Χαβάη: Διακανονισμός ύψους 4 δισ. δολαρίων για την αποζημίωση πυρόπληκτων

Χαβάη: Διακανονισμός ύψους 4 δισ. δολαρίων για την αποζημίωση πυρόπληκτων Facebook Twitter
Φονικές φωτιές στη Χαβάη τον Αύγουστο του 2023 / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ποσό που ξεπερνά τα 4 δισ. δολάρια θα λάβουν από τις αρχές της Χαβάης οι πυρόπληκτοι του περασμένου Αυγούστου, προκειμένου να υπαναχωρήσουν από τις νομικές τους διεκδικήσεις.

Το ποσό αυτό θα δοθεί από την πολιτεία της Χαβάης, από μια τοπική εταιρία ηλεκτροδότησης και άλλους θεσμούς και επιχειρήσεις για την αποζημίωση των πληγέντων, εκ των οποίων περίπου 2.200 έχουν καταθέσει αγωγές, καθώς και ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες έχουν ήδη καταβάλει αποζημιώσεις στους πελάτες τους.

«Αυτός ο καθολικός διακανονισμός άνω των 4 δισ. δολαρίων θα βοηθήσει τους ανθρώπους μας να ανοικοδομήσουν», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης Τζος Γκριν, εκτιμώντας σε 12 δισ. δολάρια το συνολικό κόστος της καταστροφής.

Η συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε ύστερα από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, πρέπει τώρα να επικυρωθεί από δικαστή.

Οι πυρκαγιές, που ξέσπασαν στις 8 Αυγούστου 2023, προκάλεσαν τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι στο νησί Μάουι. Η  φωτιάκατέστρεψε σχεδόν 8.000 στρέμματα και έκανε στάχτη την τουριστική πόλη Λαχάινα, την ιστορική πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης.

Οι φλόγες, που τροφοδοτήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, προχώρησαν με αστραπιαία ταχύτητα, αιφνιδιάζοντας πολλούς κατοίκους. Πολλοί εξ αυτών γλίτωσαν καταφεύγοντας στη θάλασσα όπου έμειναν για ώρες.

Αρκετοί από αυτούς που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατηγόρησαν την εταιρία Hawaii Electric για αμέλεια διότι δεν διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος παρά τις προειδοποιήσεις ότι οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν πτώση των στύλων ηλεκτροδότησης και πυρκαγιά.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM