G7: Τηλεδιάσκεψη την Κυριακή με συμμετοχή Ζελένσκι

G7: Τηλeδιάσκεψη την Κυριακή με συμμετοχή του Ζελένσκι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι ηγέτες της G7 θα συνομιλήσουν την Κυριακή μέσω βίντεο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα φιλοξενήσει την τρίτη τηλεδιάσκεψη από την αρχή της χρονιάς για τους εταίρους της G7» είπε η εκπρόσωπος του, Christiane Hoffmann σημειώνοντας ότι η 8η Μαΐου είναι μία ιστορική στιγμή καθώς σηματοδοτεί το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη».

«Η τηλεδιάσκεψη θα καλύψει ζητήματα των ημερών, ιδιαίτερα αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Θα λάβει μέρος και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα μιλήσει για την παρούσα κατάσταση στην χώρα του» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάινεν, είπε την Τετάρτη ότι είναι ανοιχτός σε μία πρόταση επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία και θα συζητήσει μέτρα με τους συμμάχων της G7 τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες πρόσθετες κυρώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση των λεπτομερειών που θα περιλαμβάνει το 6ο πακέτο, από την ΕΕ.

«Θα μιλήσω με τα μέλη της G7 αυτή την εβδομάδα για τι θα κάνουμε ή  όχι» είπε ο Μπάιντεν.

Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ συνθέτουν την ομάδα της G7 των πλούσιων εθνών του κόσμου.

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της G7 θα γίνει στη Γερμανία στις 26 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τετάρτη ανακοίνωσε το 6ο πακέτο κυρώσεων που έχει συντάξει η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων χωρών και δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα. Υπάρχει όμως θετική διάθεση, όπως είπε νωρίτερα σήμερα η ίδια.

Η Ευρωπαία Επίτροπος απαρίθμησε τέσσερις διαφορετικούς τύπους κυρώσεων.

- Πρώτον, αναμένεται να στοχοποιηθούν υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούσα και τη Μαριούπολη. «Ξέρουμε ποιοι είστε, δεν θα ξεφύγετε από αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

- Δεύτερον, η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, πρόκειται να αποσυνδεθεί από το σύστημα τραπεζικών μεταφορών SWIFT.

- Τρίτον, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τρεις μεγάλοι κρατικοί ρωσικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί πρόκειται να αποκοπούν από την ΕΕ μέσω καλωδιακής, δορυφορικής ή διαδικτυακής σύνδεσης. Η φον ντερ Λάιεν αποκάλεσε τα συγκεκριμένα Μέσα ως «φερέφωνα που ενισχύουν τα ψέματα του Πούτιν».

- Τέταρτον, ρωσικό πετρέλαιο. Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ ανακοινώνει επίσης το τέλος της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το όχημα του Πάπα Φραγκίσκου μετατρέπεται σε κινητή κλινική για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Όχημα του Πάπα Φραγκίσκου μετατρέπεται σε κινητή κλινική για τα παιδιά της Γάζας

Το όχημα έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς το είχε δωρίσει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στον Πάπα Φραγκίσκο, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Βηθλεέμ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM