Η έκρηξη ηφαιστείου στην Ιάβα της Ινδονησίας έχει προκαλέσει ένα πελώριο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που έχει καλύψει τα γύρω χωριά. 

 

Οι κάτοικοι των κοντινών στο ηφαίστειο Σεμέρου περιοχών απομακρύνονται εσπευσμένα από τις εστίες τους ενώ στις πληγείσες περιοχές έχουν σπεύσει ομάδες διάσωσης. 


Η αρμόδια υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρείες πως ο νέφος ηφαιστειακής στάχτης υψώνεται σε μήκος 15 χλμ.

 

Πολίτες κατέγραψαν εικόνες αποκάλυψης από το γιγάντιο νέφος που «ορμά» στα χωριά τους, «θάβωντάς» τα.

 

 

 

Η έκρηξη συνοδεύτηκε από καταιγίδα και βροχή που μετέφεραν τη λάβα και τα καμμένα συντρίμμια σε ένα αλλόκοτο μείγμα λάσπης προς την κατεστραμμένη γέφυρα που συνδέει τα χωριά Pronojiwo και Candipuro, τον οποίων διατάχθηκε εκκένωση. 
 


Η τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε πανικόβλητους ανθρώπους να τρέχουν από τα σπίτια τους «κυνηγημένη» από το σύννεφο σκόνης. 

 

Ο Τορικούλ Χακ, επικεφαλής της περιφέρειας της Λουματζάνγκ, κοντά στο Σεμέρου, είπε στο Reuters ότι ο δρόμος και η γέφυρα που συνδέει το Λουματζάνγκ με τη διπλανή πόλη Μαλάνγκ έχουν υποστεί ζημιές.

 

«Είναι μια πολύ πιεστική, ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση, από τότε που εξερράγη το ηφαίστειο», σημείωσε, προσθέτοντας πως εκκενώσεις περιοχών βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Το Σεμέρου με ύψος 3.676 μέτρων, είναι μεταξύ των 130 ενεργών ηφαιστείων της Ινδονησίας και είχε εκραγεί και τον περασμένο Ιανουάριο, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει θύματα. 

 

Ινδονησία: Ένα πελώριο σύννεφο τέφρας κάλυψε την Ιάβα - Μετά την έκρηξη ηφαιστείου
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ

 

Ινδονησία: Ένα πελώριο σύννεφο τέφρας κάλυψε την Ιάβα - Μετά την έκρηξη ηφαιστείου
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ

 

Με πληροφορίες από BBC/Bloomberg