Γεωργία: Χάος και αστυνομική βία πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»

Γεωργία: Χάος και αστυνομική βία ενόψει έγκρισης του νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συνεχίζονται οι σκηνές αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, λόγω του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων» που έχει προκαλέσει μαζικές αντιδράσεις και αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

Με δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς και αντλίες νερού οι αστυνομικές δυνάμεις της Γεωργίας επιχείρησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, κατά τις οποίες τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν, ανάμεσά του δύο Αμερικανοί πολίτες και ένας Ρώσος, την ώρα που στη Βουλή της χώρας συζητάται το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων», το οποίο έχει προκαλέσει πολιτική κρίση, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι διαδηλωτές επιδιώκουν να εμποδίσουν μια επιτροπή βουλευτών να υπογράψει ένα νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης να εγγράφονται ως «οργανώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης», εάν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό.

Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ισχυρίζονται ότι είναι εμπνευσμένο από τη ρωσική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2012, η οποία, όπως λένε, χρησιμοποιήθηκε για τη δίωξη επικριτών του Κρεμλίνου. Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι η ψήφιση της νομοθεσίας θα βλάψει τις πιθανότητες ένταξης της Γεωργίας στο μπλοκ.

Η αντιπολίτευση της χώρας κάλεσε χθες τους αντιπάλους του νομοσχεδίου να πραγματοποιήσουν ολονύχτια διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο για να εμποδίσουν τους βουλευτές να εισέλθουν στη Βουλή σήμερα, όπου συζητάται το νομοσχέδιο σε τρίτη ανάγνωση.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίτζε, δεσμεύτηκε χθες Κυριακή να προωθήσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο μετά μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αντιπάλων του νομοσχεδίου που έχει δει η χώρα ύστερα από την ανεξαρτητοποίησή της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Το TASS μετέδωσε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ότι η αστυνομία ξεκίνησε να διώχνει τους διαδηλωτές μακριά από τις εισόδους της Βουλής νωρίς σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μικρής έκτασης επεισόδια.

Αβέβαιη η ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας λόγω του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο χρειάζεται ακόμη να εγκριθεί σε τρίτη ανάγνωση -που θα αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα- και η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που βρίσκεται σε σύγκρουση με το κυβερνών κόμμα, αναμένεται να ασκήσει βέτο. Το Γεωργιανό Όνειρο διαθέτει ωστόσο αρκετές ψήφους ώστε να το περάσει.

Η διαφωνία σχετικά με το νομοσχέδιο θεωρείται κλειδί για το αν η Γεωργία, η οποία είχε παραδοσιακά θερμές σχέσεις με τη Δύση, συνεχίζει την ώθησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ή αντ' αυτού οικοδομήσει σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο ιδρυτής του Γεωργιανού Ονείρου, ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο νόμος «περί ξένων πρακτόρων» είναι αναγκαίος για να επιβεβαιωθεί η γεωργιανή κυριαρχία έναντι δυτικών δυνάμεων που, όπως είπε, θέλουν να παρασύρουν τη χώρα σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Το βράδυ του Σαββάτου πλήθος διαδηλωτών υπό βροχή πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με εκτίμηση του Reuters, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε περίπου 50.000 άτομα.

Ορισμένα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές εκτίμησαν το πλήθος των διαδηλωτών σε εκατοντάδες χιλιάδες. Το κυβερνών κόμμα είπε ότι 18.000 συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ