Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Λευκωσίας, κατηγορώντας τους Κύπριους για ανεντιμότητα. 

 

Σε δηλώσεις μετά το αδιέξοδο στην πενταμερή συνάντηση στη Γενεύη, εκτίμησε ότι μια επανάληψη της διαδικασίας δεν θα φέρει αποτέλεσμα. «Δεν εμπιστεύομαι ούτε πιστεύω τη “Νότια” Κύπρο. Ποτέ δεν ενήργησαν τίμια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

 

«Τώρα οι συζητήσεις μετατέθηκαν κατά δύο ή τρεις μήνες και ξανά δεν πιστεύω ότι θα επιτευχθεί κάτι. Γιατί ποτέ δεν μίλησαν ειλικρινά», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

 

«Είπαν ψέματα και εξαπάτησαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Σύνοδο του Μπούργκενστοκ. Δεν σεβάστηκαν το δημοψήφισμα που ακολούθησε. Είναι ψεύτες, δεν είναι έντιμοι. Θα κάνουν το ίδιο ξανά. Αν ενεργήσουν έντιμα, αυτό θα ανταποδοθεί. Όμως, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτούς, αν δεν ενεργήσουν έντιμα», συνέχισε την επίθεσή του κατά της Κύπρου. 

 

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς η πενταμερής συνάντηση έφτασε σε αδιέξοδο. Πάντως, ο Γκουτέρες ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν νέα προσπάθεια, πιθανώς σε δύο ή τρεις μήνες.

 

«Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινό έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

 

Ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε με τη σειρά του την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν πήγε καμία νέα πρόταση στη Γενεύη και «επανέλαβε την παλιά ρητορική σαν χαλασμένος δίσκος».