Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ «στο επίκεντρο» της συνωμοσίας που οδήγησε σε «απόπειρα πραξικοπήματος»

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ «στο επίκεντρο» της συνωμοσίας που οδήγησε σε «απόπειρα πραξικοπήματος» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν στο επίκεντρο μιας εκτεταμένης συνωμοσίας για την ανατροπή των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, που κορυφώθηκαν με μια «απόπειρα πραξικοπήματος», σύμφωνα με την ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Η επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, έγινε με την «ενθάρρυνση» του πρώην προέδρου, υπογράμμισε ο Μπένι Τόμπσον, ο Δημοκρατικός που είναι επικεφαλής της επιτροπής. Έκανε λόγο για μια «εκτεταμένη συνωμοσία, με πολλά βήματα, που στόχευε στην ανατροπή των προεδρικών εκλογών». «Η δημοκρατία μας παραμένει σε κίνδυνο», προειδοποίησε, καθώς «η συνωμοσία για να ανατραπεί η βούληση του λαού δεν έχει τελειώσει».

«Όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι το πρωί της 6ης Ιανουαρίου, η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά το νόμιμο αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 και σε παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσής του να εγκαταλείψει την εξουσία», τόνισε η Λιζ Τσέινι, η Ρεπουμπλικανή αντιπρόεδρος της επιτροπής. 

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά της, η επιτροπή πρόβαλε βίντεο που δεν είχαν έρθει έως τώρα στη δημοσιότητα, όπως και καταθέσεις μερικών εκ των στενότερων συνεργατών του Τραμπ και μελών της οικογένειάς του. Ανάμεσά τους ήταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ- αμφότεροι πρώην σύμβουλοι του Λευκού Οίκου. 

Τα βίντεο από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δείχνουν την ακραία βία του όχλου που όρμησε στο Καπιτώλιο, κάνοντας επίθεση στους αστυνομικούς και φωνάζοντας ότι πρέπει να «απαγχονιστεί» ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς. Μάλιστα, η Τσέινι επεσήμανε ότι ο πρώην πρόεδρος- γνωρίζοντας για αυτά τα συνθήματα- είπε σε συνεργάτες του ότι ίσως να το «άξιζε» αυτό ο Πενς. Ο Τραμπ ήταν έξαλλος μαζί του, γιατί προήδρευσε της διαδικασίας στο Κογκρέσο παρότι τον πίεζε- κατ’ ιδίαν και δημοσίως- να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Στην κατάθεσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ, Γουίλιαμ Μπαρ, είπε πως είχε δηλώσει επανειλημμένα στον πρώην πρόεδρο πως δεν βλέπει ενδείξεις νοθείας των εκλογών που θα μπορούσε να είχε επηρεάσει το αποτέλεσμα. Μάλιστα, χαρακτήρισε «μα@@@@@» τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί κλοπής και κατέθεσε ότι του είχε πει πως έχουν «μηδενική βάση». 

Μέσω βίντεο κατέθεσε και η Ιβάνκα Τραμπ. Η κόρη του πρώην προέδρου είπε ότι δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς του πατέρα του περί εκλογικής κλοπής. Η άποψή της, ανέφερε, άλλαξε όταν άκουσε ότι ο Γουίλιαμ Μπαρ είχε εξηγήσει επανειλημμένα στον πατέρα της ότι είχε χάσει τις εκλογές. 

«Σέβομαι τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπαρ. Οπότε αποδέχθηκα αυτό που έλεγε», κατέθεσε η Ιβάνκα Τραμπ. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM