Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός από την έκρηξη του ηφαιστείου Semeru στην Ινδονησία.

 

Από την έκρηξη τουλάχιστον 10 άτομα έχουν εγκλωβιστεί σε κτίρια καθώς τεράστια σύννεφα καπνού και στάχτης, κάλυψαν τον ουρανό, σύμφωνα με τις αρχές.

 

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα social media δείχνουν τους κατοίκους να τρέχουν πανικόβλητοι καθώς τα σύννεφα καπνού και στάχτης καλύπτουν τα κοντινά χωριά στην επαρχία της Ανατολικής Ιάβας.

 

Ο αναπληρωτής αρχηγός της περιφέρειας Lumajang, Ιντάχ Μασντάρ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 41 άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα.

 

Η αρμόδια υπηρεσία δήλωσε αργότερα ότι 35 άτομα νοσηλεύονται. Οι αρχές ζήτησαν ελικόπτερα για τη διάσωση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί μέσα σε κτίρια.

 

«Έχουμε τεράστια αγωνία», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 άνθρωποι παγιδευμένοι. «Είναι οδυνηρό, οι οικογένειές τους κλαίνε».

 

Ο Thoriqul Haq, επικεφαλής της περιφέρειας Lumajang, είπε ότι πολλοί ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν κοντά σε ορυχεία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Μιλώντας στο Reuters είπε ότι ο δρόμος και η γέφυρα που συνδέουν το Lumajang και την κοντινή πόλη Malang έχουν αποκοπεί.

 

Σημείωσε ακόμα ότι πραγματοποιούνται εκκενώσεις περιοχών αλλά ούτε σε αυτή την περίπτωση έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Αργότερα είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι MetroTV ότι η κομμένη γέφυρα σημαίνει ότι μια κοντινή συνοικία δεν είχε πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

 

Οι αρχές έστησαν σκηνές, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (BNPB). Ωστόσο, οι εκκενώσεις παρεμποδίστηκαν από τον πυκνό καπνό, δήλωσε ο επικεφαλής του BNPB.

 

Η AirNav Indonesia, η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο της Ινδονησίας, ανέφερε ότι η έκρηξη δεν «προκάλεσε σημαντικές επιπτώσεις» στις πτήσεις.

 

Το Semeru, το ψηλότερο νησί της Ιάβας, βρίσκεται ανάμεσα στα σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας. Είχε εκραγεί και τον Ιανουάριο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τότε θύματα.

 

 

 

Με πληροφορίες του Reuters