Η Αφγανή έφηβη Νίλα Ιμπραχίμι κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά

Η Αφγανή έφηβη Νίλα Ιμπραχίμι κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά Facebook Twitter
Η Αφγανή έφηβη Νίλα Ιμπραχίμι/ Φωτογραφία: X
0

Το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά, που απονεμήθηκε χθες Τρίτη στο Άμστερνταμ από την οργάνωση KidsRights, κέρδισε η 17χρονη Νίλα Ιμπραχίμι, μια Αφγανή έφηβη που ζει στον Καναδά, η οποία ηχογράφησε τη φωνή της καθώς τραγουδούσε σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Οι αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εφαρμόζουν εξαιρετικά αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου αφότου κατέλαβαν ξανά την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021. Οι περιορισμοί πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες και τα κορίτσια: Απαγορεύεται να σπουδάζουν πέρα από τη φοίτηση στο δημοτικό σχολείο, να πηγαίνουν σε πάρκα, γυμναστήρια ή κέντρα αισθητικής, ενώ επιβάλλεται να μη βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς άνδρα συνοδό.

Τον Μάρτιο του 2021, όταν η διεύθυνση εκπαίδευσης της Καμπούλ εξέδωσε διαταγή με την οποία απαγόρευε σε μαθήτριες άνω των 12 ετών να τραγουδούν δημόσια, η Νίλα Ιμπραχίμι, τότε 13 ετών, προκειμένου να ενθαρρύνει και τα άλλα κορίτσια να υπερασπιστούν την εκπαίδευσή τους και τα δικαιώματά τους, ηχογράφησε παραδοσιακό τραγούδι την ώρα που το τραγουδούσε και ο αδελφός της ανέβασε το βίντεο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το βίντεο στη συνέχεια έγινε viral και πολλαπλασίασε τις διαμαρτυρίες, οδηγώντας στην κατάργηση της απαγόρευσης από την αφγανική κυβέρνηση μέσα σε τρεις εβδομάδες. Όμως, από το περασμένο καλοκαίρι, νόμος περί ηθών απαγορεύει στις Αφγανές να μιλούν μεγαλόφωνα δημόσια. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση αυτή «απαρτχάιντ του φύλου», όμως η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απορρίπτει τις επικρίσεις, λέγοντας ότι είναι «ανυπόστατες» και «προπαγάνδα βασισμένη στα λόγια μερικών γυναικών που έχουν τραπεί σε φυγή».

Νίλα Ιμπραχίμι: Ποια είναι η Αφγανή έφηβη που κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά

Η Νίλα Ιμπραχίμι, που ακολουθεί τα βήματα της οικολόγου ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ και της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι λαμβάνοντας αυτή τη σημαντική τιμητική διάκριση, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 165 υποψήφιους από 47 χώρες. Το βραβείο απένειμε η Υεμενίτισσα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ταουακούλ Κάρμαν, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2011.

«Η Νίλα Ιμπραχίμι, που κατάγεται από το Αφγανιστάν και κατοικεί στον Καναδά, αγωνίζεται γενναία για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών στη χώρα καταγωγής της», εξήγησαν οι διοργανωτές κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής στο Άμστερνταμ.

«Ηχογραφώντας ένα δυνατό τραγούδι διαμαρτυρίας που έγινε viral στο διαδίκτυο, συνεχίζει να εμπνέει άλλες Αφγανές να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να αντιτάσσονται στις αδικίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες μιλώντας δημόσια και υπερασπίζοντας την υπόθεσή τους σε διεθνείς εκδηλώσεις», σημείωσε η KidsRights, το ολλανδικό ίδρυμα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία.

«Κερδίζοντας το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά, η φωνή των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών θα αντηχήσει στον κόσμο ολόκληρο», είπε η Νίλα Ιμπραχίμι λίγο αφού παρέλαβε το βραβείο. «Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να τους δίνουμε δύναμη και ελπίδα στις πιο σκοτεινές στιγμές». Η έφηβη και η οικογένειά της προσέφυγαν στο Πακιστάν πέντε ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν.

Η Νίλα ζει σήμερα στον Καναδά όπου συνίδρυσε το Her Story, μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην παροχή ασφαλούς πλατφόρμας για τα νεαρά κορίτσια από το Αφγανιστάν ώστε να μοιράζονται τις ιστορίες τους. «Πολύ συχνά, τις ιστορίες αυτές αφηγούνται άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν αληθινά τι σημαίνει το να είσαι κορίτσι στο Αφγανιστάν. Θέλουμε επομένως να τους δώσουμε μια ευκαιρία», εξήγησε η Νίλα Ιμπραχίμι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM