Για 1 εκατ. $ πωλήθηκε το ημερολόγιο του Alan Turing που έσπασε τον κώδικα Ναζί

Για 1 εκατ. $ πωλήθηκε το ημερολόγιο του Alan Turing που έσπασε τον κώδικα Ναζί Facebook Twitter
0

 

Για 1 εκατ. $ πωλήθηκε το ημερολόγιο του Alan Turing που έσπασε τον κώδικα Ναζί Facebook Twitter

Το σημειωματάριο του Βρετανού επιστήμονα και «πατέρα των υπολογιστών» Alan Turing πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη έναντι 1 εκ.$. Ο κρυπτογράφος και μαθηματικός, που κατόρθωσε να σπάσει τους κώδικες επικοινωνίας των Ναζί και να σώσει πολλές ζωές γνωρίζοντας τα επόμενα χτυπήματά τους, κρατούσε σημειωματάριο στο οποίο κατέγραφε όλη του τη ζωή.

Το σημειωματάριο βρισκόταν στην κατοχή του μαθηματικού Robin Gandy και χρονολογείται ήδη από το 1942 οπότε και ο Alan Turing εργαζόταν στο Bletchley Park. Το 1977 ο Gandy παρέδωσε μέρος του σημειωματαρίου στο Κέντρο Αρχείων στο King College του Cambridge. Παρόλα αυτά, κράτησε 56 σελίδες διότι στο κέντρο τους υπήρχε ένα μήνυμα που ήθελε να το διατηρήσει κρυφό. Το σημειωμάταριο περιλαμβάνει χειρόγραφες σημειώσεις του κρυπτογράφου και παρουσιάζει πτυχές της ζωής του. Πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Bonhams σε έναν ανώνυμο αγοραστή.

Ο Turing δημιούργησε το Σεπτέμβριο του 1939 ένα σύστημα που αποκωδικοποιούσε τα μηνύματα των Enigma και μέσα από αυτό κατάφερε να οδηγήσει τους συμμάχους σε πολλές νίκες εναντίον του στρατού των Ναζί.


Το Μάρτιο του 1946 κατασκεύασε μια πλήρη μηχανή που αποκαλούσε Αυτόματη Μηχανή Υπολογισμού (ΑCE). Αυτή ήταν στην πραγματικότητα ένας υπολογιστής σε πρώιμη μορφή και για το λόγο αυτό ο Turing αποκαλούνταν «πατέρας των υπολογιστών».

Όλοι έχουν μάθει τι κατόρθωσε ο Τuring κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την τεχνολογία που ανέπτυξε, ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματικά στοιχεία για την προσωπικότητά του.


O Turing, σύμφωνα με το φιλόλογο Andrew Hodges «ήταν αρκετά φειδωλός με τις λέξεις και για αυτό οτιδήποτε εμπεριέχεται στο ημερολόγιο του έχει μεγάλη αξία. Παρουσιάζει με λεπτομέρειες τη ζωή του φανερώνοντας πως ακόμη και στα μεγάλα γεγονότα στα οποία ενεπλάκη δεν σταμάτησε να σκέφτεται με καθαρά μαθηματικά».

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Turing αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια μιας ανεπιτυχούς θεραπείας με ορμόνες που ακολουθούσε προκειμένου να «θεραπεύσει» την ομοφυλοφιλία του. Η θεραπεία αυτή λειτουργούσε για εκείνον ως εναλλακτική λύση για τη φυλακή. Η ζωή και η πορεία του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο το 2014 με την ταινία "The Imitation Game".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ