G7: Τηλεδιάσκεψη την Κυριακή με συμμετοχή Ζελένσκι

G7: Τηλeδιάσκεψη την Κυριακή με συμμετοχή του Ζελένσκι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι ηγέτες της G7 θα συνομιλήσουν την Κυριακή μέσω βίντεο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα φιλοξενήσει την τρίτη τηλεδιάσκεψη από την αρχή της χρονιάς για τους εταίρους της G7» είπε η εκπρόσωπος του, Christiane Hoffmann σημειώνοντας ότι η 8η Μαΐου είναι μία ιστορική στιγμή καθώς σηματοδοτεί το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη».

«Η τηλεδιάσκεψη θα καλύψει ζητήματα των ημερών, ιδιαίτερα αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Θα λάβει μέρος και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα μιλήσει για την παρούσα κατάσταση στην χώρα του» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάινεν, είπε την Τετάρτη ότι είναι ανοιχτός σε μία πρόταση επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία και θα συζητήσει μέτρα με τους συμμάχων της G7 τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες πρόσθετες κυρώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση των λεπτομερειών που θα περιλαμβάνει το 6ο πακέτο, από την ΕΕ.

«Θα μιλήσω με τα μέλη της G7 αυτή την εβδομάδα για τι θα κάνουμε ή  όχι» είπε ο Μπάιντεν.

Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ συνθέτουν την ομάδα της G7 των πλούσιων εθνών του κόσμου.

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της G7 θα γίνει στη Γερμανία στις 26 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τετάρτη ανακοίνωσε το 6ο πακέτο κυρώσεων που έχει συντάξει η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων χωρών και δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα. Υπάρχει όμως θετική διάθεση, όπως είπε νωρίτερα σήμερα η ίδια.

Η Ευρωπαία Επίτροπος απαρίθμησε τέσσερις διαφορετικούς τύπους κυρώσεων.

- Πρώτον, αναμένεται να στοχοποιηθούν υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούσα και τη Μαριούπολη. «Ξέρουμε ποιοι είστε, δεν θα ξεφύγετε από αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

- Δεύτερον, η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, πρόκειται να αποσυνδεθεί από το σύστημα τραπεζικών μεταφορών SWIFT.

- Τρίτον, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τρεις μεγάλοι κρατικοί ρωσικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί πρόκειται να αποκοπούν από την ΕΕ μέσω καλωδιακής, δορυφορικής ή διαδικτυακής σύνδεσης. Η φον ντερ Λάιεν αποκάλεσε τα συγκεκριμένα Μέσα ως «φερέφωνα που ενισχύουν τα ψέματα του Πούτιν».

- Τέταρτον, ρωσικό πετρέλαιο. Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ ανακοινώνει επίσης το τέλος της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM