Η Eurovision απέρριψε την συμμετοχή της Λευκορωσίας στον διαγωνισμό για πολιτικούς λόγους

Η Eurovision απέρριψε την είσοδο της Λευκορωσίας στον διαγωνισμό για πολιτικούς λόγους Facebook Twitter
Youtube
0

Η πολιτική κρίση στη Λευκορωσία πέρασε και στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αφού οι διοργανωτές απέρριψαν την συμμετοχή της χώρας με ένα συγκρότημα που έχει χλευάσει τις διαμαρτυρίες ενάντια στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι στίχοι του τραγουδιού και η είσοδός του στον διαγωνισμό προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε έκκληση να αποκλειστεί η Λευκορωσία από τον διαγωνισμό. Το τραγούδι της μπάντας Galasy ZMesta, είχε λάβει 5.800 like και περισσότερα από 40.000 dislike στην επίσημη σελίδα του διαγωνισμού στο YouTube από την Τρίτη, με περισσότερες από μισό εκατομμύριο προβολές. Πλέον αποσύρθηκε από την πλατφόρμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης απέρριψε το τραγούδι και απείλησε τη Λευκορωσία με αποκλεισμό εάν δεν υποβάλλει τροποποιημένη εκδοχή ή νέο τραγούδι. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το τραγούδι θέτει υπό αμφισβήτηση τη μη πολιτική φύση του Διαγωνισμού», δήλωσε η EBU. «Επιπλέον, οι πρόσφατες αντιδράσεις στην προτεινόμενη είσοδο του τραγουδιού στον διαγωνισμό απειλούν να βλάψουν τη φήμη του διαγωνισμού» πρόσθεσε.

Ο frontman του συγκροτήματος Dmitry Butakov αρνήθηκε ότι το τραγούδι παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού. «Αυτό δεν αποτελεί νέο για μένα. Ήταν αναμενόμενο, κατανοητό», δήλωσε στο Reuters. «Πήραν το Παγκόσμιο Κύπελλο χόκεϋ από εμάς, και η Eurovision δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός πως η Λευκορωσία έχασε το δικαίωμά της να φιλοξενήσει τα φετινά παγκόσμια πρωταθλήματα χόκεϊ επί πάγου. «Νομίζω ότι το τραγούδι μας είναι συμβατό. Αυτοί πιστεύουν ότι δεν είναι».

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Λευκορωσίας δεν απάντησε ούτε σε αιτήματα για σχολιασμό του τραγουδιού, ούτε σε εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για αποκλεισμό του από την Eurovision. Για τους επικριτές, το να επιτραπεί η αναπαραγωγή του τραγουδιού στην Eurovision, θα μπορούσε να «νομιμοποιήσει» τη βίαιη καταστολή με την οποία ο Λουκασένκο αντιμετώπισε τις μαζικές διαδηλώσεις μετά τις εκλογές του Αυγούστου.

«Αυτή είναι μια κοροϊδία του λαού της Λευκορωσίας, για ό,τι συμβαίνει στη χώρα», δήλωσε η τραγουδίστρια Angelica Agurbash, η οποία εκπροσώπησε τη Λευκορωσία στη Eurovision το 2005, πριν από την ανακοίνωση της EBU. Οι Galasy ZMesta, υπήρξαν έντονοι επικριτές των διαδηλωτών, τους οποίους κατηγόρησαν ότι αποπειράθηκαν να καταστρέψουν τη χώρα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM