Επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία: Η Άρντερν έδωσε εντολή για επίσημη εθνική έρευνα

Επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία: Η Άρντερν έδωσε εντολή για επίσημη εθνική έρευνα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έδωσε σήμερα εντολή να διεξαχθεί επίσημη εθνική έρευνα για τις επιθέσεις στο Κράισττσερτς.

Η έρευνα αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί αν η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να είχαν εμποδίσει το μακελειό.

Η εν λόγω έρευνα οφείλει να προσδιορίσει πώς ένας και μόνο δράστης μπόρεσε στις 15 Μαρτίου να σκοτώσει 50 πιστούς, δήλωσε η πρωθυπουργός.

«Είναι σημαντικό να μην αφεθεί τίποτε στην τύχη για να προσδιορισθεί πώς συνέβη αυτή η πράξη τρομοκρατίας και πώς θα μπορούσαμε να την είχαμε εμποδίσει», δήλωσε η Άρντερν στους δημοσιογράφους.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών και η αστυνομία βρέθηκαν στο κέντρο των επικρίσεων μετά την επίθεση, καθώς ορισμένοι τις κατηγορούσαν ότι είχαν επικεντρωθεί υπερβολικά στις ισλαμιστικές απειλές.

Τα θύματα στο Κράισττσερτς ήταν όλα μουσουλμάνοι και ο φονιάς είναι ένας λευκός ρατσιστής πεπεισμένος πως οι μουσουλμάνοι «κυριεύουν» τις δυτικές χώρες.

«Μια ερώτηση στην οποία οφείλουμε να απαντήσουμε είναι αν οφείλαμε να ξέρουμε περισσότερα γι' αυτό», δήλωσε η Άρντερν.

«Η Νέα Ζηλανδία δεν είναι ένα κράτος παρακολούθησης (...) όμως υπάρχουν ερωτήσεις που περιμένουν απαντήσεις».

Η πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τον ύποπτο, έναν 28χρονο Αυστραλό εξτρεμιστή.

Ο Μπρένταν Τάραντ συνελήφθη μερικά λεπτά μετά τις επιθέσεις και προς το παρόν έχει απαγγελθεί σε βάρος του μια κατηγορία για φόνο.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, όμως θα είναι εξαντλητική και τα πορίσματά της θα ανακοινωθούν μέσα σε εύλογη προθεσμία, πρόσθεσε η Άρντερν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Σάντσεθ της Ισπανίας έγινε ο πιο ασταθής φίλος του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Πώς ο Σάντσεθ της Ισπανίας έγινε ο πιο ασταθής φίλος του ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Ισπανία για «έλλειψη σεβασμού» προς το ΝΑΤΟ, απειλώντας με δασμούς, ενώ οι χώρες της βόρειας Ευρώπης ζητούν από τον Πέδρο Σάντσεθ να «πληρώσει το δίκαιο μερίδιό του» στην άμυνα της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΟΛΙΒΙΕ ΦΟΡ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΚΟΡΝΙ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Ο «φόρος Ζούκμαν» φέρνει σε δύσκολη θέση τον Λεκορνί και δίνει πόντους στους Σοσιαλιστές

Οι Σοσιαλιστές ζητούν «φόρο Ζουκμάν» 2% στις μεγάλες περιουσίες. Ο Λεκορνί αντιμέτωπος με την πιο κρίσιμη πολιτική μάχη της πρωθυπουργίας του
LIFO NEWSROOM
Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η δίκη για τη φονική φωτιά στο Κότσανι με τους 63 νεκρούς

Διεθνή / Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η δίκη για τη φονική φωτιά στο Κότσανι με τους 63 νεκρούς

Στις 19 Νοεμβρίου αρχίζει η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο κλαμπ του Κότσανι στη Βόρεια Μακεδονία, όπου 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - Συνολικά 37 άτομα κατηγορούνται, ανάμεσά τους πρώην αξιωματούχοι
LIFO NEWSROOM
ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ

Διεθνή / Γυναικοκτονία στην Ιταλία: Οι τελευταίες στιγμές του μοντέλου και ριάλιτι σταρ - Με ποιον μιλούσε πριν δολοφονηθεί

Το παρελθόν του δράστη - Φέρεται πως είχε προσπαθήσει να την ρίξει από το μπαλκόνι στο παρελθόν - «Αν με αφήσεις, θα σε σκοτώσω και θα σκοτώσω και τη μητέρα σου»
LIFO NEWSROOM