Ενές Καντέρ: Επιστολή 67 Ρεπουμπλικανών στον Μπάιντεν για κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους

Καντέρ: Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν από τον Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους που έχουν προσφέρει αμοιβή 500.000 δολαρίων για τη σύλληψη του πρώην αστέρα του ΝΒΑ και επικριτή του Ερντογάν Ενές Καντέρ , σύμφωνα με την Daily Mail

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μελέτης, Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Χερν και ο επίσης Ρεπουμπλικάνος Μπράιαν Μπάμπιν είναι τα πρώτα ονόματα ανάμεσα σε άλλα που υπογράφουν σχετική επιστολή προς τον Λευκό Οίκο, την οποία εξασφάλισε η DailyMail. Με αυτήν απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» κατά των όλο και πιο αυταρχικών τάσεων της Τουρκίας. Συνολικά 67 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων υπογράφουν την επιστολή.

Ο Καντέρ βρίσκεται στη λίστα των πλέον καταζητούμενων εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης το 2023, μετά από επαναλαμβανόμενη σκληρή κριτική κατά του καθεστώτος του προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε επικήρυξή του με 500.000 δολάρια. «Ο κ. Kanter Freedom (σ.σ. όπως έχει μετονομαστεί) είναι ένας νομοταγής Αμερικανός πολίτης (σ.σ. έχει πάρει την υπηκοότητα) που έχει μιλήσει ανοιχτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην επιστολή προς τον Μπάιντεν. «Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει αποδείξεις ότι ο Kanter Freedom έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε παράνομη δράση, ότι έχει υποστηρίξει την τρομοκρατία ή έχει ασκήσει βία κατά του τουρκικού κράτους» προστίθεται.

Στην επιστολή οι υπογράφοντες κατηγόρησαν την Τουρκία ότι τον στοχοποιεί επειδή «άσκησε τα θεμελιώδη δικαιώματά του στην έκφραση πολιτικών απόψεων, τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ».

Ο Καντέρ βρέθηκε στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα, όταν συμμετείχε στο γεύμα των μελών της Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Μελετών και ενημέρωσε τους βουλευτές για το έργο του και για την αντιπαράθεση με την τουρκική κυβέρνηση.

Εκτός από την κριτική στην Τουρκία, ο Καντέρ έχει επίσης εγκαλέσει και το καθεστώς του Πεκίνου για τη «γενοκτονία των μουσουλμάνων Ουιγούρων και τις πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας».

Οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες ελπίζουν ότι η διασημότητά του θα αναγκάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στις καταπιεστικές κυβερνήσεις.

Τι αναφέρεται στην επιστολή 

Στην επιστολή ζήτησαν από τον Αμερικανό πρόεδρο να εξετάσει αν κάποια άτομα ή ομάδες από την Τουρκία που συνδέονται με την κυβέρνηση πληρούν τις προϋποθέσεις για κυρώσεις βάσει του νόμου περί ευθύνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία έχει γίνει όλο και πιο αυταρχική, με την κυβέρνηση να συλλαμβάνει, να διώκει και να καταδικάζει συστηματικά πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και επικριτές του Προέδρου με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της προσβολής του Προέδρου», έγραψαν.

«Καλούμε την κυβέρνησή σας να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση για την ελευθερία του λόγου, την ελεύθερη άσκηση της θρησκείας και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, ειδικά όσον αφορά την υπόθεση του Enes Kanter Freedom» τονίζεται.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM