Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Ερντογάν: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους στην Κύπρο. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να το αποδεχθεί, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με αυτή τη χώρα». Αμφισβήτησε δε και την αποτελεσματικότητα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στο νησί.

Υπενθυμίζοντας ότι είναι η 60ή επέτειος για το Κυπριακό ζήτημα, ο Ερντογάν τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε πάντα ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Επίσης ανέφερε πως «η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί σε μια γεωγραφική περιοχή όπου θα επικρατεί η ειρήνη, η ευημερία και η σταθερότητα μόνο με το σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων όλων των μερών». «Δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε να αγνοηθούν τα δικαιώματά μας», ανέφερε. Αύριο θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε σήμερα, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι θα «εντείνει τις (διπλωματικές) προσπάθειές του» ώστε «να μπει ένα τέλος στον πόλεμο» στην Ουκρανία. «Από την αρχή του ρωσοουκρανικού πολέμου προσπαθούμε να κρατήσουμε τους Ρώσους και τους Ουκρανούς φίλους μας γύρω από το τραπέζι (σ.σ. των διαπραγματεύσεων), πιστεύοντας στην ιδέα ότι ο πόλεμος δεν θα έχει κανέναν νικητή και η ειρήνη κανέναν ηττημένο», είπε ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Αναφερόμενος στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του στηρίζει τα βήματα που κάνει το Αζερμπαϊτζάν για να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητά του. Τόνισε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μέρος τους αζέρικου εδάφους και η επιβολή ενός διαφορετικού καθεστώτος στον θύλακα αυτόν είναι «απαράδεκτη».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξάλλου χαρακτήρισε «εύλογες» τις «ανησυχίες» που οδήγησαν στη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν και κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να επιστρέψουν στον διάλογο. «Το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να λάβει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία στο δικό του έδαφος» τονίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΛΛΑΔΑ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Διεθνή / Τραμπ για 25η Μαρτίου: «Αντλούμε έμπνευση από την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού»

«Οι χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία, δοκιμασμένες μέσα από αγώνες και αισιόδοξες για ένα λαμπρό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΧΕΔΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σχέδιο 15 σημείων» έδωσαν οι ΗΠΑ στο Ιράν - Τι προβλέπει, οι όροι

Τα δημοσιεύματα για το σχέδιο αυτό έρχονται την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται κι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μετακινούν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, στην περιοχή
THE LIFO TEAM