Η Eurovision απέρριψε την συμμετοχή της Λευκορωσίας στον διαγωνισμό για πολιτικούς λόγους

Η Eurovision απέρριψε την είσοδο της Λευκορωσίας στον διαγωνισμό για πολιτικούς λόγους Facebook Twitter
Youtube
0

Η πολιτική κρίση στη Λευκορωσία πέρασε και στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αφού οι διοργανωτές απέρριψαν την συμμετοχή της χώρας με ένα συγκρότημα που έχει χλευάσει τις διαμαρτυρίες ενάντια στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι στίχοι του τραγουδιού και η είσοδός του στον διαγωνισμό προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε έκκληση να αποκλειστεί η Λευκορωσία από τον διαγωνισμό. Το τραγούδι της μπάντας Galasy ZMesta, είχε λάβει 5.800 like και περισσότερα από 40.000 dislike στην επίσημη σελίδα του διαγωνισμού στο YouTube από την Τρίτη, με περισσότερες από μισό εκατομμύριο προβολές. Πλέον αποσύρθηκε από την πλατφόρμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης απέρριψε το τραγούδι και απείλησε τη Λευκορωσία με αποκλεισμό εάν δεν υποβάλλει τροποποιημένη εκδοχή ή νέο τραγούδι. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το τραγούδι θέτει υπό αμφισβήτηση τη μη πολιτική φύση του Διαγωνισμού», δήλωσε η EBU. «Επιπλέον, οι πρόσφατες αντιδράσεις στην προτεινόμενη είσοδο του τραγουδιού στον διαγωνισμό απειλούν να βλάψουν τη φήμη του διαγωνισμού» πρόσθεσε.

Ο frontman του συγκροτήματος Dmitry Butakov αρνήθηκε ότι το τραγούδι παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού. «Αυτό δεν αποτελεί νέο για μένα. Ήταν αναμενόμενο, κατανοητό», δήλωσε στο Reuters. «Πήραν το Παγκόσμιο Κύπελλο χόκεϋ από εμάς, και η Eurovision δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός πως η Λευκορωσία έχασε το δικαίωμά της να φιλοξενήσει τα φετινά παγκόσμια πρωταθλήματα χόκεϊ επί πάγου. «Νομίζω ότι το τραγούδι μας είναι συμβατό. Αυτοί πιστεύουν ότι δεν είναι».

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Λευκορωσίας δεν απάντησε ούτε σε αιτήματα για σχολιασμό του τραγουδιού, ούτε σε εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για αποκλεισμό του από την Eurovision. Για τους επικριτές, το να επιτραπεί η αναπαραγωγή του τραγουδιού στην Eurovision, θα μπορούσε να «νομιμοποιήσει» τη βίαιη καταστολή με την οποία ο Λουκασένκο αντιμετώπισε τις μαζικές διαδηλώσεις μετά τις εκλογές του Αυγούστου.

«Αυτή είναι μια κοροϊδία του λαού της Λευκορωσίας, για ό,τι συμβαίνει στη χώρα», δήλωσε η τραγουδίστρια Angelica Agurbash, η οποία εκπροσώπησε τη Λευκορωσία στη Eurovision το 2005, πριν από την ανακοίνωση της EBU. Οι Galasy ZMesta, υπήρξαν έντονοι επικριτές των διαδηλωτών, τους οποίους κατηγόρησαν ότι αποπειράθηκαν να καταστρέψουν τη χώρα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Διεθνή / Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία να επαναγοράσει τους S-400, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω αυξημένης ζήτησης - Πώς η πρόταση επηρεάζει τις σχέσεις Άγκυρας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και τι σημαίνει για τα F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Διεθνή / «Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Μεγάλη διαδήλωση 50.000 ατόμων στην Άγκυρα ενάντια στη δικαστική απόφαση που απειλεί την ηγεσία του CHP - Ο Οζγκιούρ Οζέλ κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» και επιτίθεται στην κυβέρνηση Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Διεθνή / Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Ο Ρούμπιο έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι η αμερικανική διοίκηση δεν θα αντιταχθεί στην προσάρτηση αυτή - Αξιωματούχοι επισημαίνουν όμως τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι Συμφωνιες του Αβραάμ
LIFO NEWSROOM