Γερμανικό δικαστήριο εγκρίνει υποκλοπές τηλεπικοινωνιών δημοσιογράφων με ακτιβιστές

Γερμανικό δικαστήριο: Εγκρίνει υποκλοπές τηλεπικοινωνιών δημοσιογράφων με ακτιβιστές Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Απειλή για τη δημόσια ασφάλεια κρίθηκε μία οργάνωση ακτιβιστών για το κλίμα από δικαστήριο στη νότια Γερμανία, κάτι που δικαιολογεί την υποκλοπή τηλεπικοινωνιών ανάμεσα σε δημοσιογράφους και την οργάνωση.

Πρόκειται για την οργάνωση ακτιβιστών Letzte Generation (Τελευταία Γενιά),η οποία μπλόκαρε την οδική κυκλοφορία. Το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου απέρριψε σήμερα αριθμό προσφυγών για υποκλοπές που έγιναν από δημοσιογράφους. Οι εν λόγω προσφυγές αφορούσαν την παρακολούθηση των επικοινωνιών τους με την οργάνωση ακτιβιστών από την αστυνομία.

Πριν από αρκετούς μήνες, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αποκάλυψαν πως η αστυνομία του κρατιδίου της Βαυαρίας προέβαινε το φθινόπωρο του 2022, κατ' εντολήν της εισαγγελίας του Μονάχου, σε υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών, μεταξύ των οποίων και εκείνων που γίνονταν από τηλέφωνο του γραφείου Τύπου της οργάνωσης.

Να σημειωθεί πως οι υποκλοπές πραγματοποιούνταν με την έγκριση του περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου. Πρόκειται για μέτρο το οποίο είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις από δημοσιογράφους και υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου στη Γερμανία.

Το περιφερειακό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι η απειλή που δημιουργείται από τους ακτιβιστές δικαιολογεί την παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Οι υποκλοπές στη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας ήταν μια «εντατική, αλλά σύντομη παρέμβαση». Τονίζεται ωστόσο πως οι δημοσιογράφοι, σε βάρος των οποίων έγιναν οι υποκλοπές, μπορούν να προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό κατά της απόφασης.

Την ίδια ώρα, οι ακτιβιστές της Letzte Generation έχουν πραγματοποιήσει και άλλες διαμαρτυρίες που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον δημόσιο χώρο, όπως σε μουσεία και σε μείζονες εκδηλώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι αρχές στη Βαυαρία ερευνούν εδώ και μήνες τα μέλη της Letzte Generation ως ύποπτα για σχηματισμό εγκληματικής οργάνωσης και έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιδρομές σε σπίτια και άλλες έρευνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-DPA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: «Αποτύχαμε» - Πιέσεις στη γαλλική κυβέρνηση για την ασφάλεια των μουσείων

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Αποτύχαμε» - To «κατηγορώ» στη γαλλική κυβέρνηση για την ασφάλεια των μουσείων

Το σχόλιο του Γάλλου υπουργού Δικαιοσύνης για το γεγονός του ότι χρειάστηκαν μόνο 7 λεπτά για να κλαπούν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα από το πιο διάσημο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Θα αποκλείσει εντελώς τον πρίγκιπα Άντριου από τη βασιλική ζωή όταν ανέβει στον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Θα αποκλείσει εντελώς τον πρίγκιπα Άντριου από τη βασιλική ζωή όταν ανέβει στον θρόνο

Ο 43χρονος πρόκειται να ακολουθήσει αυστηρότερη στάση από αυτή του πατέρα του σε σχέση με τον πρίγκιπα Άντριου, απαγορεύοντάς του οποιαδήποτε εμπλοκή στη βασιλική ζωή
LIFO NEWSROOM
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την κινηματογραφική ληστεία στο Λούβρο

Διεθνή / Πολύτιμα κοσμήματα και μια «τέλεια» διαφυγή: Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τη ληστεία στο Λούβρο

Πώς οι δράστες εισέβαλαν στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου μέρα-μεσημέρι και κατάφεραν να εξαφανιστούν παίρνοντας μαζί τους οκτώ ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας κοσμήματα
LIFO NEWSROOM
Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Διεθνή / Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Το βιβλίο «Nobody’s Girl», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη –σχεδόν έξι μήνες μετά την αυτοκτονία της Τζιούφρε– περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη φρίκη που βίωσε στα χέρια του
LIFO NEWSROOM