Εκλογές στη Ρωσία: Συλλήψεις για επιθέσεις σε εκλογικά κέντρα - Διαδικτυακά ψήφισε ο Πούτιν

Εκλογές στη Ρωσία: Άνοιξαν οι κάλπες - Διαδικτυακά ψήφισε ο Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία που ξεκίνησαν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 17/3, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατείνουν την κυριαρχία του Βλαντιμίρ Πούτιν για ακόμη έξι χρόνια.

Η ψηφοφορία διεξάγεται στα εκλογικά κέντρα σε όλες τις 11 ζώνες ώρας της τεράστιας Ρωσίας, σε παράνομα προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας -όπου οι Ρώσοι εκλογικοί αξιωματούχοι λένε πως πρόκειται για 4,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ένας ισχυρισμός που είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί εν μέσω πολέμου- και στο διαδίκτυο. Ο Πούτιν ψήφισε διαδικτυακά, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Οι εκλογές διεξάγονται στο πλαίσιο μιας ανελέητης καταστολής που έχει παραλύσει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και τις ομάδες δικαιωμάτων, ενώ έχει δώσει στον Πούτιν τον πλήρη έλεγχο του πολιτικού συστήματος. 

Τουλάχιστον 13 άτομα συνελήφθησαν σήμερα, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, με κατηγορίες για πρόκληση ζημιών ή εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με τις αρχές. Τα κίνητρα των επιθέσεων δεν κατέστησαν σαφή και δεν έχει διαπιστωθεί αν πρόκειται για ενέργειες διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης.

Η ΜΚΟ OVD-Info, μια ανεξάρτητη ρωσική οργάνωση μέσων ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησε για πιθανές τηλεφωνικές απάτες, που είναι συνηθισμένες στη Ρωσία, στις οποίες οι δράστες θα υπόσχονται οικονομική αποζημίωση σε όσους εξαπολύουν επιθέσεις εκλογικά τμήματα. Η επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Έλα Παμφιλόβα, δήλωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν τις τηλεφωνικές απάτες ενεργούν με χρήματα που τους υποσχέθηκαν «απατεώνες από το εξωτερικό».

Στην Αγία Πετρούπολη, μια νεαρή γυναίκα πέταξε μια βόμβα μολότοφ στην είσοδο εκλογικού τμήματος σε σχολείο, χωρίς να προκαλέσει θύματα, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Στη συνέχεια συνελήφθη, σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης Fontanka.

Στη Μόσχα, μια γυναίκα συνελήφθη αφού «έβαλε φωτιά» σε εκλογικό παραβάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από τα μέσα ενημέρωσης Baza δείχνει φλόγες στον χώρο, που γρήγορα όμως κατασβέστηκαν. Επίσης στη Μόσχα, ένας 20χρονος συνελήφθη αφού ψέκασε ψηφοδέλτια που βρίσκονταν μέσα σε κάλπες με «χρωστικό υγρό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ξεκίνησαν έρευνες για «παρακώλυση άσκησης εκλογικών δικαιωμάτων ή του έργου των εκλογικών επιτροπών», αδίκημα που τιμωρείται, σύμφωνα με τις αρχές, με φυλάκιση «έως πέντε ετών».

Ένας άνδρας κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα, μια γυναίκα στο Νοβοσιμπίρσκ (Σιβηρία), καθώς και τέσσερα άλλα άτομα στις επαρχίες Βορονέζ (νοτιοδυτικά), Ροστόφ και Καρατσάι - Τσερκεσία στον ρωσικό Καύκασο, συνελήφθησαν επίσης επειδή έριξαν χρωστική ουσία σε μια κάλπη, σύμφωνα με τις αρχές. Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν στο Βόλγκογκραντ (νοτιοδυτικά) και στην προσαρτημένη Κριμαία. Άλλα δύο άτομα συνελήφθησαν στη χώρα επειδή προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε μια κάλπη χρησιμοποιώντας βόμβα μολότοφ και προσπάθησαν να ανάψουν κροτίδα μέσα σε εκλογικό κέντρο.

Με πληροφορίες από Associated Press, NYTimes, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επεισόδια στη Διάσκεψη COP30 στη Βραζιλία – Αυτόχθονες εισέβαλαν στο συνεδριακό κέντρο του ΟΗΕ

Διεθνή / Επεισόδια στη Διάσκεψη COP30 στη Βραζιλία – Αυτόχθονες εισέβαλαν στο συνεδριακό κέντρο του ΟΗΕ

Η φετινή διάσκεψη είναι η πρώτη μετά από τρία χρόνια που πραγματοποιείται σε χώρα όπου ενθαρρύνονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις και η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ εξετάζει πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στη Νέα Υόρκη μετά τη νίκη Μαμντάνι

Διεθνή / Ο Τραμπ εξετάζει πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στη Νέα Υόρκη μετά τη νίκη Μαμντάνι

Η Νέα Υόρκη λαμβάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, ποσό που αντιστοιχεί στο 8,3% του δημοτικού προϋπολογισμού και αφορά κυρίως προγράμματα παιδείας, στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας
LIFO NEWSROOM
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Τι σηματοδοτεί η άφιξη του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο στη Λατινική Αμερική

Το αεροπλανοφόρο, το πιο προηγμένο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, μεταφέρει μεταξύ άλλων τέσσερις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και συνοδεύεται από τρία πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Διεθνή / Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Οι IDF ανέφεραν πως στρατιώτες έσπευσαν σε δύο χωριά, όπου δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους, ενώ έβαλαν φωτιά σε σπίτια και οχήματα
LIFO NEWSROOM