Ενές Καντέρ: Επιστολή 67 Ρεπουμπλικανών στον Μπάιντεν για κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους

Καντέρ: Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν από τον Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους που έχουν προσφέρει αμοιβή 500.000 δολαρίων για τη σύλληψη του πρώην αστέρα του ΝΒΑ και επικριτή του Ερντογάν Ενές Καντέρ , σύμφωνα με την Daily Mail

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μελέτης, Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Χερν και ο επίσης Ρεπουμπλικάνος Μπράιαν Μπάμπιν είναι τα πρώτα ονόματα ανάμεσα σε άλλα που υπογράφουν σχετική επιστολή προς τον Λευκό Οίκο, την οποία εξασφάλισε η DailyMail. Με αυτήν απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» κατά των όλο και πιο αυταρχικών τάσεων της Τουρκίας. Συνολικά 67 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων υπογράφουν την επιστολή.

Ο Καντέρ βρίσκεται στη λίστα των πλέον καταζητούμενων εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης το 2023, μετά από επαναλαμβανόμενη σκληρή κριτική κατά του καθεστώτος του προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε επικήρυξή του με 500.000 δολάρια. «Ο κ. Kanter Freedom (σ.σ. όπως έχει μετονομαστεί) είναι ένας νομοταγής Αμερικανός πολίτης (σ.σ. έχει πάρει την υπηκοότητα) που έχει μιλήσει ανοιχτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην επιστολή προς τον Μπάιντεν. «Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει αποδείξεις ότι ο Kanter Freedom έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε παράνομη δράση, ότι έχει υποστηρίξει την τρομοκρατία ή έχει ασκήσει βία κατά του τουρκικού κράτους» προστίθεται.

Στην επιστολή οι υπογράφοντες κατηγόρησαν την Τουρκία ότι τον στοχοποιεί επειδή «άσκησε τα θεμελιώδη δικαιώματά του στην έκφραση πολιτικών απόψεων, τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ».

Ο Καντέρ βρέθηκε στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα, όταν συμμετείχε στο γεύμα των μελών της Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Μελετών και ενημέρωσε τους βουλευτές για το έργο του και για την αντιπαράθεση με την τουρκική κυβέρνηση.

Εκτός από την κριτική στην Τουρκία, ο Καντέρ έχει επίσης εγκαλέσει και το καθεστώς του Πεκίνου για τη «γενοκτονία των μουσουλμάνων Ουιγούρων και τις πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας».

Οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες ελπίζουν ότι η διασημότητά του θα αναγκάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στις καταπιεστικές κυβερνήσεις.

Τι αναφέρεται στην επιστολή 

Στην επιστολή ζήτησαν από τον Αμερικανό πρόεδρο να εξετάσει αν κάποια άτομα ή ομάδες από την Τουρκία που συνδέονται με την κυβέρνηση πληρούν τις προϋποθέσεις για κυρώσεις βάσει του νόμου περί ευθύνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία έχει γίνει όλο και πιο αυταρχική, με την κυβέρνηση να συλλαμβάνει, να διώκει και να καταδικάζει συστηματικά πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και επικριτές του Προέδρου με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της προσβολής του Προέδρου», έγραψαν.

«Καλούμε την κυβέρνησή σας να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση για την ελευθερία του λόγου, την ελεύθερη άσκηση της θρησκείας και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, ειδικά όσον αφορά την υπόθεση του Enes Kanter Freedom» τονίζεται.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ζελένσκι Κάρολος Ουκρανία

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχθηκε με τιμές τον Ζελένσκι στο Ουίνδσορ – Κόκκινο χαλί στη Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων»
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς επιστρέφει στη Γάζα: Η εκεχειρία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή

Διεθνή / Η Χαμάς επιστρέφει στη Γάζα: Η εκεχειρία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή

Δύο εβδομάδες μετά την εκεχειρία στη Γάζα, η Χαμάς επιδιώκει ρόλο στη μεταπολεμική διοίκηση, αμφισβητώντας το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ - Οι συγκρούσεις στα σύνορα και οι πιέσεις των ΗΠΑ αυξάνουν τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Μεταφέρουμε τους θησαυρούς σας γρήγορα και αθόρυβα» - Η viral διαφήμιση της εταιρείας του ανυψωτικού

«Δώστε στην ομάδα μάρκετινγκ μια καλή αύξηση» ήταν ένα από τα δεκάδες σχόλια των χρηστών, κάτω από τη διαφήμιση του ανυψωτικού που χρησιμοποίησαν οι δράστες της κινηματογραφικής ληστείας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Στην περίπτωση του αδελφού του βασιλιά Καρόλου, η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια και πολύ σοβαρή - Δείχνει δημόσια ντροπή ή αποπομπή από τον θεσμό
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Διεθνή / ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δηλώνει ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη βελτίωση στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
LIFO NEWSROOM
ΜΕΛΟΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΡΑ

Διεθνή / Μελόνι: «Η Ιταλία έτοιμη να υποστηρίξει» τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ισραήλ για την επέκταση οικισμών

Χαρακτήρισε επίσης, «απαράδεκτες τις βίαιες δηλώσεις» ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων - Τι είπε για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιταλία
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είναι ο πρώτος δούκας του Γιορκ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου - Αποκεφαλισμοί, προδοσίες και άσχημες ειδήσεις έχουν σημαδέψει την ιστορία του τίτλου
LIFO NEWSROOM