Ένταση στις σχέσεις Σερβίας-Σκοπίων για μια πινακίδα που γράφει «ΠΓΔΜ»

Ένταση στις σχέσεις Σερβίας-Σκοπίων για μια πινακίδα που γράφει «ΠΓΔΜ» Facebook Twitter
5

Οι σχέσεις Βελιγραδίου -Σκοπίων δοκιμάζονται εξαιτίας της ανάρτησης στη νότια Σερβία, πινακίδας που αναφέρει ως ΠΓΔΜ (σερβικά:BJRM) το γειτονικό κράτος. Η πινακίδα παρέχει πληροφορίες για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-75 στη νότια Σεβία, σχετικά με το μήκος του υπό κατασκευή δρόμου, το κόστος, τον χρηματοδότη και την ημερομηνία παράδοσης του έργου. Εκείνο που ενόχλησε τα Σκόπια είναι το γεγονός ότι στην κορυφή της πινακίδας αναγράφεται: «Κατασκευή αυτοκινητόδρομου Ε-75, Διάδρομος 10, Βελιγράδι- Σύνορα με ΠΓΔΜ».

   Τα Σκόπια ζητούν να αναγραφεί αντί για ΠΓΔΜ το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως ανέφερε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών «η Πρέσβης της Σερβίας στα Σκόπια, Ντούσανκα Ντίβιακ-Τόμιτς κλήθηκε στο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ όπου της επιδόθηκε προφορική νότα διαμαρτυρίας με την απαίτηση να διορθωθεί η ονομασία και να αναγραφεί Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντιδρώντας στην απαίτηση των Σκοπίων δήλωσε στην εφημερίδα «Νόβοστι» του Βελιγραδίου ότι «η πινακίδα θα παραμείνει ως έχει».

   «Τώρα τους ενοχλεί η πινακίδα και ότι ψήφισαν πρόσφατα υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, εμάς δεν πρέπει να μας ενοχλεί. Είναι καιρός να πάψουμε να δουλεύουμε εναντίον των δικών μας συμφερόντων. Αλήθεια είναι ότι τους αναγνωρίσαμε με το όνομα Μακεδονία αλλά αυτό έγινε από τον Μιλόσεβιτς την δεκαετία του ΄90» σχολίασε σε έντονο ύφος ο Ντάτσιτς υπενθυμίζοντας ότι τα Σκόπια αναγνώρισαν το Κόσοβο παρά τις αντιρρήσεις της Σερβίας.

   Το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Βλαντίτσιν Ηαν - Ντόνι Νεράτοβατς όπου στήθηκε η πινακίδα χρηματοδοτείται από την σερβική κυβέρνηση και την κατασκευή του έχει αναλάβει η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «Τέρνα».

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

odontiatros

Διεθνή / Πώς από έναν απλό πονόδοντο διαγνώστηκε με καρκίνο

Η περιπέτεια ενός άνδρα που δεν μπορούσε να κλείσει ραντεβού με οδοντίατρο στο βρετανικό σύστημα υγείας- με 800 άτομα στη λίστα αναμονής- και τελικά αναγκάστηκε να πληρώσει για τη διάγνωση και να προλάβει το μοιραίο
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δικό τους δημιούργημα είναι αυτό το κράτος. Όσο τους παραμύθιαζαν ότι είναι απευθείας απόγονοι του Μεγαλέξαντρου για να τους απο-βουλγαροποιήσουν ήταν καλά, τώρα ξίνισαν. Όποιος σπέρνει ανέμους όμως...
Συγνώμη ρε παιδιά... Γιατί διαμαρτύρονται για το ΠΓΔΜ; Αυτή δεν είναι η επίσημη ονομασία που τους δώθηκε σατα χαρτιά;¨"Πρώην Φιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας" και το "της Μακεδονίας" τους το δώσανε χαριστικά, για να σκάσουν επιτέλους, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μάτσο πρώην Γιουγκοσλάβους. Άλλο τώρα που με το επιτυχημένο Marketing και το Branding της χώρας τους που κάτάφεραν η πλειοψηδία του κόσμου να τους λέει σκέτο "Μακεδονία". Για λίγο να συνερχόνται. Τι άλλο θέλουν τώρα πια; Άντε γιατί πολλά έχουμε ανεχθεί όλοι από τους Σκοπιανούς με την βοήθεια της ανίκανης εξωτερική πολιτικής μας βεβαίως βεβαίως...
Εμ, spoiler alert αν τυχόν βρεθείς ποτέ στο εξωτερικό, παντού Macedonia τους λένε. Και η ανίκανη εξωτερική πολιτική μας δε δημιουργήθηκε εν κενώ, κάποτε βρίζαμε όσους πρότειναν γεωγραφικό προσδιορισμό, τώρα παρακαλάμε να τον δεχθούνε αυτοί. Πρέπει να δεχθούμε επί τέλους τον ταπεινωτικό συμβιβασμό που η απίστευτη κομπορρημοσύνη μας μας επέβαλε για να τελειώσει αυτή η κατάσταση, απ'την οποία πολιτικά και οικονομικά μόνο χάνουμε.
Εμ, σόρυ άλλα πρώτη είπα ότι παντού τους λένε Μακεδονία, τι μου το ξαναλές; Επίσης μένω εξωτερικό. Και το τι ταπεινωτικό θα δεχτεί ο καθένας ή όχι, άσε να το κρίνει ο καθένας προσοπικά για τον εαυτό του. Εν τέλει είναι για κάποιος και θέμα συναισθηματικό η ονομασία και δεν καταλαβαίνω στο τι χάνουμε οικονομικά ή πολιτικά που δεν το δεχόμαστε. Αν θές, γίνεσαι πιο συγκεκριμένος/η.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ