Η Ουκρανία προσφεύγει κατά της Ρωσίας στη Χάγη για «εγκλήματα πολέμου»

Η Ουκρανία προσφεύγει στη Χάγη για «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Αρχείο
0

H Ουκρανία ενεργοποιεί τις διαδικασίες προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου.

«Για να λογοδοτήσουν οι κατακτητές. Θα έπρεπε να γίνει διεθνές δικαστήριο. Για όλα όσα έχουν κάνει εναντίον της Ουκρανίας. Ενάντια στους δικούς μας ανθρώπους. Για κάθε τρομοκρατική πράξη των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος του κράτους μας» γράφει σε σχετική του ανάρτηση ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρόκειται να αποφανθεί σήμερα το απόγευμα για έκτακτα μέτρα, που ζητά η Ουκρανία να ληφθούν κατά της Ρωσίας. Μεταξύ αυτών το Κίεβο ζητά να δοθεί εντολή στη Μόσχα να σταματήσει τη στρατιωτική εισβολή. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, θα αναγνωσθεί στο Παλάτι της Ειρήνης της Χάγης.

Αν και οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, δεν υπάρχει άμεσος τρόπος για την επιβολή τους και σε σπάνιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, οι χώρες τις έχουν αγνοήσει.

Η Ουκρανία κατέθεσε σχετική αίτηση κατά της Ρωσίας, λίγο μετά την έναρξη της εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι είναι αβάσιμη η προφανής αιτιολόγηση της Ρωσίας, ότι ενεργούσε για να αποτρέψει μια γενοκτονία στην Ανατολική Ουκρανία. Στις ακροάσεις, που ακολούθησαν, η Ουκρανία είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας στην Ανατολική Ουκρανία και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία του 1948, την οποία έχουν υπογράψει και οι δύο χώρες, δεν επιτρέπει μια εισβολή για να την αποτρέψει.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε την εισβολή ως «ειδική στρατιωτική ενέργεια» που απαιτείται «για την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία» – δηλαδή εκείνων των οποίων η πρώτη ή η μόνη γλώσσα είναι τα ρωσικά στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία είπε ότι δεν παρευρέθηκε στις ακροάσεις του Δικαστηρίου στις 7 Μαρτίου «υπό το φως του προφανούς παραλογισμού της αγωγής». Η Μόσχα κατέθεσε εγγράφως στο δικαστήριο λέγοντας ότι το ICJ δεν πρέπει να επιβάλει κανένα μέτρο.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι η χρήση της λέξης «γενοκτονία» από τον Πούτιν δεν σημαίνει αυτόματα ότι βασίζει τις ενέργειές της στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία. Χωρίς διαφωνία για την ερμηνεία της συνθήκης, το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία, υποστήριξε η Ρωσία.

Σε επείγουσα περίπτωση, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει επείγοντα μέτρα μέσα σε λίγες μέρες, ακόμη και πριν αποφασίσει εάν έχει δικαιοδοσία για μια υπόθεση. Αυτό διαρκεί συνήθως πολλούς μήνες, ενώ οι αποφάσεις για την ουσία μιας υπόθεσης χρειάζονται χρόνια.

Σε βίντεο, που ανάρτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φαίνεται να μιλά με τον Karim Khan, τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Ζελένσκι, ο εισαγγελέας «βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία. Ήδη άρχισε να δουλεύει. Ως εκ τούτου, οι κατακτητές θα είναι υπεύθυνοι για όλα τα εγκλήματα πολέμου κατά των Ουκρανών».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ