Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι Facebook Twitter
Η βραβευθείσα με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ/ Getty Images
0

Η Αυστριακή βραβευθείσα με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι».

Η 78χρονη συγγραφέας, που τιμήθηκε με Νόμπελ το 2004 και είχε καταγγείλει τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, καταδίκασε σε ένα κείμενο που ανήρτησε στον ιστότοπό της την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα, «στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά».

«Το Ισραήλ πρέπει να ζήσει, όμως πρέπει επίσης να αφήσει τους Παλαιστίνιους να ζήσουν. Ακούστε: δεν πιστεύουν όλοι οι Παλαιστίνιοι στην τρομοκρατία», έγραψε στο κείμενο, το οποίο περιήλθε σήμερα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), η συγγραφέας, καταγγέλλοντας «την καταστροφή των σπιτιών τους και τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων» και εκφράζοντας τη λύπη της, που η «de facto άνευ όρων αλληλεγγύη προς το Ισραήλ», καθώς και το «ποτέ ξανά» που πρεσβεύουν η Αυστρία και η Γερμανία εξαιτίας της ιστορικής τους ευθύνης για τη γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης, έχουν πλέον μετατραπεί, όπως αναφέρει, σε ένα «κενό κέλυφος, ένα έδαφος καλυμμένο από βόμβες».

Η συγγραφέας, ο Εβραίος πατέρας της οποίας επέζησε του εθνικοσοσιαλισμού, μιλάει για έναν «εποικιστικό αποικιοκρατισμό που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και κάνει λόγο για μία «εθνοκάθαρση στο όνομα μιας Γης της Επαγγελίας», η οποία «ανήκει σε όλους τους Εβραίους αλλά σε κανέναν άλλον». Η Ελφρίντε Γέλινεκ απευθύνει έκκληση για τη στήριξη των «δημοκρατών» στο Ισραήλ, που «αντιτίθενται αδιάκοπα σε αυτήν την ακροδεξιά κυβέρνηση» κι ενώ τα «σχέδια προσάρτησης της Γάζας (…) απειλούν σήμερα να γίνουν πραγματικότητα».

«Αντί της "φιλο-ισραηλινής" θέσης, που έχει θαμπωθεί από την ιστορία και είναι άκριτα υιοθετημένη από την πολιτική τάξη και την κοινή γνώμη των χωρών μας, εμείς θα έπρεπε αντιθέτως να σταθούμε στο πλευρό των απεγνωσμένων προσπαθειών των ισραηλινών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εκτιμά η Γέλινεκ.

Μετά την 7η Οκτωβρίου του 2023, η νομπελίστρια είχε συγκρίνει «την τρομοκρατική οργάνωση» Χαμάς με τους ναζιστές, θεωρώντας πως ήθελε να «εξοντώσει» το Ισραήλ, το «μοναδικό δημοκρατικό κράτος της περιοχής». Πιστή στη θέση της κατά της ακροδεξιάς στη χώρα της, η Ελφρίντε Γέλινεκ έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, μεταξύ αυτών «Η Δασκάλα του Πιάνου», που μετέφερε στο σινεμά ο συμπατριώτης της Μίχαελ Χάνεκε.

Με πληροφορίες από AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM