Έλον Μασκ: Η Ιαπωνία «θα πάψει να υπάρχει» αν δεν αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα

Έλον Μασκ: Η Ιαπωνία «θα πάψει να υπάρχει» αν δεν αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο Έλον Μασκ προειδοποίησε πως η Ιαπωνία θα «πάψει να υπάρχει» αν δεν αντιμετωπίσει τους πτωτικούς δείκτες γεννητικότητας, προκαλώντας ζωηρή συζήτηση και αντεγκλήσεις στο Twitter. 

«Με κίνδυνο να δηλώσω το προφανές, εκτός αν κάτι αλλάξει ώστε οι γεννήσεις να ξεπεράσουν τους θανάτους, η Ιαπωνία σταδιακά θα πάψει να υπάρχει. Αυτό θα ήταν μεγάλη απώλεια για τον κόσμο» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla - o οποίος προσφάτως έκλεισε συμφωνία εξαγοράς του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Ο Μασκ, ο οποίος και στο παρελθόν έχει εκφράσει τον προβληματισμό του για τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, σχολίασε τα κυβερνητικά στοιχεία που δείχνουν πτώση ρεκόρ του ιαπωνικού πληθυσμού κατά 644.000 το 2021. 

Κάποιοι χρήστες των social media σχολίασαν πως η Ιαπωνία δεν είναι η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία που βιώνει μακροπρόθεσμη μείωση του πληθυσμού της. Ορισμένοι επέκριναν τις απρόθυμες προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης να κάνει κάτι ουσιαστικό για την ανάκαμψη τής γεννητικότητας, προτρέποντάς τη να χαλαρώσει τους αυστηρούς νόμους περί μετανάστευσης, ενώ άλλοι επέκριναν τον ίδιο τον Μασκ για τον τουίτ του. 

«Ποιο το νόημα να τουιτάρει κάτι τέτοιο; Το άγχος που περιβάλλει το δημογραφικό μέλλον της Ιαπωνίας δεν είναι πως "η Ιαπωνία θα πάψει να υπάρχει", αλλά η βαθιά κοινωνική αναταραχή που θα συμβεί ως αποτέλεσμα» σημειώνει ο Tobias Harris, συνεργάτης του Center for American Progress.

Σημειώνεται πως ο πληθυσμός της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, μετά από ένα υψηλό το 2008, διαμορφώθηκε πέρυσι στα 125 εκατομμύρια ανθρώπους - παρά τα κατά καιρούς κίνητρα για τεκνοποίηση. 

Οι ειδικοί αποδίδουν τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων σε λογής παράγονες - μεταξύ αυτών, το υπέρογκο οικονομικό κόστος για τη γέννηση και ανατροφή παιδιών, την έλλειψη παροχής παιδικής μέριμνας, καθώς και τα διαβόητα εκτεταμμένα εργασιακά ωράρια. 

Επιπλέον, η χώρα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους πληθυσμούς ηλικιωμένων, με πάνω από το 29% ηλικίας 65 και άνω. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

Διεθνή / Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

«Ο μόνος πραγματικός στόχος του δημοψηφίσματος αυτού ήταν να πέσει η κυβέρνηση. Στο τέλος, όμως, οι Ιταλοί εκφράστηκαν υπέρ της πτώσης της αντιπολίτευσης», σχολιάζει η ιταλική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Διεθνή / Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Το κρατικό πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας, με περιουσία 1,9 τρισ. δολαρίων, καλεί για ενοποίηση φορολογικών, εταιρικών και εποπτικών κανόνων στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση της ανταγωνιστικότητας έναντι ΗΠΑ και Ασίας
LIFO NEWSROOM
Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε ρεσάλτο στο πλοίο Madleen που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια - Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και το πλήρωμα κρατούνται σε ισραηλινό λιμάνι, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη επισιτιστική κρίση στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Διεθνή / Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Δύο υποθέσεις κρατουμένων του Γκουαντάναμο φέρνουν στο φως τη φερόμενη εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε βασανιστήρια της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με μια σπάνια δίκη να ξεκινά σε μυστικό δικαστήριο
LIFO NEWSROOM