Γεωργία: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» με πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Γεωργία: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» με πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ηρακλί Κομπαχίτζε - Φωτ.: EPA
0

Ο νόμος περί «ξένων πρακτόρων» που προκάλεσε στη Γεωργία πρωτοφανείς αντικυβερνητικές αντιδράσεις για τα δεδομένα της χώρας -με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Τιφλίδας- θα μπορούσε να καταργηθεί με αντάλλαγμα ένα πακέτο οικονομικής υποστήριξης και ασφάλειας από τις ΗΠΑ, όπως υπαινίχθηκε το κυβερνών κόμμα. 

Απαντώντας σε ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο θα άνοιγε τις συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με αντάλλαγμα νέες δεσμεύσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα πρέπει να δει πρόοδο στις υποσχέσεις αυτές εντός ενός έτους. 

Το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επέμεινε ότι «η κυβέρνηση δεν θα εκβιαστεί», αλλά ταυτόχρονα σηματοδότησε ότι μια διέξοδος από την κρίση είναι δυνατή - εάν υπάρξει ταχεία πρόοδος όσον αφορά τους εμπορικούς όρους και την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων. 

«Οι εταίροι μας μπορούν να αναδιατάξουν σημαντικά τις σχέσεις τους μέσα σε ένα χρόνο το πολύ», δήλωσε το κόμμα. «Αν το συνειδητοποιήσουν αυτό, οι σχέσεις θα διευθετηθούν πολύ γρήγορα, αλλά αν συνεχίσουν να ενεργούν με την ίδια προσέγγιση απέναντι στη Γεωργία, αυτό θα βλάψει τόσο τα συμφέροντα της Γεωργίας όσο και των ΗΠΑ» δήλωσε το κυβερνών κόμμα. 

Σύμφωνα με τον νέο γεωργιανό νόμο για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής, ο οποίος πέρασε την τρίτη και τελική του ανάγνωση την περασμένη Τρίτη (14/5), οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν πάνω από το 20% των εσόδων τους από το εξωτερικό θα υποχρεούνται να εγγράφονται ως «οργανώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης». 

Η νομοθεσία θεωρείται αντίγραφο ενός νόμου που εισήχθη στη Ρωσία το 2012 και χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο καταστολής όσων είχαν συμπάθειες προς τη Δύση. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Διεθνή / Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «οι απειλές χρήσης βίας κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο συχνές», προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «διαψεύσει επανειλημμένα τέτοιες προκλήσεις»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πιέζει με την επίθεσή του στη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν παγιδευμένοι και αντιμετωπίζουν λιμό
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Διεθνή / Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Υπενθυμίζεται ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του κατέφυγαν στη Ρωσία τον Δεκέμβριο, έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησής του από αντάρτες και τζιχαντιστές, ύστερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Το σχέδιο των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται «δυναμικό» και αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται ως η πρώτη ολοκληρωμένη αμερικανική πρόταση που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ασφάλεια του Ισραήλ και στη μελλοντική κρατική υπόσταση των Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Διεθνή / Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Το αργό πετρέλαιο από το πετρελαϊκό κοίτασμα Peshkhabour της Περιφέρειας του Κουρδιστάν άρχισε να ρέει και πάλι προς το λιμάνι του Τζεϊχάν, στην κοιλάδα των Αδάνων της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM