G7: Τηλεδιάσκεψη την Κυριακή με συμμετοχή Ζελένσκι

G7: Τηλeδιάσκεψη την Κυριακή με συμμετοχή του Ζελένσκι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι ηγέτες της G7 θα συνομιλήσουν την Κυριακή μέσω βίντεο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα φιλοξενήσει την τρίτη τηλεδιάσκεψη από την αρχή της χρονιάς για τους εταίρους της G7» είπε η εκπρόσωπος του, Christiane Hoffmann σημειώνοντας ότι η 8η Μαΐου είναι μία ιστορική στιγμή καθώς σηματοδοτεί το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη».

«Η τηλεδιάσκεψη θα καλύψει ζητήματα των ημερών, ιδιαίτερα αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Θα λάβει μέρος και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα μιλήσει για την παρούσα κατάσταση στην χώρα του» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάινεν, είπε την Τετάρτη ότι είναι ανοιχτός σε μία πρόταση επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία και θα συζητήσει μέτρα με τους συμμάχων της G7 τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες πρόσθετες κυρώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση των λεπτομερειών που θα περιλαμβάνει το 6ο πακέτο, από την ΕΕ.

«Θα μιλήσω με τα μέλη της G7 αυτή την εβδομάδα για τι θα κάνουμε ή  όχι» είπε ο Μπάιντεν.

Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ συνθέτουν την ομάδα της G7 των πλούσιων εθνών του κόσμου.

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της G7 θα γίνει στη Γερμανία στις 26 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τετάρτη ανακοίνωσε το 6ο πακέτο κυρώσεων που έχει συντάξει η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων χωρών και δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα. Υπάρχει όμως θετική διάθεση, όπως είπε νωρίτερα σήμερα η ίδια.

Η Ευρωπαία Επίτροπος απαρίθμησε τέσσερις διαφορετικούς τύπους κυρώσεων.

- Πρώτον, αναμένεται να στοχοποιηθούν υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούσα και τη Μαριούπολη. «Ξέρουμε ποιοι είστε, δεν θα ξεφύγετε από αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

- Δεύτερον, η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, πρόκειται να αποσυνδεθεί από το σύστημα τραπεζικών μεταφορών SWIFT.

- Τρίτον, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τρεις μεγάλοι κρατικοί ρωσικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί πρόκειται να αποκοπούν από την ΕΕ μέσω καλωδιακής, δορυφορικής ή διαδικτυακής σύνδεσης. Η φον ντερ Λάιεν αποκάλεσε τα συγκεκριμένα Μέσα ως «φερέφωνα που ενισχύουν τα ψέματα του Πούτιν».

- Τέταρτον, ρωσικό πετρέλαιο. Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ ανακοινώνει επίσης το τέλος της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM