Εκρήξεις στον Λίβανο: Στην Ευρώπη η κατασκευή των βομβητών λέει η ταϊβανέζικη εταιρεία παραγωγής

Εκρήξεις στον Λίβανο: Στην Ευρώπη η κατασκευή των βομβητών λέει η ταϊβανέζικη εταιρεία παραγωγής Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo που συνδέεται με την κατασκευή των βομβητών που εξερράγησαν στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου επίθεσης στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ είπε ότι οι συσκευές κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στην Ευρώπη, καθώς η ίδια η μαχητική ομάδα του Λιβάνου έστρεψε το δάχτυλο στο Ισραήλ και ορκίστηκε επιθέσεις εκδίκησης.

«Σχετικά με τις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τους βομβητές AR-924, διευκρινίζουμε ότι αυτό το μοντέλο παράγεται και πωλείται από την BAC», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα της BAC, πέραν του ότι έχει την έδρα της στη Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. «Παρέχουμε μόνο εξουσιοδότηση εμπορικού σήματος επωνυμίας και δεν έχουμε καμία ανάμειξη στον σχεδιασμό ή την κατασκευή αυτού του προϊόντος».

Πιθανώς χιλιάδες βομβητές πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως και ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν 3.000 την Τρίτη. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, δήλωσε ότι ένα νεαρό κορίτσι ήταν μεταξύ των νεκρών και ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Ένα από τα εκκρεμή ερωτήματα είναι πώς σχεδιάστηκαν οι εκρήξεις και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν με τέτοιο συντονισμό. Μικρές ποσότητες εκρηκτικών τοποθετήθηκαν σε βομβητές που είχε παραγγείλει η Χεζμπολάχ, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την επιχείρηση. Μόλις μία ή δύο ουγγιές υλικού προστέθηκαν δίπλα στην μπαταρία κάθε βομβητή και ενσωματώθηκε ένας διακόπτης για να πυροδοτήσει την έκρηξη, ανέφερε η εφημερίδα. Οι συσκευές εξερράγησαν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα περίπου στις 3:30 μ.μ.

Δεν είναι σαφές πού και πότε προστέθηκαν τα εκρηκτικά στις συσκευές. Οι ασύρματες συσκευές πιθανότατα υπερθερμάνθηκαν πριν πραγματοποιηθούν οι εκρήξεις, υποδεικνύοντας «αποκρουστικό παιχνίδι», δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Τζόνι Κορμ. Η κυβέρνηση του Λιβάνου χαρακτήρισε επίσης τα γεγονότα ως επίθεση του Ισραήλ.

Το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν ανέφερε σε δήλωση ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν, αλλά πιθανότατα τροποποιήθηκαν, καθώς η μπαταρία που χρησιμοποιείται σε αυτά έχει μόνο τη χωρητικότητα μιας μπαταρίας ΑΑ. «Δεν υπάρχει πιθανότητα θανάτου ή τραυματισμού από έκρηξη», ανέφερε.

Ένας ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο Robert Graham, είπε στο X ότι «το να κάνεις τις μπαταρίες να κάνουν οτιδήποτε περισσότερο από το να καούν είναι πολύ δύσκολο και απίθανο. Πολύ πιο εύλογο είναι ότι κάποιος δωροδόκησε το εργοστάσιο για να τοποθετήσει τα εκρηκτικά».

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις και είπε ότι θα λάβει «τη δίκαιη τιμωρία του» και ότι διενεργεί «ασφάλεια και επιστημονική έρευνα» για τα αίτια των εκρήξεων. Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζιάντ Μάκαρι καταδίκασε την επίθεση ως «ισραηλινή επίθεση». Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε ευθέως τις εκρήξεις, αλλά είπε ότι οι ανώτεροι διοικητές είχαν πραγματοποιήσει μια αξιολόγηση της κατάστασης «εστιάζοντας στην ετοιμότητα τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα σε όλους τους τομείς».

Την Τετάρτη, ο ιδρυτής της εταιρείας Hsu Ching-Kuang, αρνήθηκε ότι είχε παράξει τους βομβητές, λέγοντας ότι κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στην Ευρώπη που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα της. «Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Μόνο που είχε το σήμα μας», είπε. «Είμαστε μια υπεύθυνη εταιρεία. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό», είπε.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η έκρηξη ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» της οργάνωσης από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και κρατώντας ομήρους περίπου 250 ανθρώπους.

Ο Τζόναθαν Πάνικοφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε: «Αυτή θα ήταν εύκολα η μεγαλύτερη αποτυχία αντικατασκοπείας που είχε η Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM