Γερμανικό δικαστήριο εγκρίνει υποκλοπές τηλεπικοινωνιών δημοσιογράφων με ακτιβιστές

Γερμανικό δικαστήριο: Εγκρίνει υποκλοπές τηλεπικοινωνιών δημοσιογράφων με ακτιβιστές Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Απειλή για τη δημόσια ασφάλεια κρίθηκε μία οργάνωση ακτιβιστών για το κλίμα από δικαστήριο στη νότια Γερμανία, κάτι που δικαιολογεί την υποκλοπή τηλεπικοινωνιών ανάμεσα σε δημοσιογράφους και την οργάνωση.

Πρόκειται για την οργάνωση ακτιβιστών Letzte Generation (Τελευταία Γενιά),η οποία μπλόκαρε την οδική κυκλοφορία. Το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου απέρριψε σήμερα αριθμό προσφυγών για υποκλοπές που έγιναν από δημοσιογράφους. Οι εν λόγω προσφυγές αφορούσαν την παρακολούθηση των επικοινωνιών τους με την οργάνωση ακτιβιστών από την αστυνομία.

Πριν από αρκετούς μήνες, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αποκάλυψαν πως η αστυνομία του κρατιδίου της Βαυαρίας προέβαινε το φθινόπωρο του 2022, κατ' εντολήν της εισαγγελίας του Μονάχου, σε υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων και εκείνων που γίνονταν από τηλέφωνο του γραφείου Τύπου της οργάνωσης.

Να σημειωθεί πως οι υποκλοπές πραγματοποιούνταν με την έγκριση του περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου. Πρόκειται για μέτρο το οποίο είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις από δημοσιογράφους και υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου στη Γερμανία.

Το περιφερειακό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι η απειλή που δημιουργείται από τους ακτιβιστές δικαιολογεί την παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Οι υποκλοπές στη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας ήταν μια «εντατική, αλλά σύντομη παρέμβαση». Τονίζεται ωστόσο πως οι δημοσιογράφοι, σε βάρος των οποίων έγιναν οι υποκλοπές, μπορούν να προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό κατά της απόφασης.

Την ίδια ώρα, οι ακτιβιστές της Letzte Generation έχουν πραγματοποιήσει και άλλες διαμαρτυρίες που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον δημόσιο χώρο, όπως σε μουσεία και σε μείζονες εκδηλώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι αρχές στη Βαυαρία ερευνούν εδώ και μήνες τα μέλη της Letzte Generation ως ύποπτα για σχηματισμό εγκληματικής οργάνωσης και έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιδρομές σε σπίτια και άλλες έρευνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-DPA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Η κυβέρνηση Τραμπ παγώνει τα ραντεβού για φοιτητικές βίζες και εντείνει τον έλεγχο στα social media για αλλοδαπούς φοιτητές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Διεθνή / Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Παρά την πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες δοκιμές, η αποστολή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της - Ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε ταχύτερο ρυθμό εκτοξεύσεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για αποίκηση του Άρη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ