Η Βρετανία δεν εισήγαγε ενέργεια από τη Ρωσία για πρώτη φορά στα χρονικά

Η Βρετανία δεν εισήγαγε ενέργεια από τη Ρωσία για πρώτη φορά στα χρονικά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/YURI KOCHETKOV
0

Μηδαμινή ήταν η εισαγωγή ενέργειας στη Βρετανία από τη Ρωσία, πρώτη φορά στην ιστορία, μετά τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τα στοιχεία από το υπουργείο Εθνικής Στατιστικής δείχνουν πως το τελευταίο εξάμηνο, μετά την έναρξη του πολέμου, οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 97%. 

Ήδη από τον Ιούνιο, η Βρετανία είχε επιτύχει τον στόχο της σταδιακής διακοπής των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου - είχε ορίζοντα έως το τέλος του έτους - και τον τερματισμό εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου - στόχος ήταν να γίνει το συντομότερο δυνατό. 

Κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν του πολέμου, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε, κατά μέσο όρο, καύσιμα αξίας 499 εκατ. λιρών από τη Ρωσία, αλλά ο αριθμός αυτός μηδενίστηκε, για πρώτη φορά από την έναρξη των σύγχρονων καταγραφών το 1997. Το ONS δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στράφηκε πως Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, την Ολλανδία και το Βέλγιο για την προμήθεια  διυλισμένου πετρελαίου.

Οι εισαγωγές άλλων ρωσικών αγαθών, όπως η βότκα, έχουν σταματήσει, ενώ έχουν ανακοινωθεί απαγορεύσεις σε προϊόντα όπως ο χάλυβας, το σίδερο, το ασήμι, ο χρυσός, προϊόντα ξύλου και προϊόντα υψηλής ποιότητας αλλά και υψηλοί δασμοί σε άλλα. 

Οι εξαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Ρωσία μειώθηκαν, επίσης, απότομα, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι οι εισαγωγές, επειδή ορισμένα αγαθά -όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα- εξαιρέθηκαν από το καθεστώς κυρώσεων. Οι εξαγωγές τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 67%, σε σύγκριση με το έτος πριν από τον πόλεμο. 

«Οι οικονομικές κυρώσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να οδήγησαν στη μείωση των εισαγωγών από και των εξαγωγών προς τη Ρωσία- ωστόσο, οι αυτο-κυρώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι έμποροι αναζητούν εθελοντικά εναλλακτικές λύσεις για τα ρωσικά προϊόντα, είναι επίσης πιθανό να αποτελούν παράγοντα».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ