ΕΕ: Στο επίκεντρο του συμβουλίου των ΥΠΕΞ η εξέγερση της ομάδας Wagner

ΕΕ: Στο επίκεντρο του συμβουλίου των ΥΠΕΞ η εξέγερση της ομάδας Wagner Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η κίνηση της ομάδας Wagner και του επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν να εξεγερθούν κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, είναι το κύριο θέμα συζήτησης στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Αν και στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονταν διάφορες άλλες κρίσεις, η εξέγερση της μισθοφορικής ομάδας Wagner αναμένεται να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα θέματα, με τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια όλης της κρίσης στη Ρωσία να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε έκτακτες διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους υπουργούς το προηγούμενο τριήμερο, καθώς οι μισθοφόροι της Wagner κινούνταν προς τη Μόσχα με σκοπό να απομακρύνουν από το Κρεμλίνο τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία προτού τελικά κάνουν αναστροφή.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, στο συμβούλιο των οποίων αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βίντεο ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, αναμένεται να εκφράσουν για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη τους στο Κίεβο και να αποτιμήσουν την πορεία του σχεδίου η Ευρώπη να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με 1 εκατ. οβίδες όπως και την πρωτοβουλία για την εκπαίδευση 24.000 Ουκρανών ως το τέλος της χρονιάς.

ΕΕ: Τα θέματα που θα συζητηθούν από τους ΥΠΕΞ

Στην ατζέντα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, βρίσκονταν η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία και η συνάντηση -με μεσολάβηση της ΕΕ- στις Βρυξέλλες, στην οποία όμως δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, η συνεχιζόμενη σύγκρουση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και η κατάσταση στην Τυνησία. 

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει πακέτο στήριξης στην Τυνησία ύψους 900 εκατ. ευρώ, καθώς η χώρα της βόρειας Αφρικής αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υποδέχεται ολοένα μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, που ελπίζουν να φτάσουν σε ευρωπαϊκά κράτη.

Ακόμη, οι ΥΠΕΞ αναμένεται να ανακοινώσουν την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν εξαιτίας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συζητηθούν επίσης οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ενόψει της συνόδου ΕΕ-ΛΑΚ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM