς εξωτερική πίεση», δήλωσε ένας διαδηλωτής.

Μία Ιρανή κοινωνική λειτουργός που συμμετείχε σε διαδήλωση στην Τεχεράνη χαρακτήρισε την εξέλιξη των γεγονότων «εφιάλτη», περιγράφοντας χρήση πυρών, δακρυγόνων και ηλεκτροσόκ από τις Αρχές. Όπως είπε, είδε μια νεαρή κοπέλα να χτυπιέται με ηλεκτρική συσκευή στον λαιμό μέχρι να λιποθυμήσει, ενώ ο γιος συναδέλφου της συγκαταλέγεται μεταξύ των νεκρών.

Στην πόλη Σιράζ, ιατρικό προσωπικό περιέθαλπε γυναίκα που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, ενώ γιατρός στην πόλη Νεϊσαμπούρ κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν διαδηλωτές από ταράτσες κτιρίων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οικογένεια έξι ατόμων και ηλικιωμένη γυναίκα δέχθηκαν πυρά.

Σε νοσοκομείο της Νατζαφαμπάντ, ιατρική πηγή ανέφερε ότι συγγενείς έσπευσαν να παραλάβουν τις σορούς των παιδιών τους και τις έθαψαν με τα ρούχα τους, παρακάμπτοντας τα παραδοσιακά ταφικά έθιμα.

Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA), τουλάχιστον 78 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 116, συμπεριλαμβανομένων 38 μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και τουλάχιστον επτά ανήλικοι, ενώ πάνω από 2.600 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δώσει επίσημα στοιχεία, ενώ το CNN αναφέρει ότι δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη επιβεβαίωση των αριθμών.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM