«Εσωτερικό ζήτημα» η εξέγερση στη Ρωσία, λέει η Ευρώπη- «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις»

«Εσωτερικό ζήτημα» η εξέγερση στη Ρωσία, λέει η Ευρώπη- «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη παρακολουθούν στενά την κατάσταση που εκτυλίσσεται στη Ρωσία μετά την εξέγερση της ομάδας Wagner εναντίον της ηγεσίας της χώρας, που απειλεί τον Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε τις εξελίξεις στη Ρωσία ως «εσωτερικό ρωσικό ζήτημα», αλλά είπε ότι η Ευρώπη παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία μετά την εξέγερση της ομάδας Wagner, με επικεφαλής τον Πριγκόζιν, που φέρεται να έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και την ευρύτερη ευρωπαϊκή διπλωματία.

Στη Γαλλία, το γραφείο του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει επίμονα αναφερθεί στο αναπόφευκτο της διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία του Πούτιν, για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που παράλληλα έχει ενισχύσει τους δεσμούς του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημείωσε ότι «παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Εξέγερση στη Ρωσία: Παρακολούθηση σε συνεχή βάση από την Πολωνία

Αντίστοιχη αντίδραση για την εξέγερση την Ρωσία από τη μισθοφορική Wagner υπήρξε και από την Πολωνία. Από τους πιο ειλικρινείς Ευρωπαίους επικριτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πολωνός Πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα, είπε ότι είχε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας και το πολωνικό υπουργείο Άμυνας «για την κατάσταση στη Ρωσία».

«Η εξέλιξη των γεγονότων πέρα από τα ανατολικά μας σύνορα παρακολουθείται σε συνεχή βάση», ανέφερε ο Ντούντα στο Twitter.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ρίξει το βάρος τους στην υποστήριξη της κυβέρνησης στο Κίεβο, επιβάλλοντας διαδοχικούς γύρους κυρώσεων στη Μόσχα, μπλοκάροντας τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, παρέχοντας στην Ουκρανία δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια. Την  ίδια ώρα η Δύση δέχεται εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν φύγει για να σωθούν από τις εμπόλεμες ζώνες.

Το Σάββατο, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών περιέγραψε την εξέγερση στη Ρωσία ως «την πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τον τελευταίο καιρό».

«Τις επόμενες ώρες η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας, και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς, θα είναι το κλειδί για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση».

Με πληροφόιρες των New YorkTimes

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM
Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM